Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 143 sağlık çalışanı hayatını kaybetti… TTB, "Kovid-19'un meslek hastalığı" kabul edilmesi için eyleme hazırlanıyor

TTB Başkanı Fincancı, Kovid-19'un meslek hastalığı olarak kabulü için çabalarını sürdürdüklerini ve bunu görüşmek için randevu istedikleri Sağlık Bakanı'ndan henüz bir dönüş almadıklarını söyledi

Şu ana kadar 143 sağlık çalışanı Kovid 19'dan ölürken, 40 bin kadarı da bu hastalığa yakalandı / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüsten(Kovid-19) dolayı en fazla sorun yaşayan meslek gruplarının başında sağlık çalışanları geliyor.

Kovid-19'la mücadelenin ön saffında olmalarından dolayı bu hastalığa yakalanma riskleri de hayli yüksek sağlık çalışanlarının. 

Bundan dolayı salgının başladığı ilk günden beri sağlık çalışanları, Kovid-19'un bir meslek hastalığı olarak kabulünü istiyor.

Ancak bu talepleri şu ana kadar karşılık bulmuş değil.

Meslek hastalığı olarak kabulü halinde Kovid-19'dan ölüm durumunda sağlık çalışanlarının ailelerine yeni haklar verilmiş olacak.

Hekimlerin en büyük meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği (TTB), kasım ayını Kovid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi amacıyla yapılacak etkinliklere ayırmış durumda.

Şu ana kadar 60'ı hekim 143 sağlık çalışanı Kovid-19'dan öldü

Gerek bu konu hakkında atılacak adımları, gerekse de Kovid-19'la olan mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanlarıyla ilgili son bilgileri almak üzere TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile görüştük.

Fincancı, pandeminin başından 9 Kasım 2020 tarihine kadar 60'ı hekim olmak üzere 143 sağlık çalışanının Kovid-19'dan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti.

Kovid-19'un dünyada sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmesine karşın Türkiye'de halen bu konuda bir düzenleme olmadığını kaydeden Fincancı, salgının başladığı ilk günden beri bu yönde bir taleplerinin olduğuna dikkat çekti.

şebnem.jpg
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Hekimler bir hafta boyunca seslerini yükseltecek

Fincancı, bu konudaki taleplerine dair TTB olarak seslerini 11 Kasım ve 18 Kasım tarihleri arasında daha fazla yükselteceklerini belirterek, yapacakları etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi:

"11 Kasım itibariyle gazetelerde bir ilanımız çıkacak. Tabip odalarımız illerde eylemsellikler içine girecekler ve basın açıklamaları yapacaklar. 18'inde TBMM'de sağlık bütçesi görüşülürken konunun gündeme getirilmesi için hekim kökenli milletvekillerinden bu konuya vurgu yapmalarını istedik. Hazırladığımız bir yasa tasarısı teklifi var. Hekim milletvekillerinden bu teklifimize destek istedik. Birlikte çalışmamız oldu. Olumlu yanıtlar aldık."

fahretin.jpg
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca / Fotoğraf: AA

 

Sağlık Bakanlığı'ndan henüz olumlu olumsuz cevap yok

Hazırladıkları yasa tasarısı teklifin iktidar mensubu hekim kökenli milletvekillerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı'na da ilettiklerini belirten Fincancı, sözlerine şöyle devam etti:

"Daha önce de böyle bir talepte bulunulduğunda Sağlık Bakanlığı, kendilerinin bu konuda bir çalışmasının bulunmadığını söylemişti. Ama yüzyüze yapılan görüşmede bu konuda bir çaba olacağı ifade edilmişti. Biz kendilerinden randevu istedik gene ama şu ana kadar olumlu olumsuz cevap almadık." 

"Randevu talebinize cevap gelmemesi Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki tavrının belirsiz olması olarak yorumlanabilir mi?" sorusuna ise Fincancı, "Belirsiz mi diyelim yoksa buna olumlu bir bakış açıları olmadığı yönünde mi değerlendirmek gerekir bilinmeyen yanıtlar üzerinden bilemiyorum" diye cevap verdi.

Yasalaşırsa yaşamını yitiren çalışanların yakınları güvenceye kavuşacak

Kovid-19'un meslek hastalığı olarak kabulünün sağlık çalışanları açısından önemini şu sözlerle anlattı Fincancı:

"Tazminat hakkı doğuyor. Erken yaşta, mesleğinin başında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınlarına bir güvence sağlanması söz konusu oluyor. Çünkü biliyorsunuz belli yılın altında çalışma süresi olanların kaybı halinde yakınlarının bir güvencesi olmuyor. Ama meslek hastalığı olarak kabul edilirse böyle bir güvenceleri olacak." 

sağlıkçalışanları1.jpg
Sağlık çalışanları, Kovid-19'un meslek hastalığı olarak kabulünü istiyor / Fotoğraf: AA

 

"Kovid 19'dan tedavi gören sağlık çalışanları hakkında net bilgi alamıyoruz"

Fincancı, ölümler dışında hali hazırda Kovid-19'dan dolayı tedavisi süren sağlık çalışanlarına dair net bilgilere ulaşamadıklarından yakınarak bunun gerekçesini de şöyle sıraladı:

"Tedavi altında olan sağlık çalışanlarının sayısına ulaşmak kolay değil. TTB'de yayınladığımız rakamlar da belli eksikler içeriyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı rakamları şeffaflıkla paylaşmadığı için tam sayıları vermekte sıkıntı oluyor. Ekim ayı itibariyle 40 bin sağlık çalışanın Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisi bakanlıkça açıklanmıştı. Ancak bizim tam sayıyı öğrenme şansımız olmuyor. Onun yerine illerden gelen bilgileri sayfamızda günlük yayınlayarak kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU