ABD'de Pfizer ve BioNTech'in Kovid-19 aşısı 160 lira olacak

Aşı yarışında bir adım öne geçen Pfizer ve BionTech, geliştirdiği deneysel aşıyı fiyatlandırmaya hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters

Dünyada 50 milyondan fazla kişinin hasta olmasına ve yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşı çalışmalarında sona geliniyor.

Aşı yarışında bir adım öne geçen Pfizer/BionTech geliştirdiği deneysel aşıyı fiyatlandırmaya hazırlanıyor.

Financial Times gazetesinin düzenlediği bir çevrimiçi etkinlikte konuşan Alman BionTech firmasının strateji başkanı Ryan Richardson, aşının fiyatının piyasa değerinin altında olacağı ve bölgelere göre farklılık gösterebileceğini belirtti.

Richardson şöyle konuştu:

İnovasyonun sermaye ve yatırım gerektirdiğini kabul eden dengeli bir yaklaşım izlemeye çalıştık, bu nedenle aşımızı içinde bulunduğumuz durumu yansıtan tipik piyasa oranlarının çok altında fiyatlandırmayı planlıyoruz. Dağıtım ve depolama gibi nedenlerden dolayı dünyanın belirli bölgelerinde farklı fiyatlandırma olmasını bekliyorum.

Tahmini fiyat

Temmuz ayında Pfizer ile ABD hükümetiyle 100 milyon doz aşı karşılığında 1,95 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Bu da iki doz halinde uygulanan aşının ABD’deki fiyatının yaklaşık olarak 39 dolar  (yaklaşık 328 Türk Lirası) veya doz başı fiyatının 19,5 (yaklaşık 160 Türk lirası) dolar olduğu anlamına geliyor.  

Avrupa Komisyonu ise Pfizer ve BioNTech ile yapacağı tedarik anlaşmasının detaylarını yakın zamanda görüşecek.

Bu haftanın başlarında blok, 300 milyon dozluk bir sözleşmenin mali şartlar sağlanmadan imzalanmaya yakın olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Richardson, ortak iki şirketin 2021'in sonunda tüm dünyaya 1,3 milyar doz aşı tedarik etme hedefinde ilerlediğini bildirdi.

Yüzde 90 etkili

ABD’li ilaç devi Pfizer ve yöneticileri arasında bir Türk bilim insanının bulunduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in ileri aşamadaki koronavirüs aşı adayından güzel haber gelmişti. Verilere göre aşı adayı, Kovid-19'u önlemede en az yüzde 90 etkili.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU