AK Partili Yavuz sandık görevlilerinin ifadeye çağrılması ile ilgili konuştu: Şaşırmadık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz parti genel merkezindeki basın toplantısında İstanbul seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını tekrarladı: CHP koordine etti demedik. Ama birileri CHP’nin işine yarasın diye yaptı

Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarından önemli bölümler:

“İstanbul’da kesinlikle bir şeyler oldu. Neden bunu söylüyorum? 29 bin oy 13 bine indiyse ki, şimdi kısıtlı, cezaevinde bulunanların oy kullandığını da gördük. Farkın azaldığını söylüyor. İstanbul’da bir şey olmadığını hiç kimsenin iddia etmesi mümkün değildir. CHP lehine bir şeyler olduğunu ifade edebiliriz. Usulsüzlükleri CHP koordine etti demedik. Ama birileri yaptı, bu CHP’nin işine yarasın diye yapıldı dedik. Ve CHP’ye de hep seslendik. Sesinizi çıkartmazsanız, sesinizi çıkarmamanız bir yana; örtmeye çalışırsanız bu gelecekte sizi de vurur. Bu doğru değil. Türkiye’nin ikinci partisine bu yakışmaz, gelin bu süreci arındıralım diye seslendik.”

“Bütün bunları anlatırken de dedik ki, bir şeyler oldu doğru ve bu bir şeyler sandık başında oldu. Sandık başı organizasyonuyla oldu dedik."

"Benim size açıklayacağım bir takım bilgiler ve belgeler var bugün. Ondan sonra da biz süreci kapatacağız ve YSK kararını beklemeye geçeceğiz.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İki yıl öncesinden başlayarak, tam bir organizasyon içerisinde sandık başında hile yapmaya dönük bir takım iş ve işlemlerin olduğunu görüyoruz. Bakınız, YSK’nın bir kararı var. 1999 yılında verdiği karar şöyle. Seçim hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için sandık kurulu başkan ve üyelerinin tarafsız kişilerden oluşması gerekmektedir. İleride partilerce yapılacak itirazlar üzerine, bu bölgelerdeki seçimlerin iptaline sebebine sebebiyet vereceğinden… diye karar veriyor. Biz ne diyoruz? Sandığın başında gerçekten çok ağır kusurlar var, hatta kasıtlar var dedik.”

“Bir tane ilçe seçim kurulu başkanı kararı var elimde. Bankalara yazı yazıyor. Diyor ki, ben her birinizden sandık başına, sandık kurulu üyesi olarak kişi alabilirim diyor. Bunu  19 Ocak 2019’da diyor. Böyle bir madde var mı? Yok. Bu madde 2017’de mülga edilmiş, yok. Bu madde olsaydı bu anlama mı geliyordu? Yok, o da yok. O zaman sormak gerekir, ilçe seçim kurulu başkanları yasa yapma yetkisine sahip midir?”

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin yetkilileri başkan bu yana maddi yanlışlığı yakalamaya değil gerçeğin üzerine örtme çabası üzerinde durmaktadır. Biz diyoruz ki sayım döküm cetvelleri boş. Bu şimdi sayıyla ifade edilebilir bir şey midir? Biz diyoruz ki kanunun tamamen dışına çıkıldı. Bizim denetleyemeyeceğimiz alanda bütün bunlar gerçekleşti.  İş kılıfına uydurulmaya çalışıldı. Yasa koyucunun yerine geçilerek kendi başına kanun koyar gibi davrandı. Bundan daha büyük bir kanunsuzluk olabilir mi? Cezaevindeki kişilerin oy kullandığına dair kayıtlar var.”

Sandık görevlilerinin ifadeye çağrılması

"Valla şaşırmadık. Biz de bir ekip kurarak kimlerle ilgili nasıl suç duyurusunda bulunulur konusuna çalışıyoruz. Bu münferit bir hadise değildir diyoruz, madem bu işin içinde organize iş var diyoruz bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak bizim görevimiz ilgili mercilerin de görevi. Çok daha farklı suç duyurularının olacağını söyleyebilirim şimdiden."

Pursaklar'da ne olacak?

Ali İhsan Yavuz, AK Parti'nin Pursaklar Belediye Başkanı'nın istifa etmesiyle ilgili soruya "Meclis üyeleri arasından bir seçim yapılacaktır" yanıtı verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı'na seçimin yenilenmesi durumunda "Adaylar değişir mi" diye de soruldu. Yavuz "Aynı adaylarla seçime gidilir" yanıtını verdi. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU