Babacan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Yüksek faizin vatanı satmak olduğunu söylüyordunuz, şimdi ne oldu?

Türkiye'deki ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "Fakirleşmesine sebep olduğunuz milletimize de bir açıklama yapmak zorundasınız" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, Türkiye'nin dünyada en yüksek politika faizi uygulayan ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin Babacan, "Dün politika faizini %10,25’ten %15’e yükseltti. Yani iki ayda Merkez Bankası’nın politika faizi %6,75 artmış oldu. Şu anda Türkiye, dünyada en yüksek politika faizi uygulayan ülkelerden birisi oldu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yüksek faiz vatanı satmaktır’ diyordunuz, şimdi ne oldu?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz ile ilgili sözlerini hatırlatan Babacan şöyle devam etti:

Daha birkaç gün öncesine kadar “faiz sebep, enflasyon neticedir” diyen ve dünkü kararla faizin %15’e yükseltilmesine onay veren Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Sayın Erdoğan; siz “vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle, ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur” dediniz, siz “enflasyonun anası da babası da faizdir. Bunu bilmeyenler bilsin” dediniz. Siz, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce “siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle nasıl uğraşılır göreceksiniz” dediniz. Fakirleşmesine sebep olduğunuz milletimize de bir açıklama yapmak zorundasınız.

"En yakın akrabanızla hazinenin borcu iki yılda ikiye katlandı"

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak üzerinden eleştirilerini sürdüren Babacan, "2018 yılında partili cumhurbaşkanı olarak göreve başlayıp, en yakın akrabanızı ekonomi yönetiminin başına getirdiğiniz günden hazinenin borcu iki yılda neredeyse ikiye katlandı. Niçin ülkemizde her üç kişiden birisi işsiz ya da atıl?" diye konuştu.

"Meydanlarda yuhalattığınız, iftira attığınız insanlardan af dileyin"

Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yargıda reform mesajlarını da eleştirerek şunları kaydetti:

Senelerdir haksızca iftira attığınız, suçladığınız, hakkına girdiğiniz hatta miting meydanlarında yuhalattığınız arkadaşlarımızın hepsinin hakkını teslim etmeniz gerekmiyor mu? Eğer hak, hukuk, kul hakkı kavramları sizin için önemliyse, itham ettiğiniz, yuhalattığınız, rencide ettiğiniz tüm bu insanlardan helallik dilemelisiniz.

Fakirleşmesine sebep olduğunuz milletimize de bir açıklama yapmak zorundasınız. Adeta kibrit çakılıp yakılan 130 milyar dolarlık döviz rezervini, hazinenin 1 trilyon 860 milyar liraya çıkan borcunu, yaşanan tüm kayıpları, mağduriyetleri açıklamak zorundasınız.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşa açıklama yapmak zorunda olduğunu söyleyen Babacan, "Bir kez daha hatırlatıyoruz. Bakan olarak görevlendirdiğiniz akrabanızın ortadan kaybolmasıyla, milletimizin ödediği bu ağır bedelin sorumluluğu buharlaşmaz, ortadan kaybolmaz" dedi.

"Türkiye çoklu sistem krizi yaşıyor"

Türkiye ekonomisinin düzelmesi için topyekün bir değişim olması gerektiğini vurgulayan Babacan, ülkenin çoklu sistem krizi yaşadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni de eleştiren Babacan şunları kaydetti:

Partili cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki tıkanma, hukuk ve kamu yönetim sistemine, oradan da ekonomiye yansımaktadır. Bu sistem krizi ve kötü yönetim anlayışı giderilmeden teknik revizyonlarla bu sıkıntıları aşmak mümkün değildir. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU