Libyalı milletvekilleri Bingazi'yi TM'nin anayasal merkezi olarak kabul etti

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita: Mevcut siyasi aşamanın uyumlu bir Temsilciler Meclisi’ne ihtiyacı var

Libya Temsilciler Meclisi üyelerinin dün Fas’ın Tanca şehrinde yaptıkları toplantılarından bir kare (Şarku’l Avsat)

Libya'da başkent Trablus ve doğudaki Tobruk kentinde bölünmüş haldeki Temsilciler Meclisi'nin (TM) 100'den fazla üyesinin katılımıyla, uzun bir ayrılık döneminin ardından çeşitli siyasi bileşenler arasındaki buzu eritmek ve bundan kaynaklı bölünmeye bir son vermek amacıyla 23 Kasım'da Fas'ın Tanca kentindeki ‘Hilton Houara’ tatil köyünde başlayan istişare toplantısı dün akşam sona erdirdi.

Libyalı milletvekilleri, dün yayınladıkları kapanış bildirisinde yer alan yedi temel nokta üzerinde uzlaşıya vardılar. Milletvekili Musab el-Adib tarafından okunan bildiride, Bingazi’nin TM’nin anayasal merkezi olarak kabul edildiği belirtildi. Bununla birlikte TM’deki bölünmeyi sona erdirilmesi için gerekli yükümlülüklerin tam olarak yerine getirmesi amacıyla milletvekillerinin Libya'ya dönmesinin hemen ardından Tunus-Cezayir sınırında bulunan Gadames şehrinde bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Bildiride milletvekilleri, tüm kurumlar arasındaki çatışma ve bölünme halini sona erdirme ve devletin birliğini, bekasını ve tüm topraklar üzerindeki egemenliğini koruma yönünde ilerleme kaydetme niyetinde olduklarını açıkladılar.Libya Siyasi Anlaşması uyarınca yapılan istişarelerden çıkan tüm sonuçlarla olumlu bir şekilde ilgilenmeye hazır olduklarını ifade eden milletvekilleri 5+5 Ortak Askeri Komite aracılığıyla atılan olumlu adımlara övgüde bulundular.

Bildiride ayrıca, milletvekillerinin anayasal bir çerçevede başkanlık ve parlamento seçimlerini yapmanın yanı sıra TM’nin toplantı tarihinden itibaren bir yılı geçmemek kaydıyla geçiş sürecini bir an önce sona erdirme konusunda fikir birliğine vardıkları belirtildi.

Milletvekilleri bu konuyla ilgili olarak, Anayasa’ya saygı gösterilmesi gerektiğini, anayasal kurumların meşruiyetini ve TM’nin rolüne ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının 25. ve 28. fıkralarında yer alan hükümlere bağlı kalmanın ve siyaset sahnesini karıştıracak paralel bir yapı oluşturmamanın önemini vurguladılar.

Tüm medya kuruluşlarına, nefret söylemini reddederek uzlaşı ve hoşgörü söylemini sürdürme çağrısı yapılan bildiride, ulusal uzlaşının yerlerinden edilmiş kişilerin güvenli bir şekilde geri dönmelerinin sağlaması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Tanca'daki istişare toplantısının başarısının, öncelikle büyük bir katılım olmasından kaynaklandığını belirterek, “Bu, başlı başına büyük bir başarıdır. Çünkü Libya Temsilciler Meclisi, yıllardır bu çoğunluk ve önemli sayıyla bir araya gelememiştir” ifadelerini kullandı.

Libyalı milletvekillerini bu istişarelerin gerçekleştiği ‘sorumluluk ve vatanseverlik atmosferi’nden ötürü tebrik eden Burita, istişarelere aynı zamanda Libya'daki siyasi sürecin geçtiği bu hassas dönüm noktasının ihtiyaç duydukları ile ilgili bilincin hakim olduğunu söyledi. Ayrıca Tanca’daki istişare toplantısından çıkan önemli sonuçlardan ötürü milletvekillerini tebrik eden Burita, tüm tarafların, ‘çeşitli konularda önemli ölçüde çalıştığını ve ilerleme kaydettiğini’ belirtti. Bununla birlikte Burita, toplantı sonuçların, özellikle TM’nin Libya topraklarındaki bir sonraki toplantısının önemli bir dönüm noktası ve siyasi yolda büyük etkisi olacağını söyledi.

Tanca’daki istişare toplantısının, TM’nin rolünü tam olarak oynayabilmesi için bir başlangıç ​​noktası olmasını umduğunu dile getiren Fas Dışişleri Bakanı, mevcut siyasi aşamanın uyumlu bir TM’ye ihtiyaç duyduğunu, coğrafi ve siyasi bölünmelere veya diğerlerine bir son vermesini gerektirdiğini vurguladı. Burita,  TM’nin Libya ve Libyalılara hizmet etmek için tek bir organ olarak faaliyet göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU