Türkiye'de büyüyen "HasanAbi" Twitch'te nasıl zirveye çıktığını New York Times'a anlattı

Hasan Piker'in The Young Turks'te başlayan kariyeri, Twitch'te devam ediyor

Hasan Piker, Trump'ın göçmen yasağı hakkındaki eleştirileriyle ünlendi (Instagram / @hasandpiker)

Canlı yayın platformu Twitch’te, Türkiye'de büyüyen birisinin rüzgarı esiyor. HasanAbi kullanıcı adıyla Hasan Piker, gerçekleştirdiği yayınlarda Amerika siyaseti hakkında saatlerce konuşurken birçok gazeteciyi ve bazı kongre üyelerini konuk ediyor.

2016’da video çekmeye başlayan ve 2020 ABD seçimlerinde yüzbinlerce kişi tarafından izlenen Piker’in hikayesiyse New York Times'ın dikkatini çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New Jersey’de doğup üniversiteye kadar Türkiye'de bulunan Hasan Piker için, Twitch'in video oyunlarının yayımlandığı bir platformdan zamanla politika gibi farklı konulara da evrilmesi adeta bir nimet oldu.

Yaz aylarında Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) hareketinin düzenlediği yürüyüşler ve oturma eylemleri, aktivistler tarafından söz konusu mecrada sıkça yayımlandı. Zira New York Times haziranda, Twitch’in beklenmedik bir şekilde sosyal aktivizm merkezine dönüştüğünü aktarmıştı.

HasanAbi kullanıcı adıyla Piker ise, haberleri okuyup analizler yaptığı haftada 80 saat süren yayınlarıyla Twitch’in politika denince işaret edilen isimlerinden biri haline geldi.

Rutgers Üniversitesi’nden 2013’te İletişim ve Siyaset Bilimi bölümlerinden çift anadalla mezun olan Piker, ABD’de yayımlanan The Young Turks isimli programın kurucusu ve amcası Cenk Uygur’la çalışmaya başlamıştı.

Daha sonra kendi projesini geliştiren yayıncı, Facebook’ta The Young Turks’un bir parçası olarak 2016’da “The Breakdown” isimli sol eğilimli kitleye hitap eden videolar paylaşmaya başladı.

Facebook’ta videolarına olan talebin azaldığını ve platformda sağ kesime hitap eden haberciliğin hız kazandığını gören 29 yaşındaki isim, 2018 Mart’ında Twitch’e geçti ve bu kararını şu şekilde açıkladı:

İnsanları her gün toplayabileceğim bir yer istedim.

35 izleyiciden kongre üyeleriyle birlikte yayın yapmaya

İlk başta 35 izleyicisi bulunurken zaman zaman telif hakkını ve içerik kurallarını ihlal ettiği için geçici şekilde yasaklansa da gittikçe kitlesini büyüttü. Zira 2019’a geldiğinde her gün saatlerce yayın yapıyordu.

Hasan Piker, ana akım haberlerinde sol kesimin kötü yansıtıldığını bu yüzden de ortada bir imaj sorunu olduğunu düşünüyor, bunu düzeltmeyi hedefliyordu.

İnternette Fox News’ın oluşturduğu içerikte sol, histerik, duygusal, mavi saçlı sosyal adalet savaşçıları olarak gösteriliyordu. Sosyal adalet için mücadele kavramını olumsuz bir şeye dönüştürdüler. SJW (Social Justice Warrior – Sosyal Adalet Savaşçısı) birisini aşağılamak için kullanılıyor. Bu bana delice geliyor.

O zamana kadar sabahları The Young Turks’de çalışıp geceleri de yayın yapan Piker, ocakta Twitch’te tam zamanlı yayın yapmaya başladı.

Bu sırada Demokrat başkan adaylığı için ön seçim devam ediyordu ve Twitch, birisinin dışarıda yayın yapmasını sağlayan IRL (Gerçek Hayat) Sırt Çantası’nı HasanAbi’ye gönderdi. Bu sayede Piker, Demokratların Nevada’daki etkinlikleri ve Bernie Sanders’in Boston’daki mitingi de dahil olmak üzere birçok yayın gerçekleştirdi.

 

 

Siyahilerin Hayatı Önemlidir protestoları başladığında da sokaklardan da yayın yapan Piker “Ana akım medyanın haberlerinden ziyade protestolardakilerin neler söylediklerini aktardım ve yağmalamayla diğer olaylar üstüne odaklanan haberleri eleştirdim” ifadelerini kullandı.

20 Ekim’deyse, yayınında Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Ilhan Omar'la Among Us isimli oyunu oynayan Hasan Piker, yüzbinlerce izleyiciye ulaştı.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hasan Piker (@hasandpiker)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Seçim yayınları milyonlarca kez izlendi

İnanılmaz bir seçim gecesi yayını olacağını söyleyen Piker, 3 Kasım’da aralıksız tam 16 saat yayın yaptı. 225 bin eş zamanlı izleyiciyi bulurken toplamda 4,5 milyon kez izlendi. 4 Kasım'daki yayınıysa 3 milyon görüntülenmeyi geçti.

Öte yandan izleyiciler, HasanAbi’nin yayınları boyunca internette çok hızlı gezindiğini, her şeye baktığını ve bunu çok sevdiklerini söylüyor. Vice muhabiri Gita Jackson, Piker ve konuklarını izlediğini belirtip yayın hakkında şu ifadeleri kullandı:

Karmaşık tarayıcısındaki sekmelerde en az 3 kez yanlış olana tıkladı. Yalnızca kendimi değil siyaset ve haberlerle uğraşma şeklimi Piker'in siyasi görüşlerinde ve interneti kullanım şeklinde gördüm.

Seçimden sonraki gün Piker’i saatlerce izleyen New York’lu Anne Alexander, Piker’in interneti çok hızlı tükettiğini söyledi ve ekledi:

50 bin tane açık sekmesi var ve Fox’tan CNN’e, oradan da Twitter’a gidiyor ve bu böyle devam ediyor. Epey dinamik.

Twitch’in operasyondan sorumlu başkanı Sara Clemens, Piker’in yayınlarının, Twitch’in video oyunlarının ötesine nasıl geçtiğinin iyi bir örneği olduğunu, yayınlarının Twitch’in çekirdek izleyicisi kabul ettiği Milenyum ve Z kuşağına ulaştığını söyledi.

Bu, izleyiciyle etkileşime geçmenin gerçekten güçlü bir yolu.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU