12 yaşındaki görme engelli ve otizmli Azra, piyanoda "Fikrimin İnce Gülü" ile genç yetenekler arasında yarışıyor

Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması'nın adaylarından birisi olan Azra Erdur, birinciliğe ulaşırsa farklı enstrümanlar çalıp daha donanımlı hale gelebilmeyi hedefliyor

Görme engelli ve otizmli Rabia Azra Erdur, ailesiyle birlikte İstanbul Pendik'te yaşıyor.

Skolyoz rahatsızlığı da baş gösteren 12 yaşındaki Azra, çevresindekilerle iletişim kurmakta ve başkalarının yardımı olmadan yürümekte zorlanıyor.

Ancak o, hayata tutunmanın ve kendisini ifade edebilmenin yolunu notalarda bulmuş. 

10 aydır piyano dersi alan özel öğretim öğrencisi Azra Erdur, şimdilerde ise hem çalıp hem söyleme aşamasına geçmiş durumda.

Yıldırım Beyazıt Ortaokulu Öğrencisi Rabia Azra Erdur, online olarak düzenlenen ve pek çok kategorinin yer aldığı Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması'nda "özel kategori" alanındaki 22 adaydan biri.

Erdur'un özel eğitim öğretmeni Uğur Çamoğlu ve piyano öğretmeni Sevilay Yüksel, Erdur'un yarışmada kendisi gibi özel çocuklarla yarışması nedeniyle oldukça heyecanlı.

Görüşlerini almak için ulaştığımız Çamoğlu ve Yüksel, öğrencileri Azra'nın Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması'nda yarışıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ocak ayı sonundan bu yana Azra Erdur'un müzik öğretmenliğini yapan Sevilay Yüksel, bu tarz yarışmaların özellikle özel öğrenciler açısından önemine dikkati çekerek şöyle konuştu:

Azra'nın katıldığı müzik yarışmasında onlara göre bir alan sunmaları çok güzeldi. Özel gereksinimli çocuklarımıza böyle platformlar oluşturulması, onların da kendilerine güven duygusu, sosyal faaliyet açısından çok önemli ve değerlidir. Azra'ya da bu yarışmada yer vermek istedik. Çünkü güzel bir yol katetti. Azra, inşallah birinci olur ama olamasa da diğer çocuklarımız da aynı alanda yarıştığı için hepsi adına şimdiden çok mutluyum. Burada önemli olan engelleri müzikle aşmamız. 

 

Azra'nın müzikle buluşmasını sağlayan özel eğitim öğretmeni Uğur Çamoğlu ise şu sözleri söyledi:

Genç Yetenekler Müzik Yarışması, ülkemiz gençlerine yeteneklerini keşfederek sergileme fırsatı vermeyi ve müzik eğitiminin önemini ön plana çıkarmayı amaçlamaktadır. Yatışma toplumsal ve sosyal sorumluluk çerçevesinde, farklı öğrenme ihtiyaçları bulunan gençlerin katılabileceği 'Özel Kategori' bu alanda farkındalık yaratarak, müzikle engelleri kaldırmayı da hedeflemektedir. Ödül olarak aslında çok büyük bir ödül yok ama Azra adına farkındalık yaratır umuduyla başvurduk. Özel kategoride birinciyi, halkın beğeni oyları belirliyor. Azra'nın aktif olması, yarışmaya katılması, ailesini de motive etti. Şu an Azra yarışmayı birinci götürüyor. Azra bir süredir akordiyon çalmak istiyordu. Kazanırsa, onu alıp, eğer artan bir miktar olursa, eğitim ücretlerinin ödendiği havuza aktarmayı planlıyoruz.

Azra Erdur ve Öğretmeni Uğur Çamoğlu. Independent Türkçe.jpg
Azra Erdur ve Öğretmeni Uğur Çamoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Azra'nın özel kategoride yarıştığı yarışmanın son başvuru tarihi 30 Aralık.

Yarışma sonucu ise 18 Ocak 2021'de açıklanacak.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

İstanbul'daki Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu'nda 4 yıl eğitim aldıktan sonra geçen yıl Pendik’teki Yıldırım Beyazıt Ortaokulu'na başlayan Azra Erdur, 8 yıldan beri de Türkiye Beyazay Derneği'nin okulunda özel eğitim görüyor.

Anne Fatma Erdur, kızı Azra'nın müzik yeteneğinin keşfedilişine ilişkin Independent Türkçe'ye şöyle konuşmuştu:

Azra doğuştan görme engelli olduğu için seslere çok duyarlıydı. Ritim duygusu çok yüksekti. Durduğu yerde iki kaşığı birbirine vurarak bile ritim tutardı.

Bir de parmakları çok zayıftı, parmakları güçlensin diye müziği de sevdiği için piyano çalmaya gitti.

Geçen sene Beyaz Ay’daki özel eğitimdeki çocuklar piyanoya gidince, Azra piyano sesi duydu ve o da öğrenmeyi çok istedi. Orada başladı derse ama sonra kaldı, devam etmedi.

Yıldırım Beyazıt Ortaokulu'ndaki öğretmeni Uğur Bey (Çamoğlu) geçen yıl bize, 'Azra müziğe çok yetenekli, kızınızın bu yönünü fark etmiş miydiniz?' diye sorunca, Azra'nın piyano serüveni başladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU