İsrail askerlerinin vurduğu zihinsel engelli Filistinli hayatını kaybetti

Kardeşi, Haleve’nin üç ayda 4 ameliyat geçirdiğini anlattı

Abdulnasır Haleve, vurulmasının ardından Kudüs'te tedavi altına alınmıştı (Alex Levac/Haaretz)

İsrail askerlerinin ağustosta vurarak ağır yaraladığı duyma ve zihinsel engelli Filistinli Abdulnasır Haleve, olaydan yaklaşık 4 ay sonra hayatını kaybetti.

Doğuştan işitme ve konuşma engelli olan ve zihinsel sağlık sorunları da bulunan Haleve, 17 Ağustos’ta Kudüs’ün kuzeyindeki Kalendiye'de bir kontrol noktasında İsrail güvenlik güçleri tarafından vurulmuştu. Kudüs’te hastaneye kadırılan Haleve, iki hafta önce taburcu edilmişti ve tedavisi Batı Şeria'daki bir hastanede devam ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, 55 yaşındaki Filistinli adamın kontrol noktasına “şüpheli” şekilde yaklaştığını ve dur ihtarına uymadığını savunmuştu. Filistin Engelliler Birliği Müdürü Muaviye Mona, Batı Şeria’nın Nablus kentinde yaşayan Haleve’nin işitme engelli olduğu için kontrol noktası yakınından geçerken kendisine seslenen askerleri duymadığını belirtti. Mona, askerlerin tereddüt etmeden Haleve’ye ateş açmasının İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçlara bir yenisini daha eklediğini söyledi.

Kızkardeşi, Filistinli adamın bir başka kardeşinin Kudüs’teki evine giderken vurulduğunu ve üç ayda 4 ameliyat geçirdiğini ifade etti. Kardeşi, Haleve’nin sağlık durumunun son dönemde hızla kötüye gittiğini ve yakınlarını tanıyamadığını belirtti.

Filistinli hastane kaynakları, Haleve’nin aldığı yaraların yol açtığı komplikasyonlar sonucu öldüğünü duyurdu.

İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımı ve savunmasız Filistinlileri hedef alması büyük tepkiye yol açıyor. Kudüs’te otizmli 32 yaşındaki İyad Hellak'ın mayısta vurularak öldürülmesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dahil bazı siyasetçiler olayı kınamıştı.


Independent Türkçe, IMEMC News

DAHA FAZLA HABER OKU