Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'ın "Paranın dini, rengi yoktur" sözlerine eleştiri: Tam bir sömürgeci kafası

Borsa İstanbul'un yüzde 10 hissesinin Katar'a satışına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "200 milyon dolar bu şirketin 15 ya da 20 aylık kârına denk geliyor. Böyle ballı satış nerede olur" dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, hükümetin salgın sürecini iyi yönetemediğini savundu.

Sağlık Bakanlığı'nın salgın verilerini doğru açıklamadığını da öne süren Kılıçdaroğlu, "13 bin 746 vatandaşımız resmi rakamlara göre hayatını kaybetti. Gerçek rakamlar bunun çok üzerinde. Belediyeler defin işlemlerini yapıyorlar. Doktorlar sahada çalışıyor. Topluyorsunuz, rakam çok daha yüksek çıkıyor.Hükümetseniz ve toplumda bir saygınlığınız olsun istiyorsanız gerçek rakamları açıklamanız lazım" dedi.

"Salgın yönetiminde Avrupa'nın en kötü yönetilen ülkesiyiz"

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan koronavirüs tedbirlerini de eleştiren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Salgın yönetiminde Avrupa'nın en kötü yönetilen ülkesiyiz.Dün kabine toplantısı yaptılar. Sayın Erdoğan çıktı anlattı, 2 dakika ayırdı. Salgınla ilgili önlemler tamam, ekonomi ile ilgili önlemlerle tek satır yok. Dükkanı kapat diyorsun, her şeyi kapat diyorsun peki bu adam nasıl geçinecek?Bununla ilgili tek bir cümle kurulmadı. Dün 3-4 saat oturup konuşacaklar, salgını nasıl engelleriz diye konuşacaklar, sokağa çıkma yasağı ilan edecekler ama ekonomi ile ilgili tek cümle kurmadılar. Esnaf kardeşlerimin önüne sandık gelecek. Demokratik yollarla bunlara ders vermek senin boynunun borcudur. 

"Katar firmasının 90 milyon dolarını sildiler, esnafınkini indirdiler mi?"

Esnaf ve zanaatkarın zor durumda olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, hükümetin bu konuda hiçbir tedbir almadığını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Esnafa sadece borç veriliyor peki Katar’a ne yapılıyor. Esnafa dükkanını kapat dediler kapattı. Bankadan borçlandırdılar.Şimdi ikinci kez kapat dediler ama gelir yok. Futbol karşılaşmasını 500 milyon dolar ihaleyle alan Katar firması ben para ödemeyeceğim dedi. Yargı var, mahkemeye gitseler kazanacaklar. Kimse mahkemeye gidemiyor çünkü korkuyorlar. Bir kalemde 90 milyon doları indirdiler. Peki esnaf kardeşim senin vergini indirdiler mi? 

"Borsa İstanbul’un rakamlarını çıkıp millete anlatacaksınız"

Borsa İstanbul'un yüzde 10 hissesinin Katar'a satılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti.

Katarlılara kıyak bununla bitmiyor. Bir broşür hazırladı. Katar Katar satılan Türk fabrikaları. Varlık Fonu’nun yüzde 10’unu sattılar. Dünkü toplantısının 2 dakikasını pandemiye, bize 25 dakika ayırdı. Demek ki biz onun korkulu rüyasıyız. Erdoğan, "Varlık Fonu’nun Borsa İstanbul’daki payı yüzde 80,6’dır, Bay Kemal bunu iyi bil" diyor. Bunu zaten hepimiz biliyorduk, belki sen yeni öğrendin. Bu Varlık Fonu niye Sayıştay’ın denetimine tabi değil?Bütün kamu bankaları, teknoloji firmaları burada. 

Erdoğan istese bir kanunla Ziraat Bankası’nı bir Katarlı bakkala 1 dolara satabilir. Ya da oğluna ya da yakınına. Çünkü ihale kanununa tabi değil. Kaça sattığını açıkla dedim. Varlık Fonu açıklama yaptı, "200 milyon" dolar diye. Neye göre 200 milyon dolar? 200 milyon dolar bu şirketin 15 ya da 20 aylık kârına denk geliyor. Böyle ballı satış nerede olur.Şimdi ben soruyorum. Borsa İstanbul’un rakamlarını çıkıp millete anlatacaksınız. Kârı nedir? Gerçek değeri 200 milyon dolar mı 425 milyon dolar? Erdoğan bunun cevabını vermez. 

Kılıçdaroğlu, iş insan Fettah Tamince’nin Katar'la yapılan anlaşmalarda yer almasını da eleşitrerek, "O masada ne işi var. Fettah Tamince 17/25 olaylarından sonra Pensilvanya’ya giden kişi. 17/25 olaylarından sonra ilesi Bank Asya’ya para yatıran kişi. Bank Asya’nın önünden geçenler içerde, Bank Asya’ya para yatıranlar protokolde. Savunmasını yapanlar Erdoğan’ın avukatları. O yoksa yurt dışından kara para getiren birisi mi? O para için mi dokunmuyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

"Tam bir sömürgeci kafası"

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Biz hiçbir zaman yatırımcının kimliğini sorgulamadık. "Bunun rengi nedir, dini nedir?" sormadık. Çünkü paranın rengi ve dini yoktur. Para paradır" sözlerine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Para için devletin itibarı sarsılır mı? Erdoğan bunların cevabını vermez.Erdoğan, "Paranın dini rengi yoktur, para, paradır" dedi. Tam bir sömürgeci kafası. Devlet parayı rüşvet aracı olarak kullanmaz. Rüşvet aracı olarak kullananları devlet büyükelçi olarak atayamaz. Paranın dini, rengi olmaz doğrudur ama ne yaptı o para sana? Londra’daki bir avuç tefeciye el açıyorsun. Faiz lobisine karşı kurtuluş savaşı başlattın, şimdi bir avuç tefeciye diz çöküyorsun benim ağrıma giden bu.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU