Yeni bir yönetim mi Obama döneminin ikinci perdesi mi: Biden'ın kabinesinde aşina yüzler

Demokrat siyasetçinin cebindeki isimlerin çoğu, başkan yardımcısı olduğu dönemde yönetimin farklı kademelerinde yer almış yetkililerden oluşuyor

Biden'ın ekibinde öncelik verdiği isimler arasında Blinken (soldan ikinci) ve Kerry'nin de adı geçiyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump uzun süreli direnişin ardından geçiş süreci için sonunda yeşil ışık yakarken, seçilmiş başkan Joe Biden ise ekibini şekillendirmeyi sürdürüyor.

Demokrat Biden'ın seçim galibiyetini reddederek ülkeyi siyasi krizin eşiğine getiren Trump geçiş sürecinin önündeki engellerin kaldırılması için ilk adımı atarken, 2017'de Trump tarafından Genel Hizmetler İdaresi (GSA) başkanlığına getirilmiş bir isim olan Emily Murphy de Biden ekibine gönderdiği mektupta geçiş sürecinin başlatılabileceğini bildirmişti.

Amerikan basınında bir süredir konuşulan gelişmelere ve açıklamalara bakıldığındaysa Biden yönetiminin önemli kademelerinde şu isimlerin adı geçiyor:

Dışişleri Bakanı: Anthony Blinken

Başkan yardımcılığını yaptığı Barack Obama yönetiminden bilindik isimlere yer vereceği görülen Biden, dışişleri bakanlığı koltuğu için tercihinin Anthony Blinken olduğunu açıkladı.

Biden'ın aynı zamanda Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yardımcısı olan 58 yaşında olan Blinken, Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın cebindeki isimlerin çoğunun Obama döneminde ikinci planda kalmış yetkililer olduğuna dikkati çeken Russia Today (RT), Blinken'ın zamanında ön planda olmamasının yeni yönetimin lehine olabileceği yorumunda bulundu.

American Prospect'in bir raporunu gündeme getiren Rus yayın organı, Blinken'ın Obama dönemi sonrasında Michele Flournoy'la birlikte kurduğu danışmanlık şirketi WestExec sayesinde kısa sürede zengin olduğunu ileri sürdü:

Bu firma, ‘yeni şirketlerin Pentagon sözleşmelerini kazanmanın karmaşık bürokrasisinde gezinmesine yardımcı olmaya' odaklanıyor. Bu da Biden başkanlığının sadece daha büyük bir Pentagon bütçesi sağlamayacağını, bununla birlikte yeni savaşlar vereceğini işaret ediyor.

Savunma Bakanı: Michele Flournoy

Guardian'ın haberine göre Biden'ın Savunma Bakanlığı (Pentagon) koltuğuna, buradaki erkek bakan geleneğini yıkarak Bill Clinton ve Barack Obama yönetimlerinde üst düzey savunma danışmanlığı yapmış Michele Flournoy'u düşündüğü ifade ediliyor.
 

Michele Flournoy.jpg
Michele Flournoy (Reuters)


Obama yönetiminin "şahin" danışmanlarından biri sayılan ve Afganistan'daki yıkıcı savaşın tırmanmasında etkili olduğu konuşulan Flournoy'un 2017'de Trump yönetiminden savunma bütçesini artırması yönünde yaptığı çağrı hafızalarda yerini koruyor.

İç Güvenlik Bakanı: Alejandro Mayorkas

Amerikan basınında çıkan haberlerde, Biden'ın Latin kökenli Alejandro Mayorkas'ı İç Güvenlik Bakanı (DHS) olarak atayacağı belirtiliyor.
 

DHS.png
Alejandro Mayorkas (AFP)


Obama döneminde İç Güvenlik Bakan Yardımcısı görevini yürütmüş olan Mayorkas paylaştığı bir tweet'te "ABD bana ve aileme sığınacak bir yer sunduğunda çok küçüktüm. Şimdiyse DHS için, kendilerine ve sevdiklerine daha iyi bir yaşam arayışındaki tüm Amerikalıların ve zulümden kaçanların korunmasını denetlemek için aday gösterildim" ifadesini kullandı.

Hazine Bakanı: Janet Yellen

CNBC'nin haberine göre Biden'ın, Hazine Bakanı olarak eski Fed Başkanı Janet Yellen'ı seçmesi bekleniyor. Atama gerçekleşirse Yellen tarihteki ilk kadın ABD Merkez Bankası Başkanlığı'nın ardından ilk kadın Hazine Bakanı olacak.
 

Janet Yellen .jpeg
Janet Yellen (Reuters)


Demokratların bu seçimde başkan aday adaylarından olan Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Yellen'ın adaylığının "olağanüstü" olacağını söyledi. Warren paylaştığı tweet'te Yellen için "Zeki, sert ve ilkeli. Şimdiye kadarki en başarılı Fed başkanlarından biri olarak Wall Street bankalarına karşı çıktı" dedi.

Ulusal İstihbarat Direktörü: Avril Haines

Biden, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) içinse Avril Haines'i seçti. Haines, Obama yönetiminde eski CIA Başkan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. Haines, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü yapacak ilk kadın olacak.

Washington Post'a göre Biden'ın geçiş süreci planlamasıyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Biden'ın CIA başkanlığı için bir duyuru yapmadan önce Haines'in adaylığını açıklama kararının, yeni yönetimde DNI'ın rolünün çok önemli olacağının sinyalini vermek için tasarlandığını söyledi.

İklim Değişikliği Özel Temsilcisi: John Kerry

Obama döneminde Dışişleri Bakanı olan John Kerry ise Biden'ın İklim Değişikliği Özel Temsilcisi olacak.

2015 İran Nükleer Anlaşması'nın işleyişini denetleyen ve Trump'ın sonradan tek taraflı çekildiği Paris İklim Anlaşması'na 2016'da ABD adına imza atan kişi olan Kerry şimdiyse "iklim değişikliğiyle tam zamanlı mücadelenin" başında yer alacak.
 

Linda Thomas-Greenfield.png
Kerry ve Thomas-Greenfield (Reuters)


BM Daimi Temsilcisi: Linda Thomas-Greenfield

Thomas-Greenfield 35 yıl boyunca ABD Dışişleri Bakanlığında diplomat olarak görev yaptı.

Obama döneminde 2013-2017 arası ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak vazife aldı. Batı Afrika'daki büyük Ebola salgını gibi çalkantılı olaylar sırasında ülkesinin Sahraaltı Afrika politikasına öncülük etti.

Siyahi Thomas-Greenfield'in atanması, Biden'ın çeşitliliği esas alan bir kabine oluşturma taahhüdünün bir parçası olarak görülüyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı: Jake Sullivan

Biden'ın kendisine yakın isimlerden 43 yaşındaki Jake Sullivan'ı da Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirmesi bekleniyor.
 

Jake Sullivan.jpg
Jake Sullivan, Clinton için çalışırken (AP)


Biden'ın başkan yardımcısı olduğu dönemde de Ulusal Güvenlik Danışmanlığı yapmış olan Sullivan, Hillary Clinton Dışişleri Bakanı görevindeyken, siyaset planlama biriminin başına getirilmişti.
 

Independent Türkçe, Russia Today, Guardian, CNN, Washington Post, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU