Ticaret Bakanlığı kararı: Gökkuşağı temalı ürünler "+18" uyarısı konmadan satılamaz

Bakanlık, söz konusu ürünlerin "çocukların zihinsel ve ahlaki gelişimini olumsuz etkilediğini" öne sürdü

Fotoğraf: AFP

Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Reklam Kurulu, gökkuşağı temalı ürünlerin “+18” ibaresi olmadan satılamayacağına dair bir karar yayımladı.

Reklam Kurulu’nun yayınladığı bültene göre üç farklı üreticinin sattığı ürünlerden bazıları şikayet edildi.

Şikayet konusu, bu üç üreticinin e-ticaret siteleri Trendyol, Gitti Gidiyor ve Çiçek Sepeti’nde satışa sunduğu gökkuşağı temalı ürünler oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurul telefon kılıfı, kupa, tişört ve plaj havlusu gibi ürünlerdeki gökkuşağı renklerinin “çocukların zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz” yönde etkilediğini savundu.

Kararda bu ürünlerin “kültürel ve ahlaki sosyal davranışları bozmaya, değiştirmeye yönelik olduğu” iddiası da yer aldı.

İlgili yazıda bu ürünlerin “+18” ibaresi kullanılmadan satılmasının Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 24. maddesinin birinci fıkrasının a ve f bentleri ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61. maddesine aykırı olduğu görüşü dile getirildi.

Kurul kararında "anılan ürünlerin reklamlarının durdurulma cezası verildiği" ifade edildi ancak Independent Türkçe'nin edindiği bilgiye göre bu şirketler ürünlerini satışa çıkarmaktan farklı bir reklam çalışması yapmadı. Adı anılan sitelerde ürünlerin satışının kurul kararının ardından durdurulduğu, şikayet edilen firmalardan bir tanesinin kurulun verdiği karara itiraz edeceği öğrenildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU