Rehber öğretmenin "duyarlılığı" çocuk tacizini ortaya çıkardı: Eşinin 11 yaşındaki kız yeğenine istismarda bulunduğu iddia edilen adam 30 yıl hapis cezası aldı

11 yaşındaki E.U., boş derste istismara karşı nasıl korunmaları gerektiğini anlatan rehber öğretmen Şebnem D.'nin yanına gelerek eniştesinin tacizlerini anlattı. Öğretmen tutanak tutup polisi bilgilendirdi. Tacizle suçlanan enişte 30 yıl hapse mahkum oldu

Eşinin 11 yaşındaki yeğenini taciz eden adam 30 yıl hapse mahkum oldu / Fotoğraf: AA

Telat A. adlı kişi, eşinin olay yaşandığında 11 yaşındaki kız yeğeni E.U.'ya cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.

Pedagog eşliğinde ifadesi alınan E.U., Telat A.'nın 2017'nin başından 2018'in başına kadar bir yıl süreyle pek çok defa taciz ettiğini yer, zaman ve detay vererek anlattı.

Sanık Telat A. ise suçlamaları kabul etmedi. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Şubat 2019'da verdiği kararda Telat A.'yı 30 yıl hapse mahkum etti.

Ancak Yargıtay, taraflar arasında husumetin olup olmadığının detaylıca incelenmesi gerektiğine hükmederek kararı bozdu.

Yargıtay'ın yaptığı incelemeyi tamamlayan yerel mahkeme, daha önce verdiği kararın arkasında durdu ve sanığın 30 yıl hapis cezasına çarpttı.

İstismara karşı nasıl korunacağını anlatan öğretmenine itiraf etti

Edinilen bilgiye göre yaşanan süreç bir rehber öğretmenin "duyarlılığı" sonucu gelişti.

İstanbul'da Ayazağa Ortaokulu'nda görevli rehber öğretmeni Şebnem D., istismarın ortaya çıkmasını sağladı. 

Şebnem D., mahkemede tanık olarak dinlendi ve olayı şöyle anlattı:

Öğrencilerim ile ilgili olarak ihmal ve istismar konusunda öğrencilere seminer vermiştim. İyi dokunma ve kötü dokunmanın ne demek olduğunu öğrencilere anlatıyordum. Seminer bitiminden sonra öğrencim olan E.U. daha ben semineri bitirmişim sınıftan çıkmak üzere iken yanıma geldi ve 'Öğretmenim size bir şey anlatacağım' deyince ben konuyu anladım. Sorsam belki sınıfta söyleyecek ancak ben ona özel görüşelim dedim ve okuldaki odamda öğrencimi yalnız dinledim ve tutanak tuttum. Müdür yardımcısına durumu bildirdim ve bana gösterdiğiniz tutanağı tuttum.

Bir yıl boyunca pek çok kereler taciz etti

Okulda tutulan tutanak önce polise ardından aileye bildirildi.

Savcılığın da bilgilendirilmesiyle başlayan soruşturma kapsamında 1984 doğumlu Telat A., gözaltına alındı.

Tutuklanan Telat A., hakkında "Çocuğun cinsel istismarı" suçlamasıyla dava açıldı.

Aile ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da mağdur çocuk tarafında müdahil olduğu davada mahkeme sanığı önce 39 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ardından yatılacak sürenin TCK 61/7 maddesi uyarınca daha fazla olamayacağından sanığı 30 yıl hapse mahkum edilmesine karar verildi.

 

taciser.jpg
Avukat Taciser Ülkü Levent / Fotoğraf: Twitter

 

"Cezaların caydırıcı olması toplumsal farkındalık açısından önemli"

Mağdur çocuğun avukatlarından Taciser Ülkü Levent, alınan kararı Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Avukat Levent, şunları söyledi:

Ülkemizin kanayan yarası taciz, tecavüz ve istismardır. Ne yazık ki toplumsal algıyı ve kanıları yıkmak bu kadar zor iken, bugüne dek çıkan cezalar da ümitsizlik yaratmakta idi. Ancak artık çok daha etkin bir adli ceza sistemimiz mevcut.

Cinsel taciz vakalarında cezaların bu şekilde caydırıcı olması toplumsal farkındalığın artırılması açısından çok önemlidir. Bu cezalar en azından bunun faili olacak kişiler açısından en azından bir an düşünmesini gerektirir bir durum oluşturacaktır.

Bir çocuğun, bir kadının, bir dezavantajlının hayatını karartmanın bedelinin toplumda ifşa edilmesi gerekmektedir. Mahkemelerimize güveniyoruz. Adalet en temel en insani duygumuz.  Bugün ailenin yaşadığı huzuru tarif etmemin imkanı yok. Hukukçular olarak bununla tüm hızımıza ve kararlılığımızla mücadele etmeye devam edeceğiz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU