Erdoğan'dan Bakü ziyareti öncesi açıklama: CHP'nin 1944 yılında Boraltan Köprüsü'nde ülkemize yaşattığı utançtan kurtulduk

Azerbaycan ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Azerbaycan'a desteğimiz bundan sonra da devam edecektir" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, özel uçak "TRK" ile Bakü'ye gitti / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye olarak Azerbaycan'ın haklı mücadelesine destek verdiklerini belirten Erdoğan, "44 gün süren çetin mücadeleler sonucunda hamdolsun bugün yıldız ve hilal, Karabağ semalarında dalgalanıyor" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Milletimiz ve Azerbaycanlı kardeşlerimiz 30 yıllık adaletsizliğe son verilmesinin sevincini yaşıyor. Milletimizin, tek parti CHP'sinin  1944 yılında Boraltan Köprüsü'nde ülkemize yaşattığı utançtan kurtarmış olduk. Azerbaycan'a desteğimiz bundan sonra da devam edecektir.

"Kılıçdaroğlu aday olacaksa partisi ve ülkemiz için isabetli olur"

Azerbaycan izyaretiyle ilgili açıklamaları sonrası Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanı adaylığı" tartışmalarıyla ilgili Erdoğan, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir adım atacağı konusunda bu bizim derdimiz değil, kendi derdidir. Yaptığı açıklama da cevabı da sulandırılmış bir cevaptır. Eğer aday olacaksa gerçekten düşünüyorsa partisi için de ülkemiz için de isabetli olur" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı yaptırım uygulayıp uygulamayacağı konusuna da değinen Erdoğan, "AB ile ilgili şu anda 10-11, yani bu konuda Türkiye'ye yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz. Zaten biz 1963'ten beri AB, bize zaten yaptırım uyguluyor. Hiçbir zaman AB dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bu güne sabrettik, sabrediyoruz" dedi.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye karşıtı sözlerine ilişkin şunları kaydetti:

Sürekli masadan kaçanlar bunlar. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg masaya çağırdı, orada da kaçtılar. Özellikle de bir farklı adımda Arnavutluk-Türkiye- Yunanistan arasında bir adım atılsın dendi, bunda da masaya gelmediler. Dünden bugün nasıl dik durduysak bunda sonra da dimdik yolumuza devam ediyoruz. Doğu Akdeniz'deki haklarımız ne ise bunları korumaya devam edeceğiz. KKTC'nin haklarını da korumaya devam edeceğiz, taviz vermemiz asla mümkün değil. Yunanistan dürüst olursa diyaloğa açığız

"Biden'a yabancı bir isim değilim"

ABD başkanlık seçimini kazanan Joe Biden ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Erdoğan, "Biden'a yabancı bir isim değilim. Biden ile Obama döneminde gayet iyi tanışan birisiyim. Evime kadar gelmiş olan birisidir" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Dünyada siyaset çok çirkin ilerliyor maalesef. Aklına herhangi bir şey gelen hemen masaya yaptırımı getiriyor. Türkiye ile ABD arasında nasıl bir süreç var? Biz NATO'da beraber değil miyiz? ABD'den sonra ilk 5'te yer alan ülkelerden birisi Türkiye'dir. Bunu kendileri de itiraf etmişlerdir. Silah alımlarıyla alakalı maalesef attıkları adımları, ifadeleri şık bulmuyoruz.

Özellikle de şu anda Suriye'nin kuzeyinde, Fırat'ın doğusunda yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Yaptığımız yapacağımız açıklamaları da erken buluyoruz. Görevi üstlensin, sonra Sayın Biden ile oturup bazı şeyleri konuşacağız.

Siyasette çatışma olmaz. Diplomaside özellikle bu konular görüşülerek, anlaşılarak yol bulmuştur. Ülkenizden birileri negatif şeyler sufle edebilir. O önemli değil, onlar siyasetin acemileridir. Biz ABD ile bu süreci çok farklı şekilde ilerleteceğimize inanıyorum.

"Yargımız bunları görmezden mi gelecek?"

Yargıda reform ve cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş'la ilgili gelen bir soruya da cevap veren Erdoğan, yargının işine müdahale etmenin haddi olmadığı dile getirdi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Yargının işine müdahale etmek benim haddime değil. Özellikle biz Selahattin Demirtaş gibi bir teröristin bu noktada varsa sözde hakkını koruyacak değiliz, ki böyle bir şey yok. Ben inanıyorum ki bizim yargımız Selahattin Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkan tanımaz. Kobani'nin faili, Diyarbakır'ın faili, Yasin Börü'nün faili odur. Bunları görmezden mi geleceğiz? Yargımız bunları görmezden mi gelecek? Böyle bir teröristin asla önünün açılmasına yol vermeyiz.

"Fransa'nın son dönemlerdeki özellikle ırkçı yaklaşımlarının yeni bir ifadesidir"

Dün gerçekleşen, Paris Saint Germain-Medipol Başakşehir maçında, dördüncü hakeminin, yardımcı antrenör Webo'ya ırkçı söylemde bulunmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Fransa'daki Başakşehir-PSG maçında meydana gelen bu hadise hakikaten Fransa'nın son dönemlerdeki özellikle ırkçı yaklaşımlarının yeni bir ifadesidir. Buradaki bu yaklaşım asla affedilemez" ifadelerini kullandı.

Fransa'nın ırkçı yaklaşımların yoğunlaştığı bir yer haline geldiğini söyleyen Erdoğan, "Temenni ederiz ki bu akşamki maç suhuletle devam eder" dedi.

"Asgari ücret konusu işveren-işçi kesimiyle birlikte yürüyecek"

Erdoğan, asgari ücret görüşmeleriyle ilgili, "Görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde bakanlığımız bu görüşmeleri işveren-işçi kesimiyle yürütecekler. Bizim de önümüze gelecek, adımları birlikte atacağız. Temennimiz isabetli, hayırlı bir karar çıkar ve yola devam ederiz" diye konuştu.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU