Papağanları kurtaran Venezuelalı bilim insanı “Yeşil Oscar” kazandı

Rodriguez çalışmalarını, siyasi ve toplumsal karışıklığın ortasında, şiddetin tavan yaptığı bir dönemde ilerletti

Jon Paul Rodriguez / Fotoğraf: Whitley Doğa Fonu

Doğa bilimci Jon Paul Rodriguez, Venezuela’nın Karayip kıyılarına ulaştığında sarı omuzlu papağanların durumu korkunç bir hal almıştı ve giderek kötüleşiyordu.

Margarita Adası’nı gümrüksüz satış bölgesine (duty-free) dönüştürme kararı, binlerce turisti cezbedince, kaçak avcıların avladığı ve evcilleştirilmek üzere yakalanan kuşların doğal yaşam alanları da iyice azaldı.

30 yıl süren çalışmalarının ardından 51 yaşındaki Rodriquez ve ekibinin kurduğu Provita isimli kuruluş, durumu tersine çevirdi ve papağan sayısını 650'den bin 700'e yükseltti.

Ekip, bunu başarmak için, insanların kuşlara karşı tavrını değiştirdi ve kaçak avcıları 24 saat boyunca kuş yuvalarını gözetleyen “çevre koruyucuları” olarak istihdam etti. Üstelik Rodriguez’in yürüttüğü bu çalışma, siyasi ve toplumsal karışıklığın ortasında, şiddetin tavan yaptığı bir süreçte ilerledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta, Venezuela’lı Rodriguez ve ekibinin çabaları Whitley Doğa Fonu’nun altın ödülüne layık görüldü. “Yeşil Oscar” diye de bilinen bu ödül, zor koşullarda çalışan çevrecilere ve aktivistlere veriliyor. 60 bin sterlinlik (yaklaşık 465 bin TL) ödül, Rodriguez’e çalışmalarını sürdürme ve genişletme imkanı sağlayacak.

Whitley Fonu’nun kurucusu Edward Whitley, Rodriguez’in papağanları koruma altına alarak çok önemli bir iş başardığına dikkat çekti.

Rodriguez bölge halkını da çalışmasına dahil eden çevreci yaklaşımının dünyanın herhangi bir yerinde insanların kendilerini tehlikede hissettiğinde ortaya koyduğu projelerden ilham aldığını söyledi. The Independent’a konuşan doğa bilimci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu son 20 yılda, bozulan kuş popülasyonunu eski haline getirebileceğimizi öğrendik. 24 saat boyunca kuş yuvalarını koruma altında tutuyoruz. Çevre koruyucularından oluşan bir ekibimiz var. Geçmişte bu insanlar papağanları avlayan kaçak avcıydı ama şu anda kuşları korumak için bizimle çalışıyor.”

Rodriguez ayrıca, uluslararası grup ve organizasyonların desteğini aldıkları için şanslı olduklarını ve bu destekle yerel sorunların üstesinden geldiklerini belirtti.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU