Hamaney: Azerbaycan'ın tüm toprakları işgalden kurtarılmalı, Ermenilerin güvenliği korunmalı

Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara ilişkin konuşan Hamaney, "Ermenistan, işgal ettiği Azerbaycan topraklarını iade etmelidir. Bu kesinlikle yapılmalı ve uluslararası hukukta belirtilen sınırlara riayet edilmelidir" dedi

Fotoğraf: Reuters

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hazreti Muhammed'in doğum yıl dönümü vesilesiyle canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hamaney, çatışmaların en kısa zamanda sona ermesi gerektiğini belirtti.

İki ülke arasında yaşanan çatışmanın bölgenin güvenliğine de tehdit oluşturduğunu söyleyen Hamaney, "İki komşumuz arasındaki savaş acı bir hadisedir. En kısa zamanda sona ermelidir. Azerbaycan'ın tüm toprakları işgalden kurtarılmalı, Ermenilerin de güvenliği korunmalıdır" dedi.

Hamaney, şöyle devam etti:

Bunun temel koşullarından biri, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını iade etmesidir. Bu kesinlikle yapılmalı ve uluslararası hukukta belirtilen sınırlara riayet edilmelidir. Uluslararası sınırlar işgal edilmemeli ve teröristler de sınırlarımıza yaklaşmamalı. Bunlar sınırlarımıza yaklaşırsa gereği yapılacak.

"Kim kazanırsa kazansın ABD'ye yönelik politikamızı etkilemeyecek"

Hamaney, ABD'de bugün gerçekleşecek başkanlık seçimlerine ilişkin de yorumlarda bulundu.

Seçimleri kim kazanırsa kazansın İran'ın ABD'ye yönelik politikalarının değişmeyeceğini vurgulayan Hamaney, "Bazıları şu ya da bu seçilirse ne olacağı hakkında konuşuyor. Evet, bazı olaylar olabilir ama bizi ilgilendirmez. ABD'ye karşı politikamız hesaplanmış ve nettir" ifadelerini kullandı.

"Bu eylemler Batı medeniyetinin karanlık tabiiyetinin bir göstergesidir"

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere Fransız hükümet yetkililerinin Hazreti Muhammed'e yönelik hakaretler ve İslam karşıtı eylemlere destek vermesini de eleştiren Hamaney, "Fransız hükümeti kalkıp bu hakaretleri insan hakları ve özgürlükle ilişkilendiriyor. Bu Fransız hükümeti nasıl bir hükümettir? Bu nasıl bir siyasettir?" ifadelerini kullandı. 

Hamaney, "Bu eylemler Batı medeniyetinin karanlık tabiiyetinin bir göstergesidir" dedi. 
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU