Af Örgütü: Etiyopya'daki katliamda yüzlerce sivilin ölmüş olmasından endişe duyuluyor

Tigray bölgesinin batı kesiminde kurbanlara bıçaklar ve palalarla saldırıldı

Etiyopya yönetiminin Tigray'da düzenlediği operasyonlar Washington'da da protesto edilmişti (AFP)

Etiyopya'da pazartesi akşamı çok sayıda sivil katledildi. Uluslararası Af Örgütü can kaybının yüzleri bulmasından endişe edildiğini bildirdi.

İnsan hakları örgütü, ordunun yerel güçlerle çatıştığı, Tigray bölgesinin batısında insanların bıçak ve palalarla saldırıya uğradığını gösteren video ve fotoğrafları doğruladı.

Etiyopya Savunma Güçleri'yle (EDF) birlikte salı sabahı Mai-Kadra kentine giren tanıklar, bölgede onlarca ceset bulunduğunu Uluslararası Af Örgütü'ne teyit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir tanık, "Yaralananlar bana palalar, baltalar ve bıçaklarla saldırıya uğradıklarını söyledi. Yine yaralara bakınca ölenlerin kesici aletlerle saldırıya uğradığını çıkarabilirsiniz" dedi.

İnsan hakları örgütüne konuşan bir başka tanıksa, saldırıya uğrayanların çoğunluğunun kentte yaşayan mevsimlik işçiler olduğunu anlattı.

Toplu katliamı gerçekleştirenler henüz tarafsız şekilde saptanmazken, Af Örgütü'ne ilk elden ulaştırılan raporlarda faillerin bölgeyi idare eden Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) bağlı oldukları ileri sürüldü.

Ancak iddiaları yalanlayan TPLF lideri Debretsion Gebremichael, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu katliamın "soruşturulması gerektiğini" söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Doğu ve Güney Afrika Direktörü Deprose Muchena ise katliamla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bu, Tigray'daki iletişim hatlarında yaşanan kesinti sürdüğü için gerçek boyutu ancak zamanla ortaya çıkacak korkunç bir trajedi.

Hükümet bölgedeki askeri operasyonlarına yönelik bir sorumluluk ve şeffaflık göstergesi olarak Tigray'la tüm irtibatı yeniden tesis etmeli, insani yardım örgütleriyle insan hakları gözlemcilerine serbest erişim imkanı sağlamalı.

Muchena, çatışan her iki tarafın da uluslararası insani hukuka uyması ve sivillerin güvenliğini garanti altına alması gerektiğini ekledi.
 


Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in TPLF'yi federal bir askeri üsse saldırmakla suçlamasının ardından bu ay Tigray bölgesinde çatışmalar başlamıştı. Çatışmalardan Ahmed'i suçlayan Tigraylılar, iki yıl önce göreve gelmesinden bu yana başbakan tarafından eziyete maruz bırakıldıklarını belirtiyor.

Reuters'e göre çatışmalar başladığından beri yüzlerce kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla Etiyopyalı da Sudan'a sığınmak üzere ülkelerinden ayrıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU