CHP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "İzmir" yanıtı: 'Dinozorların soyunu da CHP kuruttu' dese şaşırmayız

CHP'li Torun "Erdoğan, şunları bilmelidir, TOKİ marifetiyle tüm şehirlerimizi yüksek katlı binalara boğan sizsiniz" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’deki depremin ardından yaşanan yıkımın ardından dikey mimariyi istediğini ileri sürerek  CHP'yi eleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'dan geldi.

Torun yaptığı açıklamada Erdoğan’ın kusurlarını örtmenin ve sorumluluktan kaçmanın telaşı içinde olduğunu öne sürerek "Şehirlerimize nasıl ihanet ettiklerini kendi ağzıyla itiraf eden Erdoğan siyasi hırsları nedeniyle hafızasını da yitirmiştir. Ucuz söylemlerle milletin aklıyla alay etmek, samimiyetsizliktir" ifadelerini kullandı.

"Açıkça milletin aklıyla alay etmiştir"

AK Parti'nin 18 yıldır iktidarda olduğunu belirten Torun açıklamasına şöyle devam etti:

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde 25 yıl, Türkiye’de 18 yıldır iktidar olan, kentlerimizi rant uğruna betona gömen siyasi zihniyet, kusurlarını örtmek için yine partimizi hedef alma gafletine düşmüştür. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, dün Kocaeli’de yaptığı konuşmayla, sadece sorumluluktan kaçmakla kalmamış, açıkça milletin aklıyla alay etmiştir.

Erdoğan’ın İzmir depremi üzerinden partimizi hedef alarak, ‘İzmir’in kahir ekseriyetinde CHP belediyeleri yok mu? Bunların inşasıyla ilgili adımlara müsaade etmediniz mi? İzmir depremi CHP’nin enkaz altında kaldığı bir depremdir’ şeklindeki sözleri ne yasal düzenlemelerle ne de vicdanla açıklanabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasayı hatırlattı

Torun açıklamasının devamında 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik çalışmalarda yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildiğini hatırlatan Torun açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Kendi çıkardıkları kanunlardan bile haberdar olmayan Erdoğan öncelikle şunu bilmelidir: 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik çalışmalarda yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmiştir. Belediyeler, il özel idareleri ve bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlar bu sürecin paydaşlarıdır.

Kanuna göre, afet riski altında olduğu tespit edilen yapıların yıkılmasına karar verme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. Belediyeler ve il özel idareleri ancak bakanlığın talimatı üzerine yıkımları gerçekleştirilebilir. 3194 Sayılı İmar Kanunu ve bazı diğer kanunlarla belediyelere verilen yıkım yetkisinin ise afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamına girmemektedir. Bu kanunla valiliklere ‘asayişi tehdit eden’ binalar, belediyelere de ‘acil yıkılması gereken’ yani oturulması mümkün olmayan yapıların yıkılması yetkisini vermiştir. İzmir depreminde zarar gören alanların imar planları da 1979-1983 yıllarında dönemin İmar ve İskân Bakanlığı tarafından hazırlanıp onaylanmıştır. Söz konusu binalara kat yükseltme izni de yine 1989 yılından önce verilmiştir.

Erdoğan'ın ifadesini hatırlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Kocaeli 7’nci Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada dikey değil yatay mimariyi savunduklarını söylediğini anımsatan Torun'un açıklamasının devamı şöyle:

 Ancak aynı Erdoğan İstanbul’da 2017 yılında yaptığı konuşmada, şehirleşme politikalarıyla İstanbul’a nasıl ihanet ettiklerini itiraf etmiş, ‘Hâlâ da ihanet ediyoruz. Bundan ben de sorumluyum’ demiştir. Anlaşılan Erdoğan, son yerel seçimlerde ihanet ettikleri İstanbul’u kaybetmeyi hala içine sindirememiş, maalesef siyasi hırslarına kurban giderek, hafızasını da yitirmiştir. Artık ‘Dinozorların soyunu da CHP kuruttu’ dese şaşırmayacağımız Erdoğan, şunları bilmelidir: TOKİ marifetiyle tüm şehirlerimizi yüksek katlı binalara boğan sizsiniz. Yandaş müteahhitlerinize gökdelenler diktirerek, şehirlerimizin tarihi silüetini yok eden sizsiniz. İmar planlarını yap-boza çevirip, düşük katlı binalara, yüksek kat izni veren sizsiniz. İstanbul’u depreme hazırlamayıp, Kanal sevdası peşinde koşan, insanımızın canını tehdit eden sizsiniz. Zeytinburnu’ndaki 16/9 kuleleri için, ‘Tıraşlayın dedim yapmadılar, 5 yıldır konuşmuyorum’ demekten başka bir şey yapmayan da sizsiniz. Erdoğan’ın tüm bunları bir kenara bırakıp, ucuz söylemlerle partimizi suçlama telaşına girmesi, ancak samimiyetsizlikle açıklanabilir.

İmamoğlu'nu örnek gösterdi

Açıklamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Benim en büyük projem İstanbul’u depreme hazırlamaktır" ifadesini de hatırlatan Torun şunları kaydetti:

Tam yetkili olmadığı halde, bütçesi kısıtlı olduğu halde afet riski altındaki bölgeleri depreme hazırlamak için çabalayan da bizim belediye başkanlarımızdır. İktidarın tüm bu kutuplaştırma çabalarına rağmen biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, İstanbul başta olmak üzere kentlerimizin depreme hazırlanması için sorumluluktan kaçmadan, elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu sağlamak için her fırsatta belediyelerimizi yok sayan iktidarla iş birliği yapmaya da hazırız. Çünkü bizim önceliğimiz, siyasi çıkar değil, milletimizin canıdır. Milletin canını korumaktan daha büyük bir proje de yoktur.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İzmir depremi CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de yaşanan depreme ilişkin CHP’yi şu ifadelerle eleştirmişti:

Deprem gibi acı olayı devlete, şahsıma karşı kullananlara iki çift laf söylemek istiyorum. Deprem başta olmak üzere yaşadığımız afetlerin ardından yaşananları unutmadık. Erzincan depreminden Büyük Marmara depremine kadar ortaya çıkan görüntüleri ya dinledik ya yaşadık. Ülkemizi krizlere sokanların maliyetlerini unutmadık.

Kendi sorumlu oldukları yerde, İzmir depremi CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir. Başta büyükşehir olmak üzere CHP belediyeleri yok mu? Bunların bütün inşasıyla alakalı adımları müsaade etmediniz mi, ruhsatları siz vermediniz mi? Şimdi kalkıp nasıl iktidara fatura kesmeye yöneliyorsunuz. Sorumlu sizsiniz, bu afetlerin sorumlusu sizsiniz. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere hükümetin attığı her adımı engellemeye çalışan bunlar. Millete el uzatmak yerine elleri arkalarında boş boş dolaşan onlar. İzmir milletvekilisin kaç saat kaldın? Turistik seyahat yaptın Ankara'ya geri döndün. Bunun adı yüzsüzlükten öte ahlaksızlıktır. Siz parti içi kavgayla uğraşın.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU