Türkiye'de 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İstanbul'da Bakırköy'de, Ankara'da Anadolu Meydanı'nda kutlandı

Fotoğraf: AA

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla İstanbul’da Taksim Meydanı'na çıkan yollar araç trafiğine kapatıldı.

1 Mayıs kutlamalarından dolayı kent genelinde olumsuzluk yaşanmaması için bazı güvenlik ve trafik tedbirleri alındı.

Bu kapsamda saat 06.00'dan etkinlik bitimine kadar trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından dün açıklanmıştı.
 

taksim kapatıldı 2 iha.jpg
Fotoğraf: İHA


Polis ekipleri, sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı'na çıkan Tarlabaşı Bulvarı'nı, Mete, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Halaskargazi, Ortaklar, Aytekin Kotil ve Cumhuriyet caddeleri ile ara yolları araç trafiğine kapattı.

Ekipler, meydana çıkan yolların giriş kısımlarına polis araçları ve bariyerler koyarak önlem aldı.
 

taksim kapatıldı 1 iha.jpg
Fotoğraf: İHA


Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Anıtı'na çelenk

Türk-İş ve Hak-İş heyetleri ayrı ayrı Taksim'e gelerek 1977'deki "Kanlı Pazar"da hayatını kaybeden 42 kişi için Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na ise çelenk bıraktı.
 

türkiş taksim aa.jpg
Fotoğraf: AA


Hak-İş korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden çeşitli sloganlar atarak Kazancı Yokuşu'na kadar yürüdü. Gruptakiler, 42 yıl önce hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunan grup, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.
 

 

Taksim'e çıkmaya çalışan gruplardan 84 kişi gözaltına alındı

Beşiktaş'ta slogan atarak Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruptakilere müdahale edildi. 
 


Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş Meydanı'na doğru slogan atarak ilerleyen bir grup, bölgede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri tarafından durduruldu.

Grubun ilerlemesine izin vermeyen ekipler, slogan atarak yürümeye devam etmek isteyenlere müdahale etti. Polis ekipleri, gruptaki 7 kişiyi gözaltına aldı. 
 

1 mayıs gözaltı ap.png
Fotoğraf: AP


Beyoğlu'nda pankart açıp slogan atarak Taksim Meydanı'na girmeye çalışan gruptakiler polis müdahalesinin ardından gözaltına alındı.
 


Bu arada, Şişli'de 28, Beşiktaş'ta 29, Beyoğlu'nda 22, Kağıthane'de 4, Bakırköy'de bir olmak üzere gözaltına alınanların sayısı 84'e yükseldi.

İstanbul’da kutlamaların adresi Bakırköy

DİSK ve KESK, bu yıl da İstanbul'da ortaklaşa program yaptı. Bakırköy Pazar Alanı'ndaki kutlamada, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri de yer aldı.

Bakırköy Halk Pazarı'na gitmek isteyen gruplar, İncirli Caddesi ve Marmara Forum önünde toplanıp alana yürüdü. 
 


 

Marmara Forum'un önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan DİSK ve TMMOB'un da aralarında bulunduğu bazı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilci ile üyeleri, iki arama noktasından geçtikten sonra kortej oluşturdu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kortejin önünden yürüdü. 

Pankartlar açarak, sloganlar atıp şarkı ve marşlar söyleyen katılımcılar, Bakırköy Halk Pazarı'na geldi.
 

1 mayıs bakırköy 1 aa.jpg
Fotoğraf: AA


Bakırköy Adliyesi önündeki Halk Pazarı alanında yapılacak kutlamalar için fonunda büyük bir ekran bulunan ve üzerinde "İş, adalet ve özgürlük için 1 Mayıs" ve "Memleket isteriz iş, adalet, özgürlük olsun" yazan dev platform kuruldu.

Mitingde, EYT, KHK'lar ile işten çıkarılanlar, kıdem tazminatı, zorunlu BES uygulamasına dikkat çekildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu miting alanına gelenleri sahneye çıkarak selamladı.


Miting alanında da polis geniş güvenlik önlemi aldı. Sahne ve miting alanı arasında çift güvenlik bariyerleri oluşturuldu.

Öte yandan, canlı yayın yapan televizyon kanalları için de miting alanında ayrı bir platform kuruldu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antikapitalist Müslümanlar grubu Saraçhane'de buluştu

Antikapitalist Müslümanlar grubu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla Saraçhane Parkı'na yürüdü.
 

antikapitalist müslümanlar 1 aa.jpg
Fotoğraf: AA


Fatih Camii avlusunda toplanan gruptakiler, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup daha sonra camiden Saraçhane Parkı'na yürüdü.

Buradaki konuşmaların ardından gruptakiler, kutlamaların yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı alanına hareket etti. 

Ankara'da işçiler Anadolu Meydanı'nda buluştu

Anadolu Meydanı'na çıkan yollar, sabahın erken saatlerinden itibaren trafik ekipleri ve bazı noktalarda da belediye kamyonları tarafından kapatıldı.

Bariyerlerle güvenlik çemberine alınan alanda dedektör köpeklerle patlayıcı madde araması yapıldı.

Etkinlik kapsamında Kazım Karabekir Caddesi üzerindeki AKM'nin yanında toplanan gruplar, üzerlerinin aranmasının ardından Anadolu Meydanı'na giriş yapmaya başladı.
 

1 mayıs ankara 2 aa.jpg
Fotoğraf: AA


Yürüyüş ve açık hava toplantısı nedeniyle, etkinlik sona erene kadar Anıt Caddesi (Akdeniz Caddesi kesişimi ile Anadolu Meydanı arası), Kazım Karabekir Caddesi (İstanbul Caddesi kesişimi ile Anadolu Meydanı arası), Hipodrom Caddesi (Mevlana Bulvarı kesişimi ile Gar Kavşağı arası), GMK Bulvarı (Demirtepe Köprüsü kesişimi-Anadolu Meydanı arası), Dögol Caddesi (Beşevler Kavşağı ile Anadolu Meydanı arası), Ulaştırma Kavşağı ile yan varyantları, Anadolu Meydanı ile yan varyantları ve buralara açılan cadde ve sokaklar çift yönlü araç trafiğine kapalı kaldı.
 

1 mayıs ankara 1 aa.jpg
Fotoğraf: AA


Etkinliklerde, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için Ankara Emniyet Müdürlüğünün tüm birimlerinden 5 bin 800 emniyet mensubu görev yaptı.

Bunun yanı sıra etkinlikler hava araçlarıyla sürekli kontrol edildi.
 

1 mayıs ankara 5 aa.jpg
Fotoğraf: AA


Türk-İş Kocaeli, Hak-İş ve Memur-Sen Şanlıurfa’da

Türk-İş, bu yıl çalışma hayatına ilişkin sorunları gündeme taşımak için 1 Mayıs programını, işçi kenti olarak bilinen Kocaeli'de düzenledi.

 

türkiş kocaeli aa.jpg
Fotoğraf: AA


Çevre illerden otobüslerle gelen Türk-İş'e bağlı çeşitli sendikaların üyesi işçiler, Doğu Kışla Parkı mevkisinde bir araya geldi. 

Türk Bayrağı taşıyan işçiler, daha sonra sloganlar eşliğinde kortej yürüyüşüyle 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'na ulaştı. 

Meydanı doldurmaya başlayan işçiler, türküler eşliğinde kutlama yaptı.
 

türkiş kocaeli atalay aa.jpg
Fotoğraf: AA


Şanlıurfa'daki kaza nedeniyle 1 Mayıs programı yarıda kesildi

Hak-İş ve Memur-Sen konfederasyonlarınca Şanlıurfa 18 Mart Çanakkale Caddesi'nde ortak program düzenlendi. Program, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden 1 Mayıs programına katılmak için Şanlıurfa'ya giden bir grubun trafik kazası geçirmesi ve 5 işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle yarıda kesildi.
 

şanlıurfa aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan kazada yaralananları hastanede ziyaret etmek için alandan ayrıldı.

Bolu'da belediye önüne siyah çelenk

Bolu Belediyesi'nden işten çıkarıldıkları gerekçesiyle eylem yapan işçiler belediyenin önüne "Söz namustur" yazılı siyah çelenk bıraktı. 
 

1 mayıs bolu 2 aa.jpg
Fotoğraf: AA


Demokrasi Meydanı'nda eylem yapan işçilere, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Kocaeli, Zonguldak, Eskişehir, Ankara ve Kastamonu'dan gelen sendika üyelerinin yanı sıra eski Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da destek verdi.

Yılmaz, işçilerin işe geri alınması için başlatılan imza kampanyasına imza attı.  

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU