Zihinsel engelli Filistinli, İsrail güvenlik güçleri tarafından vuruldu, ailesinin günlerce haberi olmadı

Enver Haleve, kontrol noktasına ait bir videoyu izleyince gerçeği öğrendi: Ağabeyi kanlar içinde yerde yatıyordu

Hastaneye kaldırılan 55 yaşındaki Filistinli adam, yakınlarından günlerce uzak kaldı (Alex Levac/Haaretz)

İsrail polisinin Kudüs'te otizmli İyad Hellak'ı vurarak öldürmesinin ardından bölgeden benzer bir saldırı haberi daha geldi.

Haaretz'ten Gideon Levy ve Alex Levac'ın haberine göre doğuştan sağır olan ve zihinsel sağlık sorunları da bulunan 55 yaşındaki Abdulnasır Haleve geçen hafta Kalendiye'deki bir kontrol noktasında İsrail güvenlik güçleri tarafından vuruldu.

Kanlar içinde kalan Haleve hastaneye kaldırılırken, ailesiyse olan bitenden habersiz her yerde onu aradı.

Son olarak Kudüs'le Batı Şeria'nın kuzeyi arasında kalan bir bölgede görülen Haleve'den 4 gün boyunca hiçbir haber alamayan ailesi Filistinli adamın akıbetinden artık endişe duymaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erkek kardeşi Enver Haleve geçen hafta pazartesi günü Kalendiye kontrol noktasında yaşanan bir olayla ilgili video kaydını izleyince olan biteni öğrenmiş oldu: Kıyafetlerinden tanıdığı kardeşi yolun ortasında yaralı halde yatıyordu.

Enver Haleve endişeli arayışın ardından ağabeyinin kaldırıldığı hastaneyi buldu. Uğraşlar sonucu izin alıp içeri girebildiği hastanede Haleve bir haftadır tedavi görüyordu: Hastane personelinin yatağına yapıştırdığı notta "sağ ayağına dokunmayın" yazıyordu, vurulduğu sağ bacağın kavalkemiğinde vidalarla tutturulmuş demir bir destek vardı, yüzü ağrılar yüzünden geriliyordu.

Olay günü Haleve'nin araçlara ayrılan bir şeride girdiği, kendisini durdurmaya çalışan güvenlik görevlilerinin seslerini duymadığı ve bu kişilerin açtığı ateş sonucu yaralandığı belirtildi.

Haaretz'e açıklama yapan polis yetkilileri, "Görevliler onu durdurmak için birkaç kez seslenmiş ve durmayınca prosedürlere göre onu tutuklarken vücudunun alt kısmına ateş edip yaralamışlar" dedi.

İki yıl önce eşi tarafından terk edilen üç çocuk babası Haleve'nin marangozluk yaparak geçimini sağladığı ancak koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kaldığı kaydedildi.
 


İsrail güvenlik güçlerinin savunmasız Filistinli sivillere yönelik saldırıları tepki çekiyor.

Geçen aylarda otizmli 32 yaşındaki Hellak'ın göğsünü hedef alan iki kurşunla hayatını kaybettiği ortaya çıkmış, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dahil bazı siyasetçilerden olayı kınayan mesajlar gelmişti.

Kimileri Hellak'ın öldürülmesiyle, yakın zamanlarda ABD'de polis gözaltısında nefessiz kalarak hayatını kaybeden George Floyd'un öldürülmesi arasında benzerlik kurmuş ve bu iki isim için adalet talebinin dile getirildiği eylemler yapılmıştı.

 

Independent Türkçe, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU