Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türk gözlemciler Dağlık Karabağ'a girmeyecek

Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Dağlık Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını söyledi

Fotoğraf: AP

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ'daki durumun izlenmesi için kurulan Rus-Türk gözlem merkezinin insansız hava araçları yardımıyla uzaktan görev yapacağını ve Türk gözlemcilerin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğini ifade etti.

Rus ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcilerine demeç veren Lavrov, "Merkez, İHA'lar ve sahadaki özellikle de tüm temas hattındaki durumu tespit etme imkanı sunan diğer teknolojiler de dahil teknik objektif izleme araçlarını kullanarak uzaktan çalışacak ve hangi tarafın ateşkese uyduğunu, hangisinin ateşkesin ve tüm askeri faaliyetlerin koşullarını ihlal ettiğini belirleyecek" dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre; Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Rus-Türk gözlem merkezinin konuşlandırılması için belirlenecek Azerbaycan topraklarındaki coğrafi koordinatlarla sınırlı olacağını ve merkezin Dağlık Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türk ortaklarımızla gözlem merkezinin oluşturulması konusunda anlaştık"

Lavrov, AA muhabirinin "Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da Azerbaycan-Ermenistan arasında çatışmaları sonlandıran anlaşmanın imzalanmasına kadarki diplomatik sürece katılması ve katkısı” ile ilgili soruyu cevapladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ateşkesin sağlanması, Dağlık Karabağ'da görevlendirilen Rus askerlerinin konuşlandırılması ve anlaşmanın sonuçlarına ilişkin girişimlerle ilgili birçok defa görüştüğünü hatırlatan Lavrov, Erdoğan'ın bu yönde Rusya'nın eylemlerini desteklediğine işaret etti.

Lavrov, "Türk ortaklarımızla Azerbaycan topraklarında, çatışma bölgesinin yakınında olmayan gözlem merkezinin oluşturulması konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.

Bu merkezin uzaktan Dağlık Karabağ’da teknik araçlarla havada ve sahadaki durumu denetleyeceğini ve gerektiğinde olası ihlalleri ortadan kaldırmak için Rusya ve Türkiye’nin etkisinin devreye sokulacağını anlatan Lavrov, "Çalışmalar, ortak merkez için ayrılmış topraklarda yapılacak. Bu, barış güçlerinin bölgede herhangi bir hareketiyle ilgili değildir. Bunu iyi anlamak gerekiyor. Farklı isteklerin dile getirildiğini duyuyorum ancak bunları bir tarafa bırakıp belirlenen işi yapmak gerekiyor. Bu iş de ancak, dün iki ülkenin Savunma Bakanları tarafından imzalanan gözlem merkezi ile ilgili anlaşma çevresinde yapılabilir." diye konuştu.

Dağlık Karabağ meselesi ile ilgili Türkiye ile yapılacak işler olduğuna dikkati çeken Lavrov, "Türkiye ile ortak görevlerimiz var. Görevimiz, Azerbaycan topraklarından teknik araçlarla gözlem yaparak barış operasyonun yapıldığı bölgede durumu gözlemlemektir." dedi.

Dağlık Karabağ’da operasyonların yalnızca Rus askeri birlikler tarafından yapıldığını dile getiren Lavrov, burada iki yönlü görüş olmadığını Türkiye’nin bildiğini kaydetti. Lavrov, Türkiye ile Suriye dahil diğer alanlarda iş birliği yapmayı sürdüreceklerini söyledi.

Ermenistan ve Dağlık Karabağ uçuşa yasak bölge ilan edildi

Ermenistan Savunma Bakanlığı, askeri uçaklar dışında Ermenistan ve Dağlık Karabağ'da uçuşa yasak bölge ilan etti.

Facebook’tan açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan şu ifadeleri kullandı:

Türk Bayraktar İHA’sının Erivan semalarında uçtuğu söylentileri yalan. Ermeni Hava Kuvvetleri, Rus Hava Kuvvetleri ile birlikte Ermenistan ve Dağlık Karabağ semalarını kapattı, burası uçuşa kapalı bölge.

Ne olmuştu?

Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya'nın Dağlık Karabağ'da devam eden çatışmaları sona erdirmek için imzaladığı anlaşmanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Dağlık Karabağ'da cephe hattı boyunca ve Karabağ ile Ermenistan arasınaki koridora Rus barış gücü askerlerinin konuşlandırılacağı söylemişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise barış gücünde Türkiye'nin de rol oynayacağını ifade etmişti.

Aliyev'in Karabağ'a konuşlandırılacak Barış Gücü'nde Türkiye'nin de yer alacağını açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Eho Moskvı radyosuna açıklamasında, Karabağ’da sadece Rusya’nın barış güçlerinin görev yapacağını belirtmişti.

Zaharova'nın ardından bir açıklama da Kremlin'den de yapılan açıklamada Karabağ'a Türk barış gücünün konuşlandırılması konusunda bir anlaşma bulunmadığı belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da resmi temasları kapsamında bulunduğu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bugün düzenlediği basın toplantısında "Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin rolü o olacak. Merkezin ihlali olursa bu konularda detaylı bir iş birliği olacak" diye konuştu.

 

 

Sputnik, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU