CHP’den ABD’nin yaptırım kararına tepki: S-400’lerin alımı, Türkiye’nin egemen kararıdır

CHP’li Çeviköz, Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik olarak alınan kararların sadece Türkiye’yi etkilemekle kalmayacağını söyledi

Fotoğraf: AA

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı yaptırım kararına tepki gösterdi.

“Ülkemizin Rusya’dan S-400 füze sistemi alımına ilişkin olarak ABD’nin yaptırım uygulama kararı almasını derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz” diyen Çeviköz, “Söz konusu yaptırımların nedeni olan S-400’lerin alımı, Türkiye’nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin NATO’nun en önemli ülkelerinden biri olduğunu belirten Çeviköz, “Türkiye’nin savunmasını güçlendirmek için attığı adımların, içinde bulunduğumuz ittifakın da güçlendirilmesi için düşünülen bir tedbir olarak değerlendirilmesi beklenirdi. Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken 2,5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir” dedi.

Çeviköz şöyle devam etti:

Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik olarak alınan kararlar ise sadece Türkiye’yi etkilemekle kalmayacak, NATO’nun stratejik savunma yeteneklerine de olumsuz etkide bulunacak niteliktedir. Dolayısıyla bu karar, Türkiye özelinde, tüm NATO ülkelerini de ilgilendirmektedir.

“ABD 40 yıldır bu yola başvurmadı”

ABD yönetiminin 40 yıldır yaptırım uygulamadığını ifade eden Çeviköz, “Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından 1975 yılında Türkiye'ye 3 yıl boyunca uyguladığı silah ambargosunun  ardından 40 yıldır bu yola başvurmamıştır. Böyle bir yaptırım kararı almak yerine meselenin çözümü için diyalog yoluyla bir arayış içinde olunması beklenirdi” dedi.

Çeviköz, CHP olarak, bu krizin aşılması yönünde gösterilecek her türlü çabayı destekleyeceklerini bildirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU