ABD'nin önde gelen anket uzmanı Trump'a yüzde 10 şans verdi, seçimin kaderini belirleyebilecek eyaleti söyledi

Gözler, Pensilvanya gibi ABD başkanlık seçimlerinin akıbetini etkileyebilecek kilit eyaletlere çevrildi

Seçim görevlileri sandıklardan çıkan oyları hazırladıkları tabloya işliyor (AP) 

ABD'de ulusal çapta anket ve araştırma verileri seçim gününe kadar sürekli olarak Joe Biden için iyimser haberler vermiş olsa da ülkedeki en üst düzey kampanya analistlerinden biri, yeniden seçilme girişiminde Donald Trump'ı hâlâ zafere götürebilecek bir yol olduğunu söyledi.

Seçim anketi sitesi FiveThirtyEight'in kurucusu Nate Silver, ABC'nin This Week programına verdiği röportajda, Başkan'ın yüzde 10 civarında kazanma şansının olduğunu ve böyle bir zaferin 2020 seçimlerinin en önemli mücadele alanlarından biri olan "Pensilvanya eyaletine bağlı olacağını" belirtti.

Silver seçim öncesi pazar günü yaptığı açıklamada, Pensilvanya'daki son anketleri, Biden'ın açık ara önde olduğunu gösteren diğer anketlerle karşılaştırdı:

Biden, Michigan ve Wisconsin'da gördüğümüzün aksine Pensilvanya'da 7-8 puan önde değil. Aradaki fark 5 puan. Burası oyunu erken kullanan büyük eyaletlerden değil, dolayısıyla Pensilvanya'da henüz kullanılmamış pek çok oy var.

Posta yoluyla gönderilen oylar arasında, güvenlik zarfıyla kapatılmadığı için geçersiz sayılacak oylara dair bazı hükümler bulunuyor. Bu durum işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Mahkemeler meseleye dahil olabilir.

Philadelphia'da birtakım yağmalamalar ve protestolar yaşanıyor. Birçok şey olup bitiyor.

Silver'a göre Pensilvanya'yı Trump'ın alması halinde Biden'ın "kazanma şansı azalacak" ve bu durumda eski Başkan Yardımcısı'nın Arizona ya da Kuzey Karolina gibi 2016'da Trump'ın kazandığı başka bir eyaleti alması gerekecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka analistler de görünüşe göre Trump'ın zafere ulaşmasının 2016 seçimlerini kazanmasını sağlayan birkaç kilit eyalete kaldığını, Biden'ınsa Beyaz Saray'ı garantilemek adına gerekli 270 delege oyunu elde etmek için uygun daha fazla yola sahip olduğunu belirtiyor.

Son anketler, Trump'ın 2016'da kazandığı Michigan ve Wisconsin gibi eyaletlerde Biden'ın gerisinde kaldığını gösteriyor. Trump, Pensilvanya'da yapılan son anketlere göre Biden'ın yaklaşık 5 puan gerisindeydi.

2016'daki son FiveThirtyEight analizi, Trump'ın oylamaya giden haftalarda seçimin en muhtemel kazananı olarak görülen Hillary Clinton'a karşı yüzde 29 kazanma şansı olduğu öngörüsünde bulunmuştu.

Ancak Demokratların eski başkan adayına kıyasla Biden, kazanması halinde kendisini Beyaz Saray'a taşıyabilecek Pensilvanya dahil olmak üzere kritik eyaletlerin hepsinde daha yüksek anket ortalamalarını elde etti.

Silver şu ifadeleri kullandı:

Belki de küçük küçük birçok şey birikir ve Biden yarım puanla Pensilvanya'yı kaybeder, sonra Arizona veya Kuzey Karolina'da da pek muvaffak olamaz. Başka seçenekleri de var.

Fakat yine de Pensilvanya olmadan Biden'ın kazanma şansı epey düşük olur.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU