Bakanlıktan istifa eden Albayrak'ın Varlık Fonu yöneticiliği henüz devam ediyor

Türkiye'nin en büyük varlık yönetim şirketi Türkiye Varlık Fonu'nun başkan vekili Berat Albayrak'ın bu görevi sürüyor

Fotoğraf: AA

Geçen akşam Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden ve bu talabi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Berat Albayrak aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu Genel Başkan Vekili. 

12 Eylül 2018'de Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle TVF'deki görevine getirilen Albayrak o tarihten bu yana görevini sürdürüyor.

Albayrak'ın bakanlıktan istifa etmesi bu kurumdaki görevinden de ayrılması anlamına gelmiyor. Şimdiye kadar Albayrak'ın TVF'den de istifa ettiğine dair bir bilgi verilmedi.

TVF yönetimindeki bir diğer isim ise Albayrak'ın doktora tezinin danışmanı Prof. Dr. Erişah Arıcan. Arıcan aynı zamanda Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeliği de yapıyor.

TVF yönetimi para almıyor

Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Durmuş Yılmaz bu konuyu kişisel Twitter hesabından gündeme getirerek "Sağlık nedenleriyle Hazine ve Maliye Bakanlığından istifa eden Berat Albayrak’ın aynı gerekçelerle 33 milyar dolarlık Türkiye Varlık Fonu başkan yardımcılığından da istifa etmesi gerekmez mi" diye sordu.

TVF portföyünde Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta, Türkiye Petrolleri, Eti Maden, THY, PTT, Türkcell, Türk Telekom, Türksat, Çaykur gibi Türkiye’nin önde gelen 23 şirketi bulunuyor.

TVF yönetimi ilk şekillendiğinde yönetim kurulu üyeleri bu görevleri nedeniyle maaş almamaya karar verdiklerini açıklamışlardı.

"Baştan yanlış kurgulandı"

Borsa İstanbul'un önceki başkanlarından İbrahim Turhan, TVF'de ilginç bir yönetişim olduğuna dikkati çekti.

Bir bakanın başka herhangi bir kurumda yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmasının alışılmış bir durum olmadığını kaydeden Turhan, TVF'nin baştan yanlış kurgulanmış bir yapı olduğunu savundu. 

"Ya emtia zenginisinizdir ve bu gelirleri değerlendirmek amacıyla varlık fonu kurarsınız ya da tasarruf fazlanız vardır bu nedenle buna yönelirsiniz. Türkiye'de iki durum da söz konusu değil" diyen Turhan şunları söyledi:

"Türkiye Varlık Fonu’nun yönetebileceği tasarruf fazlası da olmadığı için kendisine finansman yaratmaya çalışıyor. Borçlanma suretiyle kaynak oluşturup bu kaynağı değerlendiriyor. Varlık değil yükümlülük yönetim yapıyor."

Bireysel emeklilik ya da işsizlik sigortası gibi yasal olarak toplanan ve devlette biriken tasarrufların daha rasyonel yönetilmesi için bir fon yönetim şirketi kurulabileceğini ama bu fonların ekonomik rasyonalitesi ve fizibilitesi olamayan alt yapı yatırımlarına yatırılmaması gerektiğini vurgulayan Turhan, yönetiminin de siyasetten tam bağımsız olması gerektiğine işaret etti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU