Huawei sızıntısı, İngiliz Savunma Bakanı Williamson’ın kovulmasına nasıl sebep oldu?

Williamson, Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki ihlalle ilgili yürütülen soruşturma için kendisiyle görüşülen ilk bakandı

Savunma Bakanlığı görevine son verilen Gavin Williamson, sızıntı skandalının arkasında kendisinin olmadığını iddia ediyordu / Fotoğraf: Reuters

The Independent, Huawei’ye İngiltere telekomünikasyon ağına erişim izni verilip verilmeyeceğine karar vermek için yapılan çok gizli toplantıdan kısa süre sonra Savunma Bakanı Gavin Williamson ile hükümet içi tartışmanın detaylarını açıklayan gazeteci arasında bir telefon görüşmesi yaşandığını ortaya çıkardı.

Görevden alınan Williamson ise uluslararası istihbarat ajanslarının akıl danıştığı Ulusal Güvenlik Konseyi’nde (NSC) gerçekleşen bu eşi görülmemiş sızıntıyla ilgili soruşturmada Bakanlar Kurulu yetkililerinin sorularını cevaplarken söz konusu bilginin kaynağının kendisi olduğu iddiasını ısrarla reddetmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent’ın elde ettiği bilgiler, gazetecinin Williamson’la cuma telefonda gerçekleştirdiği röportajın, Savunma Bakanı’nın soruşturmaya yardımcı olmak için İskoçya’daki tatilini yarıda kesmesinden sonra yapıldığını gösteriyor. 

Kabine Sekreteri ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sir Mark Sedwill'in talep ettiği soruşturmada dinlenen ilk kabine bakanı olduğu tahmin edilen Williamson, güvenlik konseyi toplantısında Huawei’ye İngiltere’nin 5G ağına erişim izni verilmesine karşı çıkan en az 5 bakan biriydi. 

ABD ve İngiltere’nin diğer müttefikleri de söz konusu firmanın Çin devletiyle bağlantılı olduğu iddiaları nedeniyle bunun istihbarat riski oluşturabileceğini savunuyor.

Williamson’ın sızıntıdan kendisinin sorumlu olmadığı yönündeki ısrarı sonrası gözler eski bakanın personeli ve danışmalarına çevrildi. 

 

huawei.jpg
Fotoğraf: AFP

 

The Independent’ın edindiği bilgilere göre, bu kişilerden kimisiyle çoktan görüşüldü ve sorgulananlardan bazılarının güvenlik izinleri iptal edildi. 

Diğer taraftan Williamson’a yakın kaynaklar, bakanın görevden alınmasının arkasında Sir Mark Sedwill’in olduğunu öne sürüyor. İkili arasında birçok konuda fikir ayrılığı yaşandığı biliniyor. Dahası eski Savunma Bakanı, Sedwill’in yürüttüğü bir savunma güvenliği incelemesini eleştiriyordu. 

Bakanın görevden alınmasından rahatsızlık duyan Williamson’ın ekibinden bazı yetkililer, sızıntının toplantıya katılan diğer isimlerden kaynaklandığına dair ellerinde bilgi olduğunu da ileri sürüyor.

Bununla birlikte Bakanlar Kurulu’ndaki kaynaklar, sızıntının çıkış noktasıyla ilgili tespitin kendilerini tatmin ettiğini söylüyor. 

Williamson’a yazdığı mektupta, “Bu sızıntıyı açıklayan başka hiçbir inandırıcı olay tespit edilemedi” diyen Başbakan Theresa May, eski savunma bakanının müfettişlere karşı diğerleri kadar içten olmadığını da öne sürdü. 

May mektubunda şu ifadelere yer verdi: 

“Diğer herkes sorulan soruları cevapladı, uygun davrandı, müfettişlere yardımcı olmak için olabildiğince çok bilgi sağladı ve başkalarını da böyle davranmaları için cesaretlendirdi. Sizin tavrınızsa diğerleriyle aynı seviyede olmadı.” 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU