Pilotlar konuştu: Ölümcül inişin öncesinde uçağa yıldırım düştü

Uzmanlar, Rus uçaktan kaynaklı bir sorun yaşanmış olması ihtimalini de göz ardı etmiyor

Fotoğraf: The Independent

En az 41 kişinin ölümüne yol açan uçak kazasını soruşturan Rus yetkililer, olayla ilgili 3 ihtimal üzerinde durduklarını söyledi: Pilotaj hatası, olumsuz hava şartları ve teknik sorunlar. 

Ancak kazanın ardından gerçeklerin arasına birtakım çelişkili iddialar da karışırken, sabahın ilk saatleriyle birlikte bazı noktalar aydınlığa kavuşmaya başladı: İki yaşındaki uçağın yerel saatle 18.02’de kalkışından kısa süre sonra üzerine yıldırım düştü, bu nedenle bazı iletişim ve seyir sistemlerinde kontrol kaybedildi ve Moskova’daki Şeremetyevo Havalimanı'na inerken alevler içinde kaldı. 

Rus medyasına konuşan mürettebat, uçağa yıldırım düştüğü ve telsiz bağlantısının kesildiği haberlerini doğruladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pilot Denis Evdokimov, “Büyük bir parıltı görüldü ve patlama oldu. Yangın yere indikten sonra başladı” dedi. 

Güvenlik kamera görüntüleri, uçağın alev almadan önce iniş pistine 3 kez çarptığını gösterirken, iniş hızlarının normal olduğunu kaydeden Evdokimov, uçağın yakıt yükünden dolayı ağır olduğunu söyledi.

Bu arada kazadan sonra yolcuların el bagajlarını alma çabalarının kurtarma çalışmalarını aksattığı da kaydedildi. 

 

rus1 afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Gözler Rus havacılık endüstrisinin “amiral” modeline çevrildi

Kazayı araştıran yetkililer ellerindeki ipuçlarını birleştirmeye devam ederken, gözler bir kez daha Sukhoi Superjet S100 modelinin tartışmalı güvenlik siciline çevrildi. 

Müfettişler, Rus yerli havacılık endüstrisinin cankurtaranı olarak görülen jete yönelik şu ana dek elle tutulur bir dayanak sunmadı. 

Rusya Federal Havacılık Ajansı (Rosaviatsia), soruşturmada bir neticeye varmak için henüz “erken” olduğunu belirtti. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olaya müdahil olmak istemediğini vurgulayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da “Devlet Başkanı’nın belirli bir modelin kullanılmasını engellemek gibi bir ayrıcalığı olamaz. Bu, üst düzey uzmanlar ve havacılık ajansının görevidir” şeklinde konuştu. 

 

uçakk.PNG
Fotoğraf: The Independent

 

Moskova yönetimi projeye milyarlarca dolar harcadı

Sukhoi Superjet S100 model modern jetler, yıldırım düşmesine dayanıklı inşa ediliyor. Pazar yaşanan çarpmanın elektrik sistemi ve seyir cihazlarında neden hataya yol açtığı konusuysa netlik kazanmadı. 

Bölgesel jet, Rusya’nın havacılık endüstrisinin en büyük umudu olarak lanse ediliyordu. Sovyet dönemi yerli üretim seviyelerine dönüş çabasının faturası hükümete pahalıya patladı. Moskova yönetimi, bu proje için milyarlarca doları gözden çıkardı. 

Sukhoi yetkilileri, kendilerinden emin bir şekilde zaman içerinde binden fazla jetin satılacağı tahmin ediyordu. Ne var ki 8 yıllık hizmet süresince problemler baş gösterdi. 

2012’de yapılan test uçuşu, uçağın Endonezya’daki bir yanardağa çarpmasıyla sonuçlandı. Tartışmalı kazada pilot suçlandı. 

O zamandan beri süren yaptırımlar, bir dizi büyük kazalar ve herkesin kulağına giden tamir sorunları, uçağın iş modelinin geleceğini baltaladı ve satışlar epey düştü. Bugüne dek sadede 172 uçak üretilirken, bunların çoğu devlet bağlantılı Rus müşterilere satıldı.

Diğer taraftan devletin yaklaşımını eleştiren bazı Rus havacılık uzmanları, projeye çok fazla para saçılmasına rağmen pilot camiasının aktardığına göre uçağın gelişiminin hala “ham” olduğunu belirtti. 

TV Rain’e konuşan hava güvenliği uzmanı Alexander Romanov, “Uçağın bizzat kendisinde bir sorun yaşanmış olma ihtimalini göz ardı etmiyoruz” dedi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU