Süper Lig'de 5. sezonunu geçiren Alanyaspor, başarıya emin adımlarla yürüyor

Akdeniz temsilcisi, geçen sezon sergilediği performansı geliştirerek 2020-21 sezonuna da damga vurdu. Geride kalan 12 haftada 8 galibiyet ile 2'şer beraberlik ve mağlubiyet alan Alanyaspor, 26 puanla liderliğini sürdürdü

Süper Lig'de 12 haftada 26 puan toplayan Alanyaspor, en yakın takipçileri Galatasaray ve Fenerbahçe'nin üç puan önünde liderliğini sürdürüyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'e ilk defa 2016-17 sezonunda yükselen Aytemiz Alanyaspor, Başkan Hasan Çavuşoğlu'nun önderliğinde yönetimsel ve sportif başarısının meyvelerini toplamaya devam ediyor.

Lige ilk çıktığı 2016-17 ve 2017-18 sezonunu 12. sırada tamamlayan Akdeniz ekibi, 2018-19 sezonunu da 9. sırada bitirmişti. 

2019-20 sezonuna Erol Bulut yönetiminde başlayan Alanyaspor, 3. hafta oturduğu liderlik koltuğunu 10. hafta sonunda Demir Grup Sivasspor'a bırakmıştı.

Süper Lig'de aldığı sonuçlarla üst sıraları zorlayan Alanyaspor, 2019-20 sezonunu Medipol Başakşehir, Trabzonspor, Beşiktaş ve Demir Grup Sivaspor'un ardında, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de üzerinde 5. sırada bitirerek UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etme hakkı kazandı.

Bulut yönetiminde Ziraat Türkiye Kupası'nda finale yükselen Alanyaspor, burada karşılaştığı Trabzonspor'a 2-0 mağlup olarak organizasyonu ikinci sırada bitirdi.

Sezonun bitmesinin ardından teknik direktörü Erol Bulut'u Fenerbahçe'ye kaptıran Alanyaspor, geçen yıla damga vuran birçok oyuncusuyla da yollarını ayırdı.

 

 

Bulut'tan boşalan görevi Sergen Yalçın'ın yardımcısı Çağdaş Atan ile dolduran Alanyaspor, 2020-21 sezonuna da fırtına gibi başladı ve başarısının tesadüf olmadığını gösterdi.

2020-21 sezonuna deplasmanda Sivasspor'u 2-0 mağlup ederek başlayan turuncu-yeşilliler, ikinci maçında sahasında Hes Kablo Kayserispor'u da aynı skorla yenmeyi başardı.

Yeni sezondaki üçüncü resmi maçında tarihinin ilk Avrupa kupası müsabakasına çıkan Alanyaspor, tek maç üzerinden oynanan UEFA Avrupa Ligi elemesinde deplasmanda Rosenborg'a 1-0 yenildi ve organizasyona veda etti.

Yoluna Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası ile devam eden Akdeniz ekibi, Avrupa dönüşünde konuk olduğu Çaykur Rizespor ile 1-1 berabere kaldı. 

 

Alanyaspor -AA1.jpg
Türk Telekom Stadı'nda Alanyaspor'a galibiyeti getiren golleri Babacar ve Davidson kaydetti / Fotoğraf: AA

 

Deplasmanda Galatasaray'ı mağlup etti

Süper Lig'deki 4. maçında Hatayspor'u 6-0 mağlup eden Alanyaspor, "Dört Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ile ilk ciddi sınavına beşinci hafta çıktı.

Türk Telekom Stadı'nda Galatasaray'a konuk olan Çağdaş Atan'ın öğrencileri, rakibini 2-1 mağlup ederek, Süper Lig'de topladığı 13 puanla liderliğini korudu ve yarışta "Ben de varım" dedi.

Sonraki haftalarda Fatih Karagümrük, Antalyaspor ve Konyaspor'u yenen Alanyaspor, sahasında oynadığı Trabzonspor karşılaşmasından 1-1 beraberlikle ayrılarak, sezonun ikinci puan kaybını yaşadı.

Süper Lig'in 10. haftasında deplasmanda Gençlerbirliği'ne 2-1 yenilen Alanyaspor, namağlup ünvanını kaybettiği maçın ardından hafta içi Göztepe ile oynadığı erteleme maçından da 1-0 mağlubiyetle ayrılarak üst üste iki yenilgi aldı.

Son olarak ligin 12. haftasında Beşiktaş'ı ağırlayan Akdeniz ekibi, rakibini 2-1 mağlup ederek 26 puana ulaştı ve zirvedeki yerini korudu.

 

Aytemiz Alanyaspor-AA (2).jpeg
Aytemiz Alanyaspor'un yeni transferleri, eskileri aratmadı / Fotoğraf: AA

 

Ayrılanların yeri çabuk doldu

Geçen sezon Erol Bulut ile önemli bir ivme yakalayan Alanyaspor, ligin tamamlanmasının ardından önemli isimleriyle yollarını ayırdı.

Teknik direktör Erol Bulut'un yanı sıra, attığı gollerle sezona damga vuran Papiss Cisse'yi de Fenerbahçe'ye kaptıran Alanyaspor, Fabrice Nsakala ve Welinton'u da Beşiktaş'a transfer etti. 

Junior Fernandes, Isaac Sackey, Lokman Gör, Kaan Kanak, Musa Çağıran, Djalma Campos, Yacine Bammou gibi isimlerle de yollarını ayıran Akdeniz ekibi, kadrosuna Vitoria Guimares'den Dacidson, Beşiktaş'tan Alpay Çelebi, Ahmet Gülay ve Fatih Aksoy, Dinamo Zagreb'den François Moubandje, Sassuolo'dan Khouma Babacar, Monterrey'den Adam Bareiro, Sion'dan Berkan Kutlu ve 1860 Münih'ten Efkan Bekiroğlu ile takviye etti.

 

Davidson-AA.jpg
Davidson / Fotoğraf: AA

 

Davidson ve Bakasetas performanslarıyla beğeni topluyor

Lider Alanyaspor'un bu sezon en dikkat çeken isimlerinden olan DAvidson ile geçen yılın yıldızlarından Bakasetas, gösterdikleri performansla takımın dikkat çeken isimleri arasında yer aldılar.

Portekiz ekibi Vitoria Guimaraes'ten kadroya dahil edilen Brezilyalı forvet Davidson ile Anastasios Bakasetas, bu sezon takımlarının mücadele ettiği 1'i UEFA Avrupa Ligi olmak üzere toplam 13 müsabakada sahada yer alarak önemli bir grafik çizdiler.

Brezilyalı forvet, attığı 6 gol ve yaptığı 2 asistle toplam 8 gole direkt etki etmeyi başardı.

Bakasetas ise 13 maçı 4 gol ve 2 asistle tamamladı.

Ayrıca yeni transferler Khouma Babacar 3, Moubandje 1 gol katkısı verirken, Barreiro 3 gol 1 asistlik performans sergiledi. 

 

Aytemiz Alanyaspor-AA (1).jpeg
Aytemiz Alanyaspor, 21 takımlı Süper Lig'in en pahalı sekinci kadrosuna sahip / Fotoğraf: AA

 

Kadro değeri 26,93 milyon euro

Süper Lig'in son şampiyonu Başakşehir, 86,15 milyon euro kadro değeriyle ligin en pahalı takımı konumunda olmasına rağmen topladığı 15 puanla 12. sırada yer alıyor.

81,15 milyon euro ile ligin en pahalı ikinci kadrosuna sahip Trabzonspor ise 14 puanla 14. sırada.

Galatasaray (75,45 milyon euro), Beşiktaş (73,10 milyon euro) ve Fenerbahçe'nin (72,35 milyon euro) sıralandığı listede Alanyaspor, 26,93 milyon euro kadro değeriyle en pahalı 8. takım.

Akdeniz ekibinin kadrosundaki en pahalı isim ise 4 milyon euro güncel piyasa değeri bulunan Khouma Babacar.

Takımın gol yükünü sırtlayan Bakasetas 3 milyon euro ile takımın en pahalı ikinci ismi olurken, Davidson ise 2,40 milyon euroluk değerle 4. sırada konumlandı.

 

Başakşehir-AA.jpg
Başakşehir, geçen sezon elde ettiği zaferle, Süper Lig'in 6.şampiyonu ünvanını elde etti / Fotoğraf: AA

 

İkinci Başakşehir olabilecek mi?

Alanyaspor'un son iki sezonda sergilediği performans, akıllara Medipol Başakşehir'in başarısını tekrar edebilecek mi sorusunu getirdi.

Süper Lig'de uzun yıllar mücadele eden ve 2012-13 sezonunda TFF 1. Lig'e düşen Medipol Başakşehir, 2014-15 sezonundan itibaren attığı adımlarla Süper Lig'in zirvesini zorladı.

Söz konusu sezonda 15 galibiyet, 14 beraberlik elde ederek 59 puan toplayan Başakşehir, ligi dördüncü sırada bitirerek Avrupa kupalarına katılmaya hak kazandı.

2015-16 sezonunda da başarısını tekrar eden İstanbul ekibi, puan tablosunda Beşiktaş, Fenerbahçe ve Konyaspor'un ardından ligi 4. sırada bitirdi.

2016-17 sezonunda Beşiktaş'la giriştiği şampiyonluk yarışını son haftalara kadar sürdüren turuncu-lacivertliler, 73 puanla ikinci oldu.

Bir sonraki sezon hedefine bir adım daha yaklaşan Başakşehir, bu kez yarışta Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile mücadele etti.

2017-18 sezonunda 75 puanla şampiyon olan Galatasaray'ı, 72'şer puanla Fenerbahçe ve Başakşehir takip etti.

Abdullah Avcı yönetiminde şampiyonlukları kıl payı kaçıran İstanbul ekibi, 2018-19 sezonunda da başarılı performansını sürdürdü. Ligin 33. haftasında Galatasaray ile şampiyonluk maçına çıkan Başakşehir, Türk Telekom Stadı'nda oynanan müsabakayı 2-1 kaybederek tarihi bir fırsat tepti.

Abdullah Avcı'nın ayrılmasının ardından geçen sezona Okan Buruk yönetiminde başlayan İstanbul temsilcisi, uzun yıllardır beklediği mutlu sona 2019-20 sezonunda ulaştı.

 

 

Ligde Trabzonspor ile şampiyonluk mücadelesi veren Başakşehir, Trabzonspor'un puan kaybettiği 33. haftada Kayserispor'u 1-0 yenerek, Süper Lig tarihinin 6.şampiyonu ünvanını kazandı.

Yönetim ve oyun anlayışıyla Başakşehir ile benzer özellikler gösteren Alanyaspor'un benzer başarı yakalayıp-yakalayamayacağı şimdiden merak konusu. 

Türkiye Süper Ligi'nin 7.şampiyonu olabilmek için mücadelesini sürdüren Alanyaspor'un başarıya giden yolda attığı adımlar, sonu mutlulukla biten bir hikaye olacak gibi görünmekte.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU