Siverek'te aşiretlerin güç mücadelesi yerel siyaseti tıkadı, seçimle buna çare aranacak

Silahlı saldırıya kadar varan rant mücadelesi ve aşiretlerin belediyede egemenlik kurma çabaları… Siverek'teki son tablo tanıdık bir hikaye. Yeni seçilen başkanın önündeki en büyük sorun da bu

Siverek, Şanlıurfa'nın en büyük ilçeleri arasında / Fotoğraf: Google Maps

Şanlıurfa'nın 260 bin nüfuslu ilçesi Siverek son günlerde silahlı saldırıların da yaşandığı siyasi çekişmelerin sahnesi haline geldi.

AK Parti Siverek Belediye Meclis Üyesi İhsan Özeyranlı ve oğlu, Siverek Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın'ın hukuk danışmanı Selçuk Yıldızoğulları ile üzerine tartıştı.

Tartışmanın sürmesi üzerine meclis üyesinin oğlu tabanca ile Yıldızoğulları'na dört el ateş etti. 

Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın'ın belediye binasında olmadığı sırada yaşanan bu olayda, hukuk müşaviri bacağından bir mermi ile yaralandı.

Olayın hemen ardından saldırıya uğrayan Yıldızoğuları, bir gün sonra da belediye başkanı Şeyhmus Aydın istifa etti.

Saldırıyla ilgili gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklanırken, 1 ise serbest bırakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kaymakam gitti, emniyet müdürü yerinde

Olayı daha da garip kılan durum ise hükümet konağında makam odası bulunan yöneticilerin büyük kısmının bir bir görev yerlerinin değiştirilmesi oldu. 

Kaymakam, tarım müdürü ve müftünün görev yerleri değiştirildi. Bu değişikliklerin sebebinin Siverek'te belediye başkanlığından yaşananlara bağlansa da Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Siverek İlçe Emniyet Müdürü ve Tapu Müdürü'nün görevden alındığı iddialarını yalanlarken kaymakam ve müftünün görev yerlerinin değiştirildiğini söyledi.

Bu değişikliklerin hemen ardından ise belediyenin iki başkan yardımcısı, Cumali Karavar ve Hasan İzol da istifa etti. 

Bu istifaların sebebi olarak da boşalan makama kendilerinin değil başka bir belediye encümeninin gösterilmesindeki rahatsızlık olduğu belirtiliyor.

İstifasını geri çekmeye çalıştı

Independent Türkçe'nin edindiği bilgilere göre Siverek Belediyesi'nde bazı aşiretler egemenlik kurmaya çabalıyor. 

Belediye Başkanı Aydın'ın bu konuda "pasif" kaldığını savunan bölge vekilleri ise AK Parti Genel Merkezi üzerinden başkanın istifasını istedi.

Başkan Aydın da sağlık gerekçelerini öne sürerek istifa etti. Bir süre sonra istifadan pişman olup istifasının kabul edilmemesi için valiliğe başvursa da bir sonuç alamadı. Çünkü istifa dilekçesi ayı gün kabul edilmişti.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yaptığı yazılı açıklamada, belediye başkanının sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa ettiğini belirterek, "Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımızın da bilgileri var. Bundan sonraki süreçte belediye başkanı istifasını verdiği için birinci başkan vekili süreç tamamlanıncaya kadar vekaleten belediye başkanlığına bakacak. Bugün itibarıyla valilik olarak belediye meclisini Belediye Kanunu'na göre 10 gün içinde toplantıya davet edeceğiz. Bir aksilik olmazsa perşembe günü (3 Aralık) meclis toplanmış olacak ve meclis kendi içinde Belediye Kanunu’nun seçim usulünü işletmesi suretiyle belediye başkanı seçimi gerçekleştirecektir" dedi.

Aydın'ın istifasındaki bir başka etkenin de kendisine en büyük desteği veren isimlerden AK Parti Milletvekili Kasım Gülpınar'ın desteğini çekmesi olarak gösteriliyor.

 

ŞEyhmus Aydın.jpeg
Belediye Başkanı Aydın, silahlı saldırının ardından istifa etti / Fotoğraf: AA

 

Aşiretler çekişti, belediye tıkandı

İlçeden konuştuğumuz kaynaklara göre ilçede en etkili güç odağı halinde bulunan aşiretlerin siyasete müdahalesi süreci bu noktaya getirdi.

Siverek'te şeyhliklerin ve aşiretlerin karşı karşıya gelmesi buradaki kavganın da dozunu arttıran bir etki oluşturdu.

Siverek siyasetinde Bucak, Kırvar, İzol başta olmak aşiretlerin ciddi etkileri bulunduğunu bu nedenle de siyasette üstünlük kurmak için çabaladıklarını ancak Siverek Belediyesi'nin bu çekişme nedeniyle çalıştırılmadığı iddialar arasında.

Bugün yapılan seçimde belediye başkanı olan Ayşe Çakmak'ın önündeki en büyük engel de bu.

Park işletmesi ve ihale tartışması

Öte yandan belediyedeki silahlı saldırının da bazı ihaleler ve belediyeye ait parkların işletmesiyle ilgili yaşanan ihtilaf nedeniyle meydana geldiği iddia ediliyor. 

Kamuoyu görevden alınan mülki yöneticilerin bu olayla bağlantısını da sorguluyor.

Ancak kaymakam değişikliği dışında yaşanan değişiklikler bu olayla ilgili değil.

Silahlı saldırıyla ilgili bir şüphelinin yakalandıktan sonra serbest bırakılması ve saldırıyla ilgili kamera kayıtlarının dışarı sızması olarak ifade ediliyor

Yeni aday Külliye'de

AK Parti tarafından belediye başkan adayı gösterilen Ayşe Çakmak dün Ankara'daydı. Beştepe Külliyesi'nde Şanlıurfa heyetini kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili Kasım Gülpınar, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız ve belediye başkan adayı Çakmak ile görüştü.

 

 

1200x627-baskan-erdogan-kulliyede-sanliurfa-heyetini-kabul-etti-1606934276545.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Şanlıurfa heyetini kabul etti. Görüşmede Siverek Belediye Başkan Adayı Ayşe Çakmak da vardı / Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

 

Siverek'in ilk kadın başkanı

Bugün yapılan seçim, belediye meclis üyeleri arasında gerçekleştirildi.

37 sandalyeli belediye meclisinde 24 AK Partili, 8 HDP'li 5 de CHP'li üye bulunuyor.

Çakmak'ın dışında 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde 35 bin oy alan CHP Siverek Belediye Başkan Adayı Fatih Bucak'ın kontenjanından Siverek Belediye Meclis üyesi olarak seçilen Ramazan Gülel de aday olduğunu açıklamıştı. HDP ise Mahmut Bektaş'ı aday gösterdi.

3 tur yapılan oylamada AK Parti adayı Çakmak 24 oy alarak Siverek'in ilk kadın belediye başkanı seçildi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU