Trump geçiş sürecini başlatmayı sonunda kabul etti, şimdi neler olacak?

GSA Başkanı'nın taciz ve tehditlere maruz kaldığını savunan Trump, yenilgi karşısındaki direnişini de sürdürerek "Son sürat ilerliyoruz. Teslim olmayacağız" mesajını verdi

Trump, ülkenin 46. başkanı seçilen Biden'ın geçiş süreci için gerekli prosedürlerin başlatılması yönünde tavsiyede bulunduğunu bildirdi (AFP)

ABD'de Demokrat Joe Biden'ın seçim galibiyetini reddederek ülkeyi siyasi krizin eşiğine getiren Başkan Donald Trump "Kavgamız sürecek" mesajını verse de geçiş sürecinin önündeki engellerin kaldırılması için ilk adımı attı.

2017'de Trump tarafından Genel Hizmetler İdaresi (GSA) başkanlığına getirilmiş bir isim olan Emily Murphy, Biden ekibine gönderdiği mektupta geçiş sürecinin başlatılabileceğini bildirdi.

Murphy mektupta, resmi geçiş sürecini ertelediği süre boyunca Beyaz Saray'ın hiçbir baskısı altında kalmadığını savunurken, görevinin ülkenin başkanını seçmek ya da seçim sonucunu onaylamak olmadığını kaydetti.

Trump: GSA izninin davamızla ne ilgisi var?

Trump ise paylaştığı tweet'te Murphy'ye hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken, GSA Başkanı'nın taciz, tehdit ve yıldırmalara maruz kaldığını söyledi.

Bu saydıklarının Murphy'ye, onun ailesine ve GSA çalışanlarına yapılmasını istemediğini belirten Trump, "Davamız GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE devam edecek. İyi mücadelemize devam edeceğiz ve galip geleceğimize inanıyorum. Yine de ülkemizin yararına, Emily ve ekibinin ilk protokollerle ilgili yapılması gerekenleri yapmasını tavsiye ediyorum. Kendi ekibime de aynısını yapmalarını söyledim" ifadelerini kullandı.
 


ABD Başkanı bundan birkaç saat sonra paylaştığı bir başta tweet'te de "GSA'in Demokratlarla ilk çalışmalara başlamasına izin vermenin, Amerikan siyasi tarihinin en yozlaşmış seçimi olarak kayıtlara geçecek meselede birçok davayı takip etmeyi sürdürmemizle ne ilgisi var? Son sürat ilerliyoruz. Sahte oylar ve Dominion (seçim sistemi) karşısında asla teslim olmayacağız" diye devam etti.

Trump geçiş sürecine kapı aralamakla birlikte kesin bir mağlubiyet itirafında bulunmamakta diretirken, GSA Başkanı Murphy'nin talimatıyla birlikte artık yeni bir sayfa açılıyor.

Geçiş süreci nedir ve nasıl işliyor?

"Geçiş" terimi, başkanlık seçimlerini bir adayın kazanmasıyla, yemin töreni arasında geçen süreyi ifade ediyor. Bu süreci seçilmiş başkanın kendi personeli yürütüyor.

Süreç 1963'te yürürlüğe giren Başkanlık Geçiş Süreci Yasası ve seçim sonucu öğrenildiğinde geçiş işlemlerinin resmen başlatılmasını öngören yasa değişiklikleri uyarınca işliyor.

İlgili yasanın maddeleri, "bir başkanın görev süresinin sona ermesi ve yeni başkanın göreve başlamasıyla bağlantılı olarak yürütme yetkisinin uygun bir şekilde devredilmesini teşvik etmenin amaçlandığını" belirtiyor.

Geçiş süreci, başkanlık yarışının galibinin, federal mülkleri yönetmekten ve federal kurumların temel işleyişini desteklemekten sorumlu Washington merkezli bir hükümet kurumu olan GSA tarafından "tespit edilmesinden" sonra başlıyor.
 

afp.png
Seçimde Biden 306, Trump ise 232 delege kazandı (AFP)


Seçilen isme sorumluluk düşüyor mu?

Geçiş sırasında, gelecek dönemin başkanı genellikle Beyaz Saray personelini ve önemli hükümet görevlerini devralacak kişileri seçmekle görevlendiriliyor.

Genel olarak, seçilmiş başkanın, ABD Senatosu onayına ihtiyaç duyan bin 200 kişi dahil olmak üzere atanacak yaklaşık 4 bin kişiyi bildirme zorunluluğu bulunuyor.

Bu yetkililer, yıllık bütçesi 4,5 trilyon dolardan fazla olan federal bürokrasinin bir parçası olan 2,1 milyon sivil çalışanı ve 1,4 milyon aktif görevli askeri personeli denetlemeyi sağlıyor.

Bu süreç nasıl finanse ediliyor?

Geçiş sürecine dair masraflar, federal ve özel fonların birleşimiyle ödeniyor. GSA yöneticisi, Biden'ın geçiş ekibine 6 milyon dolardan fazla federal fon verme konusunda yasal yetkiyi elinde bulunduruyor. Bunun yanı sıra New York Times'a göre Biden'ın geçiş süreci için en az 7 milyon dolarlık özel bağış topladığı biliniyor.

Federal Seçim Komisyonu, bireysel bağışçıların veya kuruluşların bir adayın başkanlık geçişine "halka açık olması" şartıyla 5 bin dolara kadar destek vermesine müsaade ediyor.

Geçiş süreci ne zaman sona eriyor?

Geçiş süreci genellikle kasım ayı başındaki seçim gününden, ABD Anayasası'na göre 20 Ocak'ta yapılması öngörülen yemin törenine kadar sürüyor. Ancak bu yılki seçimlerde görüldüğü üzere seçim sonuçlarının resmen onaylanmaması nedeniyle geçiş için ayrılan 11 haftalık sürecin daha kısa olabileceği belirtiliyor.

2000'de Demokrat Al Gore ile sonunda başkanlığı kazanan Cumhuriyetçi George W. Bush arasında uzun süre yaşanan hukuk mücadelesi, 11 haftalık süreci neredeyse yarıya indirmişti. Bush seçimlerden 5 hafta sonrasına kadar galip ilan edilmezken, geçişe ayrılan zaman 39 günle sınırlı kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020 seçimlerinde geçiş süreci, Başkan Trump'ın, 3 Kasım seçimlerinden birkaç gün sonra, oy sayımı devam etmesine rağmen, ABD'nin önde gelen haber kuruluşları tarafından galip ilan edilen Biden karşısında yenilgiyi kabul etme konusundaki isteksizliği nedeniyle karmaşık bir hal aldı.

Biden kabinesi için yaptığı birkaç önemli tercihi şimdiden duyururken, Trump ise pazartesi günü hukuk ekibinin, 3 Kasım seçimlerinin "Amerikan siyasi tarihindeki en yozlaşmış seçim" olduğunu ve "sahte oylara asla teslim olmayacağını" kanıtlamak için hâlâ çok sayıda davayı takip ettiğine dair tweet attı.

Diğer taraftan GSA'in Demokrat adayı ABD başkanlık seçimlerinin "görünen galibi" olarak kabul etme kararını memnuniyetle karşılayan Biden ekibi, bu hareketi "Amerikan ulusunun karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmeye başlamak için gerekli bir adım olarak" nitelendirdi.

Öte yandan geçen hafta basında yer alan haberlerde, Biden'ın seçim zaferini resmen kabul etmeyerek geçiş sürecini engelleyen GSA Başkanı Murphy'nin gizliden gizliye kendisine iş aradığı iddia edilmişti.

ABC News bu durumun, iktidar devrine dair sürecin başlatılması kararını verecek yetkili olan Murphy'nin 2021'deki istihdam fırsatlarını araştıran bir ortağına gönderdiği mesajla deşifre olduğunu aktarmıştı.


Independent Türkçe, Sputnik, Voice of America

DAHA FAZLA HABER OKU