1 Mayıs kutlamalarında ortak vurgu kıdem tazminatı: Kıdem bizim son kalemiz

DİSK ve KESK İstanbul’da, Türk-İş Koceli’de meydandaydı

İstanbul / Fotoğraf: AA

İstanbul Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamasında, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından hazırlanan bildiri okundu. 

Türkçe ve Kürtçe okunan bildiride “Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz. İş cinayetlerinin çalışmanın fıtratında olduğunu söyleyenler, işçinin birikimine kıdem tazminatına göz dikenler, emekçiye zorunlu BES'le soygunu dayatan zorbalara karşı omuz omuza yürüyen biz emekçiler kazanacağız” denildi. 

İstanbul’daki kutlamada DİSK ve KESK genel başkanlarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuştu. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, grev hakkı tam ve eksiksiz olarak tanınmalıdır. Haksız, hukuksuz KHK'lar ile güvenlik soruşturmalarıyla işinden edilenler görevlerine iade edilmelidir” dedi. 

Çerkezoğlu alandakilere “Son kalemize, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize, çocuklarımızın geleceğine el uzatanları pişman edecek miyiz?" diye sordu. 
 


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Aysun Gezen emekten, barıştan, demokrasiden, laiklikten yana olanların ittifakını kuracaklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Bakırköy’deki kutlamaya katılanlara seslendi. İmamoğlu, "İnşallah şehrimizde 1 Mayıs'ı doya doya özgürce, mutlu bir biçimde, hep birlikte bir arada olduğumuz günlerde kutlamak dileğiyle. Hepinizi çok seviyorum. Emeğinizin karşılığını aldığınız günlerde hep birlikte olmak dileğiyle hepinizi kucaklıyorum” dedi. 

İmamoğlu'ndan sonra HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de platforma çıkarak alana gelenleri selamladı.
 


Türk-İş Başkanı Ergün Atalay: Kıdem bizim son kalemiz, nokta

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Koceli’deki 1 Mayıs kutlamasında konuştu.

"Bu alandan Türkiye'yi yönetenlere sesleniyorum. Bu alandan Meclis'e, kamuoyuna sesleniyorum. 3 bin lira brüt ücret alan bir kardeşimiz 250 lira yemek parası, 250 lira yol parası, 3 bin 500 lira. Bu kardeşimiz 25 sene çalışabilirse alacağı kıdem 86 bin lira. TOKİ'den alt gelir grubuyla ilgili en düşük 50 metrekarelik konut 116 bin lira. Kıdem ile ilgili olumsuz bir çalışma yapmayın” dedi. 

Kıdemle ilgili düzenlemenin 40 milyon kişiyi ilgilendirdiğini söyleyen Atalay, “Kıdemin nokta kadar geri gidişini aklınıza getirmeyin. Mevcut yapıya nokta kadar dokundurmayız. Fon diyorlar, Size de ailenize de buradaki genel başkanlara da bana da fenalık geliyor. Geçmişte fonların akıbetini biliyoruz. Fon lafını ülke gündeminden çıkartın, her ramazan ayı gibi her sene kıdemi ülke gündemine getirmeyin. İş yerlerinde verimimiz düşüyor, evimizde huzurumuz kaçıyor. Huzurumuzu bozmayın, verimimizi düşürmeyin. Buradan ülkeyi idare edenlere sesleniyorum, Kıdem bizim son kalemiz, 'nokta' diyecek başka bir şey yok, haberiniz olsun" ifadelerini kullandı. 
 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU