Pandemide online terapi, büyükşehirlerdeki psikolog ve psikiyatristlere yaradı: Küçük şehirler ve yurtdışından gelen başvurularda artış var

Yurtdışından başvuran Türkler, yaşadıkları ülkeye göre seanslar daha uyguna olduğu için tercih ederken, küçük şehirlerde ikamet edenler de tanıdığa denk gelme endişesiyle büyükşehirlerdeki psikolog ve psikiyatristlere yöneldi

Pandemi sürecinde online terapi yaygınlaştı / Fotoğraf: Twitter

Pandemi süreci pek çok meslek dalında değişimlere yol açtı ve teknolojinin yardımıyla uzaktan çalışmayı artırdı.

Bu meslek dallarının arasında psikolog ve psikiyatristler de bulunuyor.

Pandemiyle birlikte terapilerde de yüz yüze yerine online görüşmelere ağırlık verildi.

Çevrimiçi terapinin etkinliği konusunda tartışmalar yaşanıyor. Faydalı bulan olduğu gibi eleştirenler de var.

ayhan.jpg
Ayhan Akcan / Fotoğraf: Umut Vakfı

 

Akcan: Bunlar online olacak işler değil

Online terapiyi eleştirenlerden biri Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan.

Akcan Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, işlerinin ayrıntı olduğunu ve online yapılmasının çok verimli olmadığını söyledi. 

"Bunlar online olacak işler değil" diyen Akcan, "Adamın içeriye girişinden oturmasına kalkmasına, sorduğumuz sorulara verdiği cevaptan, anlama hızına ya da giydiği kıyafete, bakışlarına kadar bir izlenim edinerek görüşe varıyoruz. Ama bunu online terapide yakalamak zor" dedi. 

Büyükşehirlerde çalışanlara yaradı

Eksik yönlerine karşın online terapi özellikle büyükşehirlerde çalışan psikolog ve psikiyatristlere yeni iş sahaları açtı.

İstanbul'da çalışan Klinik Psikolog Cansu Yurtseven, pandemi sürecinde özellikle kendilerine yurtdışından ve küçük şehirlerden başvuruların arttığını belirtti.

Yurtseven son olarak pandemiden önce yurtdışından veya şehir dışından neredeyse hiç müşterileri yokken şimdi bu oranın neredeyse her 10 müşteriden 3'e ulaştığını kaydederek, diğer meslektaşlarından da benzer oranlar duyduğunu söyledi.

cansu.jpg
Cansu Yurtseven / Fotoğraf: benimuzmanim.com

 

Yurtdışında yaşayanlara daha ucuza geliyor

Yurtseven, yurtdışından terapi için başvuruların artış nedenini şöyle anlattı:

Temel nedeni kendi ülkesinde belki 300 euro ödeyeceği seansa burada 40 – 50 Euro ödüyor. Dövizin Türk lirası karşısında değer kazanması bu kişilerin Türkiye'de ödeme yapmasını da kolaylaştırdı. Ayrıca dilini, yetiştiği kültürel değerleri daha iyi bilen birine derdini anlatmak ona daha kolay geliyor.

Küçük yerlerde tanıdık biriyle karşılaşırım endişesi var

Küçük yerlerde yaşayanların büyükşehirlerdeki psikolog ve psikiyatristlere yönelmesinin nedeniyle ilgili de Yurtseven, şunları söyledi:

Küçük şehirlerde ve ilçelerde daha az sayıda iyi yetişmiş psikolog veya psikiyatrist olabiliyor bazen de hiç olmayabiliyor da. Bundan dolayı sorun yaşadığı aile veya kendi çevresinden birinin de aynı uzmandan terapi alıyor olabileceği ihtimali ve sırlarını paylaştığı kişiyle sürekli sokakta karşılaşma endişesi de buralarda yaşayanların da büyükşehirlerdeki meslektaşlarımıza yönelmesinde etkili oluyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU