"Ayrımcılık diye buna denir": American Airlines tekerlekli sandalyeler için ağırlık sınırı getirdi

Engelli bir yolcu, "American Airlines kendini farklılığa, eşitliğe ve kapsayıcılığa adadığını tekrar iddia ettiğinde bu hikayeyi hatırlayın. Bu bir yalan" dedi

American Airlines, 9 farklı havalimanından yurtiçi ve dışında, 50 ülkede 330 farklı noktaya tarifeli seferler düzenliyor (Reuters)

American Airlines, bölgesel uçuşlarının çoğunda elektrikli tekerlekli sandalyeler için yeni bir ağırlık sınırı getirerek bazı engelli yolcuların 130 ABD havaalanına uçmasını bilfiil yasaklamış oldu.

Mesele, tekerlekli sandalyesiyle seyahat edeceğinde havayolunun uçağa binmesine izin vermediğini, Tekerlekli Sandalyeyle Seyahat adlı sitesinde yazan John Morris tarafından ortaya çıkarıldı.

Hayli sık uçan Morris marttan beri ilk uçuşunu, ekimde Amerikan Airlines'ın Florida eyaletindeki Gainesville şehrinden Teksas eyaletindeki Dallas şehrine giden yaklaşık 1500 kilometrelik rotada yapacaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morris, CRJ-700 tipi uçağın kullanıldığı rotada daha önce 21 kez aynı havayolu şirketiyle uçtuğunu söyledi.

Fakat üç uzvu ampute edilmiş Morris check-in yaptırmak için gittiğinde kendisine elektrikli tekerlekli sandalyesinin ağırlığı soruldu.

Morris sandalyesinin yaklaşık 200 kilogram olduğunu belirttiğinde, kendisine bunun izin verilen ağırlık sınırının (yaklaşık 180 kilogram) üzerinde olduğu söylendi ve uçağa binmesine izin verilmedi.

Önceden ağırlık sınırı uygulaması yoktu.
 


Yeni politika sessiz sedasız şekilde haziranda uygulamaya kondu. Buna göre uçağın modeline bağlı olarak hareket etmeye yardımcı gereçler 135-180 kilogramı geçmemeli.

American Airlines'la iletişime geçtiğinde, Morris'e yeni politikanın "American Airlines yükleme sırasında çok fazla tekerlekli sandalyeye zarar verdiği için" uygulamaya konduğu söylendi.

Morris'se şöyle konuştu:

Tekerlekli sandalyemi bölgesel uçaklarda taşımayı reddederek hareketime yardımcı bu gerecin hasar almayacağı ve benim korunacağım söylendi. Bu çok saçma!

Morris'in tahminerine göre uygulama değişikliğiyle, izin verilenden daha ağır elektrikli tekerlekli sandalyesi olan engelli yolcuların, American Airlines'ı kullanarak 130 ABD havaalanına uçmasının artık bilfiil yasak olduğu anlamına geliyor.

Morris, "Ayrımcılık diye buna denir" dedi ve şunları ekledi:

American Airlines kendini farklılığa, eşitliğe ve kapsayıcılığa adadığını tekrar iddia ettiğinde bu hikayeyi hatırlayın. Bu bir yalan.

Morris, kendisini ve elektrikli tekerlekli sandalyesini taşımayı reddeden American Airlines'ın Hava Taşımacılığı Erişim Yasası'nı "feci şekilde ihlal ettiğini" öne sürüyor.

American Airlines'ın sözcüsüyse The Independent'a şunları söyledi:

Tüm müşterilerimiz için olumlu bir seyahat deneyimi sağlamaya kararlıyız. Faaliyetlerimizin her aşamasında hareket gereçlerini güvenli şekilde taşımak için elimizden geleni yapıyoruz ve gerekli adımları atarak bu cihazlarla seyahat eden müşterilerimizle çalışmaya devam edeceğiz. Her uçak tipinin uçak üreticisinin belirlediği özel kargo taban ağırlığı ve kapı boyutu kısıtlamaları var. Bu kısıtlamaların açıklaması, uygun yüksek güvenlik seviyelerini sağlamayı amaçlayan Federal Havacılık İdaresi'nce (FAA) onaylanmış kılavuzlarımızda da yapıldı.

Havayolu şirketi, geçmişte ekibinin tekerlekli sandalye ya da harekete yardımcı cihazı bulunan yolcularla "duruma göre" ilgilendiğini, örneğin maksimum ağırlık sınırını aşan durumlarda cihazlardan her biri 25 kilograma varabilen aküleri çıkararak işlem yaptığını söyledi.

Şirket şöyle devam etti:

Ekibimiz, faaliyetlerimizin her aşamasında hem yüksek güvenlik standartlarını nasıl sağlayacağını hem de harekete yardımcı ağır gereçlerin sağlamlığını uygun şekilde nasıl koruyabileceğini gözden geçirmeye başladı. Yolculukları esnasında tüm müşterilerimize özen gösterme taahhüdümüz de değişmedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU