Uzun vadeli banka mevduat hesaplarında stopaj oranı sıfırlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre bir yıldan uzun vadeli değişken faizli mevduat hesaplarına stopaj uygulanmayacak

Fotoğraf: AA

Gelir Vergisi Kanunu'na göre yapılan kesinti oranlarında değişiklik öngören cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, mevduat faizlerinden alınan stopaj oranlarına bir hüküm daha eklendi ve enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan hesaplar listeye dahil edildi.

Böylece enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak belirlendi.

Bunun dışında 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 olarak stopaj uygulamasına devam edilecek.

31 Ağustos 2018'de yürürlüğe giren uygulama ile hem TL mevduatı teşvik etmek hem de vadelerin uzamasına katkı sağlamak amacıyla, kararı takip eden 3 aylık dönemde açılan ya da yenilenen mevduat hesaplarına ödenen faizlere uygulanacak gelir vergisi stopaj oranları değiştirilmişti. 

Buna göre, yabancı para mevduattan elde edilen faiz gelirlerinde stopaj oranları artırılırken, TL mevduat hesaplarına uygulanacak stopaj oranları ise indirilmişti.

Merkez Bankası kararla ilgili yaptığı açıklamada şu örneği vermişti:

"Örneğin, 30 Kasım 2018'de yüzde 25 yıllık faiz oranı ile 366 gün vadeli olarak açılan 1000 TL bakiyeli mevduat hesabı için uygulanacak gelir vergisi stopaj oranı yüzde sıfır olduğundan müşteri hesabına net 225 TL yerine 250 TL ödenecek. 

Vade uzadıkça net getirinin artıyor olması ve düşük stopaj avantajından daha uzun süre faydalanılabilmesi nedeniyle düzenlemenin bir yıldan uzun vadeli mevduat başta olmak üzere uzun vadeli TL mevduatları teşvik etmesi beklenir.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU