ABD'den "yaptırım ihlali avı": Çin'in Kuzey Kore "suçlarını" kanıtlayana 5 milyon dolar ödül verilecek

Pekin'e suçlamalar yönelten Amerikalı yetkili, Çin merkezli kişiler ve kuruluşlara karşı yeni yaptırımlar konusunda uyardı

ABD Dışişleri Bakanlığı adına açıklamayı Alex Wong yaptı (AP)

ABD yönetimi, Çin'in Kuzey Kore'ye yönelik uluslararası yaptırımları alenen ihlal ettiğini belirterek, bu durumu kanıtlayacak bilgi sunan kişilere 5 milyon dolar (yaklaşık 40 milyon TL) ödül vaadinde bulundu.

Reuters'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Kore işlerinden sorumlu temsilci yardımcısı Alex Wong, Pekin yönetimini Kuzey Kore'yi nükleer silahlarından vazgeçirmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını geçersiz kılmaya çalışmakla suçladı. Wong ayrıca, Çin merkezli kişiler ve kuruluşlara karşı yeni ABD yaptırımları konusunda uyardı.

Wong, Çin'in BM yasaklarını ihlal ederek en az 20 bin Kuzey Koreli işçiye ev sahipliği yapmaya devam ettiğini ve geçen yıl ABD'nin Kuzey Kore'den Çin'e 555 farklı sebeple yasak kömür veya yaptırıma tabi diğer malları taşıyan gemilere dair hareketlilik gözlemlediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington'ın Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi için açıklamalarda bulunan Wong, "Bu olayların hiçbirinde ... Çinli yetkililer bu yasadışı ithalatı durdurmak için harekete geçmedi" dedi.

ABD'li yetkili, Çin'in şu anda Pyongyang'ın silah programları ya da bankalarıyla bağlantılı en az 20 Kuzey Koreli temsilciye ev sahipliği yaptığını ve Çinli firmaların BM'nin yaptırım listesindeki kuruluşlarda kilit rollere sahip işler yürütmeye devam ettiğini ileri sürdü.

Wong, Çin'in kendi şirketlerine, deniz ürünleri, tekstil, demir ve çelik, endüstriyel makineler, araçlar, kum ve çakıl dahil olmak üzere BM'nin yasakladığı mallarla ilgili Kuzey Kore'yle ticaret yapmasına "giderek daha fazla izin verdiğini" belirtti.

Bir de duyuru yapan yetkili, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Kore yaptırımlarını ihlal etmeye dair bilgi sağlayabilecek kişilere 5 milyon dolar kadar ödül vadeden bir internet sitesini faaliyete geçirdiğini bildirdi.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Alex Wong'un, Pekin yönetiminin, Kuzey Koreli sözleşmeli işçilerin sınır dışı edilmesi gerekliliği dahil birçok BM yaptırımını uygulamaya teşebbüs bile etmediği yönündeki suçlamalarına yanıt verdi.

Hua, Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi ve "sorumlu bir büyük güç" olarak daima ciddiyetle BMGK kararlarını uyguladığını ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU