Tahir Elçi’ye Dört Ayaklı Minare’nin önünde Diyarbakır Türküsü ile anma

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin katledilişinin 5. yıldönümünde anma töreni düzenledi. Elçi, katledildiği Dört Ayaklı Minare’nin önünde Ahmet Kaya’nın Diyarbakır Türküsü eşliğinde anıldı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Dört Ayaklı Minare'nin altında yaptığı basın açıklaması sırasında öldürülmesinin beşinci yılında anılıyor. Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin katledilişinin yıldönümünde baro önünden Dört Ayaklı Minare’ye yürüyüş gerçekleştirdi. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi’ye, “Demokratik, özgür ve barış içinde bir yaşam hayalin, bizim de hayalimiz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

'Mücadeleye devam edeceğiz'

Elçi'yi anan avukatlar, yoğun güvenlik önlemleri altında Dört Ayaklı Minare’nin önüne geldi. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın burada açıklama yaptı. Aydın, şunları söyledi:

"Kürt Meselesinin barışçıl çözümü konusunda Tahir Elçi’nin bıraktığının çok gerisindeyiz. Mesele tümüyle güvenlik bürokrasisine terk edilmiş durumda. Çözümsüzlük politikası, can almaya ve can yakmaya devam ediyor.      

İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ağır bir tehdit altında. Binlerce insan sosyal medya ve diğer iletişim araçlarından fikirlerini paylaştıkları için soruşturma ve kovuşturma tehdidi altında. Aynı şekilde meslek etiğine uygun bir şekilde görevlerini yapan onlarca gazeteci hapiste.

Hapishaneler; fikirlerinden dolayı tutuklanan siyasetçiler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler için kalıcı bir ikametgaha dönüşmüş durumda.  Her yıl tedavisi yapılmayan onlarca hasta mahpusun cenazeleri çıkıyor cezaevlerinden.

Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik saldırılar ve tacizler daha da aratarak devam ediyor. Avukatlar mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve cezalandırılmaktadır. Ama gözün arkada kalmasın Sevgili Başkan, binlerce meslektaşın senin bıraktığın yerden kararlılıkla adalet ve insan hakları mücadelesini sürdürmektedir.  

İşte senden sonra memleketin pürmelali böyle Sevgili Başkan. Demokratik, özgür ve barış içinde bir yaşam hayalin, bizim de hayalimiz. Düşlerinin ve düşlerimizin savunucusu olmaya, bunlar için mücadele etmeye devam edeceğiz"

Sancar: İnşallah seni bu toprağın altında rahat uyutacağız

Öte yandan Elçi, mezarı başında da anıldı. Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin de bulunduğu anmada HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşma yaparak "Barış için büyük hayalleri vardı. Çözüm ve barış için her daim uğraştı, bu hayalin peşinden koştu" dedi.

Yeniköy Mezarlığı'nda Tahir Elçi'nin mezarı başında düzenlenen törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Elçi için adaletin bir tutku olduğunu söyledi.

"Bu ülkede çözüm ve barış için her daim uğraştı, bu hayalin peşinden koştu" diyen Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Adaleti sağlamak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Adaleti barış için vazgeçilmez bir şart olarak görüyordu, Tahir. O nedenle bu kadar tutkuyla adalet arayışındaydı. Bu ülkede Kürt sorununun demokratik çözümü barışı getirecektir. Barış demokratik çözümün önünü açacaktır. Ama bütün bunlar için önce adalet. Senin mirasının yerde kalmaması, tutkunun ve hayalinin gerçek olması için elimizden geleni yapmaya söz veriyoruz. İnşallah seni bu toprağın altında rahat uyutacağız”

Konuşmaların ardından Elçi'nin mezarına karanfil bırakıldı. 

barı.jpg
Fotoğraf: Twiter @Diyarbakirbaro

​​​​​​​

Diyarbakır Barosu, Elçi'nin öldürülmesinin 5'inci yıl dönümü nedeniyle “#TahirElçisiz5Yıl” etiketiyle Elçi'nin dostları ve hukukçuların hazırladığı video mesajları paylaştı.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, “Tahir Elçi hep adalet aradı mağdurlar, mazlumlar için. Şimdi biz Tahir için adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Elçi'nin insan hakları mücadelesine büyük katkı verdiğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Tahir Elçi bizim için çok büyük bir kayıp. Çünkü insan hakları mücadelesinde ve özellikle de faili devlet ya da kayıplarda, zorla köy boşaltmalarda hep en ön saflarda yer aldı ve bu mücadelenin en kıymetli adımlarını attı” dedi.

“Bütün dünyada faili devlet ölümlerin, kayıpların, köy boşaltmaların suç olarak tanımlanmasını olanaklı kıldı” diyen Fincancı, “Biz onun kaybını derinde hissediyoruz ve onun bıraktığı yerden mücadeleyi sürdürmek için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tahir Elçi'yi sevgi, saygı, minnet ve özlemle andıklarını dile getiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan da şunları söyledi:

“Tahir Elçi'yi anmanın en iyi yolunun, onun yaptığı gibi adalet mücadelesini sonuna kadar sürdürmek, hakikat mücadelesini sürdürmek ve elbette barışı aramak olduğunu vurgulamak istiyorum. Bir insan hakları savunucusu ve bir adalet insanı olarak Kürt halkının sorununun çözülmesi ve elbette Kürtlerin haklarının anayasal statüye kavuşması noktasında verdiği mücadeleyi hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor.”

kaanfil.jpg
Tahir Elçi'nin katledildiği yere karanfiller bırakıldı / Fotoğraf: Twiter @Diyarbakirbaro

Tahir Elçi'nin mücadelesini sürdürdüklerini belirten İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Özgürlük mücadelesine, demokrasi mücadelesine, insan hakları mücadelesine adanmış bir ömür. Tarihi ve kültürel varlıkları korumak için, doğa talanına engel olmak için mücadeleyle geçmiş bir ömür. Sandılar ki seni öldürerek bu mücadeleyi bitirecekler. Evet sensiziz, eksiğiz ama inan Tahir başkan mücadeleni sürdürüyoruz” diye konuştu.

Beştaş: Cezasızlık devam ediyor

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da Elçi'nin cezasızlık mücadelesine dikkat çekti. Beştaş, “Cezasızlık devam ediyor. Ama gözün arkada kalmasın senin cezasızlığa karşı yürüttüğün mücadeleyi arkadaşların, dostların, bizler devam ettiriyoruz. Senin dediğin gibi inatla, sabırla bu mücadele, bırakılacak bir mücadele değil” dedi.

CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik ile Diyarbakır Barosu'nun eski başkanları Mustafa Özer, Mehmet Emin Aktar, Ahmet Özmen de video mesajlarla Tahir Elçi'yi andılar.

 

Tükenmez Haber, Duvar, Yeni Yaşam, AA

DAHA FAZLA HABER OKU