Çinli aile, kızlarını Stanford’a aldırmak için 6,5 milyon dolar rüşvet vermiş

Yusi Zhao adlı öğrencinin, okula giriş işlemlerini yapan danışmana 7 haneli bir çek yazılmasıyla kabul aldığı anlaşıldı

Stanford Üniversitesi / Fotoğraf: The Independent 

The Independent 

ABD’de Çinli bir ailenin, kızlarını Stanford Üniversitesi’ne kabul ettirmek için okula kabul işlerinin arkasındaki yetkiliye 6,5 milyon dolar (yaklaşık 39 milyon TL) ödediği ortaya çıktı. 

Los Angeles Times’ın haberine göre, Stanford’a 2017’de kabul alan Yusi Zhao adlı öğrenci için ailesinin, üniversitenin başvuru işlemlerini yapan danışman William Singer’a 7 haneli bir ödeme yaptığı belirlendi.

Olayla ilgili Zhao ya da Pekin’de yaşayan ailesinin sorgulanıp sorgulanmadığı henüz bilinmezken, Stanford’un nisanda başvurusunu feshettiği genç kızın artık okulla bir bağının kalmadığı bildirildi.

Diğer taraftan Zhao’nun ailesini Singer’a yönlendiren kişinin, Kaliforniya’da yatırım bankası Morgan Stanley'in mali danışmanlarından Michael Wu olduğu iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili açıklama yapan Morgan Stanley firmasının bir sözcüsü, yürütülen iç soruşturmada işbirliği yapmadığı için Wu’nun görevine son verildiğini ve kuruluşlarının yetkililerle ortak hareket ettiğini kaydetti. 

Üniversiteye giriş skandalıyla ilgili davaya bakan savcı Eric Rosen ise görülen duruşmada, Singer’ın söz konusu öğrencinin Stanford yelken takımına alınması için bu konuda başarılarla dolu sahte bir profil oluşturduğunu söyledi. 

Zhaor takıma girmemiş olsa da genç kızın hazırlanan sahte referanslar dikkate alınarak Stanford Üniversitesi’ne kabul edildiğini aktaran savcı, Singer’ın okulun yelken programına 500 bin dolar bağış yaptığını belirtti. 

Singer, aralarında haraç almak, üniversite giriş sınavlarında hile yapmak ve aslında kalifiye olmayan öğrencileri kabul etmeleri için koçlara rüşvet vermenin de olduğu suçlamaları kabul etti. Davada ayrıca Stanford yelken takımının eski koçu John Vandemoer da şantajla para almaya yönelik komplo suçlamalarını itiraf etti. 

“Molly” adıyla tanınan Zhao, yakın zamanda Princeton-ABD Çin Koalisyonu’nun (PUCC) düzenlediği bir konferansa katılmıştı. Grubun web sitesindeki biyografisinde Zhao’nun, psikoloji ve Doğu Asya Çalışmaları üzerine uzmanlık eğitimi almayı planladığı, Çin’de eğitim politikası konusuyla ilgilendiği, hatta ileride Çin hükümetinde yer almayı umduğu yazıyordu. 

Zhao’nun ayrıca, geçen yaz Harvard’da biyoloji ve kimya araştırma laboratuvarında çalıştığı, para almayan öğrencinin bu işi Stanford Üniversitesi’ndeki kredilerini karşılamak için yaptığı belirtildi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU