Partnerine şiddet uygulayan adam kovuldu, yerel meclisteki işi "tazminat" olarak kadına verildi

Valeria Juárez eski partneri işten atılıp cezevine gönderildikten sonra Santa Rosa meclisinde işe alındı

 Valeria Juárez artık önceden eski partnerinin çalıştığı Santa Rosa belediyesi parklar dairesinde çalışıyor (Google Haritalar)

Özgün bir "tazminat" yöntemiyle ev içi şiddet gören kadına kendisini suistimal eden eski partnerinin yerel meclisteki işi verildi.

Arjantin'in La Pampa ilinde yaşayan Valeria Juárez'e, bahçıvanlık yapan eski partneri Héctor Fabián Mendoza'nın kovulmasının ardından yerel idarenin parklar biriminde iş teklif edildi.

Santa Rosa meclisinin, çalışanları arasında ev içi şiddetten hüküm giyenlerin işten atılması ve yerlerine şiddet gören partnerlerinin getirilmesine yönelik bir uygulaması var.

34 yaşındaki üç çocuk annesi, Medoza'nın cezaevine gönderilmesi ve işi kendisinin devralmasının ardından "elinden geldiğince mutlu olmaya çalıştığını" söyledi.

The Daily Telegraph'a konuşan Juárez, "Korku içinde yaşadım, psikolojik eziyet gördüm, geceleri uyuyamıyordum ama şimdi elimden geldiğince mutlu olmaya çalışıyorum" dedi.

Üzerimden büyük yük kalktı. Düzenli bir işim var ve çocuklarımın karnını doyurabiliyorum.

Mendoza, iki arkadaşının kendisini elinde bıçakla zorla Juárez'in evine girmeye çalışırken gördükten sonra tutuklanmıştı. Daha sonra tehdit suçundan hüküm giymiş ve iki yıllığına cezavine gönderilmişti.

Çiftin birlikteliği, Juárez iki çocuk yetiştiren bekar bir anne olarak Mendoza'nın kapı komşusuyken başlamıştı.

Santa Rosa meclisinin cinsiyet politikaları ve çeşitlilik biriminin başındaki Gabriela Bonavitta, sıradışı iş değişikliğinin bir nevi "tazminat" amacı taşıdığını söyledi.

Telam haber ajansına konuşan Bonavitta, "Şiddet gören ve bunu ifşa eden mağdurların beyanlarına kulak veren bir meclis, faillere de cinsiyet temelli şiddete sıfır tolerans olduğunu gösteriyor" dedi.

Ev içi şiddet Arjantin'de uzun süredir büyük bir sorun. Her gün ortalama bir kadın, partnerinden gördüğü şiddet sonucu ölüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Binlerce kadın şiddete meyilli erkeklerle evde kısılı kalmış ve destek alamıyorken, kadın örgütleri koronavirüs tecridinin durumu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulunmuştu. Ev içi şiddet yardım hatlarına yapılan aramalar yaklaşık yüzde 40 oranında arttı.

Mayısta ülkenin önde gelen kadın hakları örgütlerinden biri, Arjantin'de öldürülen kadın sayısının son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını söylemişti.

Arjantin'deki cinsiyet temelli şiddet karşıtı yardım kurumlarından Ahora Que si nos Ven (Artık bizi görebiliyorlar), Santa Rosa meclisinin kararını tebrik etti.

The Daily Telegraph'a konuşan bir sözcü, "Bu karar, her şeyden önce kadınların hayatlarını kendi kararları doğrultusunda yaşayabilmelerini sağlamak adına çok önemli bir adım ama daha yapılacak çok iş var" dedi.

Juárez şunları söyledi:

Bugün işe gitmemi kutluyorum ama benden daha kötüsünü çekmeye devam eden birçok kadın var. Umarım diğer meclisler de dünya çapında bu örneği takip eder.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU