Avusturya İçişleri Bakanı: Viyana’daki saldırgan IŞİD sempatizanıydı

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki terör saldırısında 4 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıyla ilgili olarak 2 kişi tutuklandı

Fotoğraf: AA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün gece meydana gelen terör saldırısında 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Schwedenplatz bölgesinde bulunan bir sinagog yakınlarında silahlı terör saldırısı düzenlendi.

Saldırı esnasında sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda Türkçe konuşmaların duyulması üzerine, ‘saldırganlar arasında Türkler mi var?’ sorusu gündeme geldi.

Ancak çok geçmeden bunu doğru olmadığı ve videoda Türkçe konuşan kişilerin çatışmanın ortasında kalan Türk vatandaşları olduğu anlaşıldı.

Saldırıda Türkiye asıllı Recep Tayyip Gültekin de bacağından vurularak yaralandı.

Viyana'daki terör saldırısında yaralanan Recep Tayyip Gültekin, AA'ya konuştu.

Gültekin, başkentin turistik bölgesi birinci Viyana'da arkadaşı Mikail Özer'le bulundukları sırada silah sesleri duyduklarını, seslerin geldiği yöne doğru ilerlediklerinde, bir saldırganın yoldan geçen sivil bir kişiyi vurduğuna şahit olduklarını belirtti.

Gültekin, yaralı kadına yardımcı olduğunu ve yakındaki bir restorana yaralıyı taşıdığını söyledi.

"Terörist silahını bana doğrulttu"

Daha sonra restorandan ayrıldığını ve saldırganla karşı karşıya geldiğini ifade eden Gültekin, o anları şöyle anlattı:

 Yaralı kadını yakındaki bir restorana taşıdıktan sonra, terörist silahını bana doğrulttu. O esnada kendimi yere atarak, takla atmaya çalıştım. Sanırım elinde uzun namlulu pompalı olarak tabir edilen silahtan vardı. Bu silahtan çıkan bir saçma sağ bacağımın arkasına isabet etti. Ancak çok büyük bir yaralanmaya yol açmadı. Arkadaşımın aracına binerek, durumu polise bildirmek için bir sonraki polis karakoluna gittik.

Gültekin, olay yerinde karşılaştıkları bir yaşlı kadını da güvenli bir yere bıraktıklarını belirterek, "Ayağımdaki yara çok büyük olmadığı için hastaneye gitmek istemedim, ambulanstakiler beni hastaneye götürme teklifinde bulundular ancak çatışmaların şiddetinden çok sayıda yaralı olacağını düşündüğüm için yük olmak istemedim. Ama silahtan çıkan saçma hala ayağımda ve şimdi biraz daha durum sakinleştiği için bir hastaneye gidip tedavi olacağım" şeklinde konuştu.

"İğrenç bir terör saldırısı"

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz,  Viyana şehir merkezinde meydana gelen olayları "iğrenç bir terör saldırısı" olarak nitelendirerek "terörden asla korkmayacağız ve bu saldırılarla her türlü yolla mücadele edeceğiz. Polisimiz bu iğrenç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir şekilde harekete geçecek" dedi.

İçişleri Bakanı Karl Nehammer:  Saldırgan terör örgütü IŞİD sempatizanı

İçişleri Bakanı Karl Nehammer düzenlendiği basın toplantısında, terör saldırısına ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

Avusturya’nın 75 yıldır düşünce özgürlüğü gibi temel değerleri yaşattığına dikkati çeken Nehammer, saldırganların bu değerleri hedef aldığını söyledi.

Nehammer, halihazırda öldürülen teröristin uzun namlulu silah kullandığını ve üzerinde sahte patlayıcı madde yüklü bir düzeneğin bulunduğunu belirterek, "Saldırgan terör örgütü IŞİD sempatizanıydı. Şu an saldırgana ilişkin yoğun bir soruşturma sürüyor" ifadesini kullandı.

Vatandaşlardan, çok zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamasını isteyen Nehammer, saldırının yaşandığı birinci Viyana'dan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Nehammer ayrıca çocukların okullara gönderilmemesi çağrısında bulundu.

Kamu Güvenliği Genel Müdürü Franz Ruf da öldürülen teröristin Viyana'daki evinin tespit edilerek, emniyet güçleri tarafından incelendiğini söyledi.

Viyana Emniyet Müdürü Gerhard Pürstl de son bilgiler doğrultusunda saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, saldırganla birlikte ölü sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu.

Hedef sinangog muydu?

Avusturya Yahudi Cemaati Başkanı Oskar Deutsch, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırının yaşandığı bölgedeki sinagogun kapalı olduğunu ancak söz konusu sinagogun hedef olup olmadığının henüz bilinmediğini kaydetti.

Ölü sayısı 4'e yükseldi, 2 kişi tutuklandı

Polis dört kişiyi öldüren silahlı kişi veya kişileri aramaya devam ederken APA haber ajansı Viyana yakınlarında iki kişinin tutuklandığını bildirdi.

Polis, iki erkek ve biri kadın üç sivilin hayatını kaybettiğini, bir polis memuru da dahil olmak üzere en az 15 kişinin yaralandığını doğruladı. Devlet televizyonu ORF daha sonra bir kadının daha hayatını kaybettiğini bildirdi.

APA haber ajansına göre polis St Poelten kasabasında iki kişinin tutuklandığını açıkladı. Kurier haber sitesi, ağır silahlı polisin iki mülkte arama yaptığını bildirdi.

Halka 'sokaklardan uzak durun' çağrısı

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer sabahın erken saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, halkın sokaklardan uzak durması çağrısını tekrarladı.

Nehammer, polisin, sahte olduğu ortaya çıkan patlayıcı kemeri takan bir saldırganı vurarak öldürdüğünü söyledi. Yetkililer saldırganı İslam Devleti (IŞİD) militan örgütü sempatizanı olarak tanımladı.

Yetkililer ve görgü tanıkları, saldırıda başka silahlı saldırganların da rol oynamış olabileceğini ifade ettiler.

Çavuşoğlu: Bu acı günde Avusturya halkının yanındayız

Viyana’daki saldırı Türkiye’den de kınandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen silahlı saldırıyla ilgili "Terörizm tüm insanlığın ortak düşmanıdır. Bu belaya karşı samimi bir uluslararası iş birliği gerekir. Bu acı günde Avusturya halkının yanındayız" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Viyana'da yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere taziyelerimizi sunuyor, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Terörün her türüne karşı Avusturya'nın yanındayız. Terör belasına karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

Bakan Gül: Mikail Özen ve Recep Tayyip Gültekin ile gurur duydum

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Viyana'daki terör saldırısını kınadı.

Bakanı Gül, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Viyana'daki terör saldırısını kınayarak, Avusturya halkına taziyelerini iletti.

Bakan Gül paylaşımında, "Saldırının ortasında yaralı sivillere ve polise yardım elini uzatan Mikail Özen ve Recep Tayyip Gültekin ile gurur duydum. İşte bu insanlık ve dayanışma, teröre en güçlü cevaptır" ifadelerine yer verdi.

 

Independent Türkçe, AA, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU