İsrail'de bekletilen Sivasspor kafilesine yapılanlar ilk değil: Daha önce Beşiktaş ve Galatasaray ekipleri de benzer sorunla karşılaşmıştı

Maccabi Tel-Aviv maçından sonra havalimanında bekletilen Sivasspor kafilesi gecikmeli olarak ülkeden ayrıldı. Sivasspor kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederken, İsrail'in daha önce Beşiktaş ve Galatasaray kafilelerine yaşattıkları gündeme geldi

Sivasspor kafilesi, sabah saatlerinde şehre dönüş yaptı / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun en önemli ikinci organizasyonu UEFA Avrupa Ligi maçı için İsrail'e giden Demir Grup Sivasspor kafilesi, maçın ardından istenmeyen bir olayla karşılaştı.

Karşılaşmanın bitmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı'na gelen "Yiğidolar", burada uzun süre bekletilmelerinin ardından gecikmeli olarak Sivas'a dönüş yapabildi.

Sivasspor Kulübü Mecnun Otyakmaz, uçakta bekledikleri sırada konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

Otomatik geçiş sisteminin arızalı olduğunu söyleyerek, işlemlerimizi manuel yapmaya çalıştılar. Tek bir memur var. Otobüse bindirdiler, tur attırıyorlar. Şimdi kapıları açtılar. Şu anda uçağa bindik, bekliyoruz. Büyük rezalet. 'Uçak erken kalksın' diye stattan çok erken, hızlı bir şekilde geldik. 2 saattir burada mahsur kaldık. Muamele çok rahatsız ediciydi. Uçağın 5.30'da kalkacağını söylediler, uçağın içinde bekliyoruz. Belki kalkarız belki 5.30'a kadar bekleriz. Sabırla, sükunetli şekilde bekliyoruz.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haitat'ın, "uçuş saatine geç kalmak"la suçladığı Sivasspor kafilesi, yerel saatle 05:30'da havalanan özel uçak ile şehre döndü.

Kırmızı-beyazlı ekipten yapılan açıklamada ise durumun tam tersi olduğu öne sürüldü.

 

 

Sivasspor'un Twitter hesabından, "İsrail'de neler yaşandı" başlığıyla yapılan açıklamada, kafilenin yerel saatle 00:30'da Tel Aviv Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na giriş yaptığı aktarılarak, pasaport kontrolüne geldiğinde ve sonrasında yaşananlar, şu ifadelerle aktarıldı:

43 kişilik kafilemizin tüm pasaport işlemlerini tek bir görevli yapmaya başladı. Bunun üzerine kafilemiz olaya tepki gösterince çalışanlar işlemleri daha da yavaşlattı. Tüm pasaport işlemleri bittikten sonra kafilemiz uçağa götürülmek üzere 2 ayrı havalimanı otobüsüne bindirildi. Otobüsler sadece birkaç dakikada uçağa ulaşabilecekken dakikalarca havalimanı içerisinde takımımız gezdirildi. Otobüs şoförü, aracı durdurarak bir süre bekledi ve kafilemizin sorularına cevap vermedi. Planlı yapılan tüm bu zorlukların ardından takımımız uçağa bindirildi. Uçak kalkmaya hazırlandığı anda ise bu sefer de yerel saat ile 01.30-05.30 arasında hava sahasının kapatıldığı söylenerek, uçuşa izin verilmedi.

Açıklamada ayrıca, Sivasspor'un havaalanına geldiği andan itibaren sistemli bir şekilde zaman kaybettirilmeye çalışıldığı ve kafilemizin 01.30'daki uçuşunun engellendiği öne sürülerek, "Takımımızın geç geldiği açıklamaları tamamen gerçek dışıdır. Kafilemiz vaktinden önce havalimanına giriş yaptı. Zaman kaybının tek sorumlusu İsrailli yetkililerdir. Ayrıca vakit kaybedilmemesi için maçın devre arasında malzemelerin büyük bir kısmı havaalanına gönderilmiş, takım gelmeden boarding kartları da aldırılmıştır" denildi.

 

 

Kırmızı-beyazlı ekibin uçağa binmesinin ardından İsrailli bir yetkilinin yanlarına geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kafilemiz uçağa geldikten sonra gelen yetkili, tüm işlemlerin yavaş yapıldığını itiraf edip, kafilemizden özür dilemiştir. Kafilemiz yetkilinin özrünü kabul etmeyip, görüşülecek bir şeyin olmadığını belirterek, uçuş için 05.30'u beklemeye başlamıştır.

Sivasspor kafilesi, sabah saatlerinde ülkeye giriş yapabildi.

 

 

 

İsrail'in Sivasspor kafilesine yaptığı uygulamaya Türkiye'den de tepkiler geldi.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizin takımı Sivasspor Kulübü'nün maruz bırakıldığı akıldışı muameleyi esefle kınıyorum. Sözde kendini medeni gören toplumların, fırsat yakaladıklarında nasıl da barbar olduklarını bir kez daha görmüş olduk. Geçmiş olsun yiğidolar.

 


 

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de geçmiş olsun dileğinde bulunduğu paylaşımında şunları kaydetti:

Sözde kendini medeni gören toplumların, her fırsatta nasıl da barbarlaştıklarını son günlerde bir kez daha görmüş olduk.

 

 

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) henüz resmi bir açıklama gelmezken, Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Erdem, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yapılanların kabul edilemez olduğunu dile getirdi:

Sivasspor kafilesini İsrail devlet yetkilileri sabah 06:30 kadar havalimanında bekletmişler. Sporun evrensel değerleriyle hiçbir tarafıyla buluşmayan ve kafilemize yapılan saygısızca tavır kabul edilemez.

 

 

Beşiktaş'a topları bile sormuşlardı

UEFA Avrupa Ligi'nde 2011-12 sezonunda İsrail'in MAccabi Tel Aviv takımıyla karşılaşan Beşiktaş, havaalanı dönüşü ilginç bir uygulamaya takılmıştı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, havalimanında siyah beyazlı kafileye, yanlarındaki kramponların ve antrenman toplarının bile sayısı soruldu.

Beşiktaşlılar, maçın hakemi ve yöneticilere verilmek üzere imzalı üç topun hediye edildiğini belirttikleri aktarıldı.

İsrailli yetkililerin, siyah beyazlıların eksik 3 topunun raporunu tuttukları ve aynı sayıda topla geri dönmeleri gerektiğini hatırlattıkları ifade edildi.

Kendilerinin Türkiye'de İsrail ekibine VIP muamelesi yaptıklarını belirten Beşiktaş yöneticileri şunları söyledi:

Türk pasaportu olan herkesi, yöneticiler hariç ortalama 40 dakika beklettiler. Neden Kudüs'e ziyarete gittiğimizi sordular. Bekleyin 'One minute' diyerek bizi terslediler. Futbolcular ve malzemecilerin kaldıkları odaya yabancı birini alıp almadıklarını ve çantalarını kendilerinin hazırlayıp hazırlamadıklarını dahi sordular.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galatasaraylı oyuncular da abartılı kontrole maruz kaldı

27 Ekim 2016'da THY EuroLeague maçı için İsrail'e gelen Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, Tel-Aviv seyahati sırasında yaşananlar nedeniyle tepki göstermişti.

Sarı-kırmızılı kulüp, internet sitesinden yayınladığı bir açıklama ile yaşananları protesto etmiş, havaalanında yapılan abartılı kontrollere tepki göstermişti:

İsrail uçuşlarının güvenlik kontrollerini üstlenen Gözen Security firması çalışanları tarafından, 25 Ekim 2016 Salı günü, Türk Hava Yolları'ndan kiralanan özel bir uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan İsrail'e hareket eden ve sadece idareciler, teknik kadro, sporculardan oluşan Galatasaray Odeabank kafilesine uyguladığı abartılı kontrol ve kaba muameleyi şiddetle kınıyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU