Bazı özel hastanelerin yaptığı ‘Genetik Yatkınlık Testi’ne TTB üyesinden tepki: Yaptırmayın, paranızı kaptırmayın

TTB üyesi Elbek, özel hastanelerin hastalığı kimde hafif, kimde ağır geçeceğini öngörmek için önerdikleri “Genetik Yatkınlık Testi”nin bilimsel bilginin kötüye kullanımı anlamına geldiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Türkiye’de bazı özel hastaneler yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) hafif mi yoksa ağır mı geçirileceğine yönelik test yapmaya başladı.  

Yapılan uygulamaya ‘Genetik Yatkınlık Testi’ adı verildi.

Koronavirüse yakalanan hastaların tamamında aynı semptomlar görülmüyor. Bazıları hastalığı hafif atlatırken bazıları süreci ağır geçiriyor.

Özel hastaneler bu durumu fırsata çevirdi ve koronavirüsün ağır geçirilmesinin nedeninin “görevi vücutta virüsün çoğalmasını durdurmak olan Tip 1 İnterferon molekülünün bulunmaması olarak gösterildiğini” iddia eden kampanyalar başlattı.

Bir hastane Tip 1 İnterferon  hakkında, “Kandan bakılan genetik bir test ile bu konuda şimdiye kadar bilimsel olarak gösterilmiş tüm gen ve varyasyonların incelenmesi sağlanarak, hastalığı kimlerin ağır kimlerin hafif şekilde geçireceği belirlenebiliyor” şeklinde açıklama yayımladı.

Koronavirüs ile genler arasında bir ilişki olduğu bahsedilen açıklamada, “Bireylerin genetik yatkınlığı ve geçmişi, bu hastalığın seyri konusunda önemli ipuçları vermektedir” denilerek bazı bilimsel dergilere de atıflar yapıldı.

TTB üyesi Elbek’ten tepki

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek söz konusu test hakkında Twitter adresinden bir paylaşım yaptı ve uyarıda bulundu.

Elbek’e göre özel hastanelerin hastalığı kimde hafif, kimde ağır geçeceğini öngörmek için önerdikleri “Genetik Yatkınlık Testi” bilimsel bilginin kötüye kullanımı anlamına geliyor.

“Makul bir ülkede sağlık otoritesi bu para tuzağına izin vermez” diyen Elbek, “Ciddiye almayın, yaptırmayın, paranızı kaptırmayın” diye uyardı.

Kişisel önlem öneriyorlar

Özel hastaneler söz konusu testin kişiden kan örneği alınarak gerçekleştirildiğini, “şimdiye kadar bilimsel olarak gösterilmiş tüm gen ve varyasyonların incelendiğini” öne sürüyor.

Testin güvenirliğinin yüzde 99’un üzerinde olduğunu iddia eden özel hastaneler, sonucun, “Ağır geçirebilir” şeklinde çıkması halinde hastalara “Kişisel önlemlerini daha dikkatli bir şekilde almalıdır. Hastalığa yakalanacak olursa erken tedavi planlanması için doktoruna bilgi vermesi uygun olacaktır” önerisinde bulunuyor.

Özel hastaneler “Ağır geçirmeyeceği ön görülen hastalar ne yapacak?” sorusuna ise “Test edilen varyasyonlar bulunmazsa koronanvirüsü ağır geçirdiği bilinen hastalarda daha çok görülen belirtilen gen bölgelerindeki toplam varyasyonları taşımadığı anlamına gelir. Toplumdaki diğer bireylerde görülen risk oranında risk görülebilecektir. Ayrıca testin negatif çıkması Kovid-19’a yakalanmayacağı anlamına gelmez” yanıtı veriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU