Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine Naci Ağbal atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ı görevden aldı. Uysal’ın Yerine Naci Ağbal atandı. Karar TL'nin sert değer kaybının ardından geldi

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2019'da atandığı görevden alındı / Fotoğraf: AA

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Merkez Bankası Başkanlığı'na ise Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.  

Görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, 2020 yılının son enflasyon raporu toplantısında yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.9'dan yüzde 12.1'e yükseltildiğini açıklamıştı. Uysal döviz kuru ilgili sorulan bir soruya ise, “Döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedefimiz yok” yanıtını vermişti.

Erdoğan TCMB'de başkan yardımcısı olarak görev yapan Uysal'ı Temmuz 2019'da başkan olarak atamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uysal'ın yerine geldiği Murat Çetinkaya ise ekonomiyi canlandırmak adına faiz indirimlerine gitmedi için görevden alınmıştı. Erdoğan Çetinkaya için defalarca faiz indirimi istemesine karış "gerekeni" yapmadığını belirtmişti. Erdoğan partisinin grup toplantısındaki konuşmasında görevden alma gerekçesini "Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu" diye açıklamıştı.

agbal.jpg
Naci Ağbal Merkez Bankası'nın yeni başkanı oldu / Fotoğraf: AA

Yeni Başkan Naci Ağbal

Uysal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığına atanan Naci Ağbal atama öncesi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görev yapıyordu.

AK Parti'de genel başkan yardımcılığı, milletvekilliği, MKYK ve MYK üyeliği de yapan Ağbal, 64. ve 65. hükümetlerinde Maliye Bakanlığı yapmıştı. 2 dönem Maliye Bakanı olmadan önce ise bakanlıkta 6 yılı müsteşarlık olmak üzere bir çok alanda görev yaptı.

Ağbal'ın daha önce aldığı görevler arasında Tüpraş Pekim ve THY gibi şirketlerin yönetim kurulu üyelikleri de yer alıyor.

 

nihatz.jpg
Nihat Zeybekçi / Fotoğraf: AA

 

Nihat Zeybekçi Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliğine atandı

Ağbal'ın TCMB Başkanı olarak atanması kararı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına ise İbrahim Şenel getirildi.

Bugünkü değişiklikler arasında Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin atanması da yer aldı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU