Önce Kasım Süleymani, şimdi de Muhsin Fahrizade: Instagram yine sansür peşinde

Sosyal medya platformu, daha önce ABD yaptırımlarını gerekçe göstermişti

İran'da birçok sosyal medya platformu yasaklansa da Instagram kullanılabiliyor (Reuters)

Sosyal medya platformu Instagram, nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinin ardından üzüntülerini dile getiren kişilerin gönderilerini uygulamadan kaldırmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran’ın nükleer programında görevli bilim insanı Fahrizade, cuma Tahran’da saldırıya uğramış, hemen ardından hastaneye kaldırılsa da hayatını kaybetmişti. 

Suikastin ardından İranlılar, hem ülkelerinin sokaklarda gösteriler düzenlemiş hem de sosyal medyada Fahrizade’yle ilgili birçok mesaj paylaşmıştı.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’na göre, İranlılar, Fahrizade suikasti konusunda öfkelerini belirtmeye devam etse de Instagram söz konusu paylaşımları silerek ya da hesapları tamamen kaldırarak sansür uygulamaya başladı.

Öte yandan bu, Instagram’ın İran’a ilk müdahalesi değil. Zira CNN’e göre ocakta Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra da söz konusu uygulamanın sahibi Facebook, ABD yaptırımlarını gerekçe göstererek Süleymani’yle ilgili paylaşımların platformdan kaldırılacağını duyurmuş, devamında da yine söz konusu hesapların ya içerikleri silinmiş ya da hesaplar kaldırılmıştı.

 

Independent Türkçe, Fars Haber Ajansı, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU