AA: İstanbul seçimlerinde usulsüzlük soruşturmasında 43 şüphelinin FETÖ irtibatı bulundu

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 100 sandık kurulu başkanı ve üyesini şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmıştı

Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre İstanbul'da 31 Mart yerel seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında başlatılan soruşturmada 43 şüphelinin FETÖ'yle irtibatı belirlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, yerel seçimlerde sandık sayımlarında ve veri girişlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yapılan şikayetler üzerine sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında soruşturma başlatılmıştı.  

Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, şu ana kadar 43 şüpheliden 2'sinin kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildiği bildirildi.

Şüphelilerden 41'inin Fethullah Gülen'in talimatıyla Bank Asya'daki hesabına para yatırdığı öne sürülüyor.

Araştırmalarda, bu 41 şüpheliden 2'sinin ayrıca FETÖ'ye müzahir sendika üyeliğinin bulunduğu, birinin de FETÖ'ye müzahir bir şirkette SGK kaydının olduğu ortaya çıktı.

Yürütülen adli soruşturma kapsamında, incelemeler devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul'un Maltepe, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde 31 Mart seçimlerinde sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin yapılan suç duyuruları kapsamında 32 ayrı soruşturma başlatıldı. 100'ün üzerinde sandık kurulu başkanı ve üyesi 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

AA'nın aktardığı habere göre, yerel seçimlerde sandık sayımlarında ve veri girişlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla, suç duyurularının bir kısmını AK Parti ve MHP, bir kısmını da sandık sayımlarında suç şüphesi olacak durumlar bulunduğu gerekçesiyle ilçe seçim kurulları yaptı.

Suç duyuruları üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu iddiaları araştırmak amacıyla 32 ayrı soruşturma açtı. Soruşturmalar kapsamında savcılık, ilgili ilçe seçim kurullarından usulsüzlük yapıldığı ileri sürülen sandıklarla ilgili oy sayım tutanakları ve çalışan görevlilerin kimlik bilgilerini istedi.

100'ün üzerinde kişi "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı

Bilgilerin ulaşmasının ardından savcılık, bu ilçelerde görev yapan sandık kurulu başkanı ve üyeleri ile sandık sayım sonuçlarının veri girişini yapan görevlilerden oluşan 100'ün üzerinde kişiyi 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağırdı.

Sandık başkanı ve üyesi olma şartları araştırılıyor

Savcılığın ifade alma işlemi sırasında şüphelilere 'daha önce bir seçimde görev alıp almadığı', 'seçim günü görev dağılımının nasıl gerçekleştirildiği', 'sandık sayımının nasıl yapıldığı', 'tutanaklara attıkları imzaların kendilerine ait olup olmadığı' şeklinde sorular yönelttiği öğrenildi.

Öte yandan, Maltepe İlçe Seçim Kurulu'nca ilçede görevlendirilen sandık başkanı ve üyeleriyle ilgili bir gazete haberine ilişkin de resen soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Anadolu Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında, bu kişilerin sandık başkanı ve üyesi olma şartları taşıyıp taşımadığının araştırıldığı belirtildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU