Trump ve Biden binlerce kişilik avukat ordusuyla "yargı savaşına" hazır

Bu yılki seçimlerde anlaşmazlık yaşanma ihtimali aylardır gündemden düşmezken, böyle bir çatışmanın ancak kazanan adayın açık ara farkla galip gelmesi halinde önlenebileceği konuşuluyor

Seçim görevlileri oy sandıklarını kontrol ediyor (Reuters)

ABD'de Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ve Demokrat Partili rakibi Joe Biden seçimin son gününe kadar çekişmeli eyaletlerden oy koparmaya çalışırken, her iki taraf da seçim sonuçlarının açıklanmasını geciktirecek hamlelere karşı binlerce kişiden oluşan avukat ordusunu hazır tutuyor.

Taraflar arasındaki gerilim seçimin son gününe kadar devam ederken Associated Press’in (AP) haberine göre imza kontrolü, oyların geç teslim edilmesi, sandıkların düşmesi ve oyların geçerli sayılabilmesi için gerekli güvenlik zarflarının içine konmaması gibi sorunlar baş gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi avukatlar bu meselelerle ilgili çoktan mahkemelerin yolunu tutarken, Trump ve Biden cephelerindeki asıl hukuk savaşının, seçimde çekişmeye sahne olacak kritik eyaletlerin kıl payı farkla kazanılması halinde patlak vermesi bekleniyor.

Oy pusulalarının hepsinin sayılıp hiçbirinin dışarıda kalmadığından emin olmak isteyen her iki taraf da sorun çıkması halinde mahkemeye gitmek için binlerce avukatla hazır bekliyor.

Nihai sonucu Yüksek Mahkeme tarafından karar verilen 2000 seçimlerinden bu yana gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler oyların yarışa kesin nokta koyamama ihtimaline karşı hukuk ekipleri görevlendiriyor.

Bu yılki seçimlerde yargıda kavga çıkacağı ihtimali aylardır gündemden düşmezken, böyle bir çatışmanın ancak kazanan adayın açık ara farkla galip gelmesi halinde önlenebileceği konuşuluyor.

Diğer taraftan Pensilvanya, Kuzey Karolina, Minnesota ve Nevada’da devam etmekte olan davalar, bu eyaletlerin seçim sonrası yargı düzeyinde yaşanabilecek olası çatışmaların çıkış noktası olabileceğine işaret ediyor.

Oy verme işlemlerinin haftalar öncesinden başladığı seçimlerle ilgili ülke genelinde birçok eyalette halihazırda süren yaklaşık 300 dava bulunuyor. Bu davaların birçoğunda, ABD’de 230 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 9 milyonu aşkın kişinin de enfekte olduğu koronavirüs pandemisi nedeniyle standart prosedürlerde değişiklik yapılması talep ediliyor.

Trump: "Kötü şeyler olacak"

Öte yandan anketlerde geride görünen Trump, herhangi bir kanıt göstermeden posta yoluyla oy kullanılmasına karşı açıklamalarda bulunmaya devam ederken, oyların sayımına sandıklar kapandıktan sonra başlanacak eyaletlere avukatlarını gönderebileceğini söyledi.

Seçimin kaderini belirleyebilecek salıncak eyaletlerden Wisconsin'da konuşan Trump, Pensilvanya eyaletinde oy pusulalarının seçim gününden üç gün sonra teslim edilmesinin tahrifata yol açabileceğini iddia etti.

"Kötü şeyler olacak ve bu kötü şeyler başka tür şeylerin olmasına neden olacak" diyen Trump, daha sonra Twitter üzerinden Yüksek Mahkeme'nin sayım işlemini eyaletlerin tercihine bırakması kararı hakkında "Sokaklarda şiddet olaylarına yol açabilir" dedi. Twitter bu mesajı "yanlış yönlendirme yapabilecek içerik" şeklinde işaretledi.

Pittsburgh'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden ise "Dürüst ve barışçıl bir seçim olmasını, katılımın yüksek olmasını diliyorum" dedi.

Biden'ın seçim ofisi yöneticisi Jennifer O'Malley Dillon da yaptığı açıklamada "Seçim akşamı Donald Trump'ın başkan ilan edilebileceği bir senaryo bulunmuyor" dedi.

Demokrat aday Biden ve kampanya ekibi, Trump’ın seçimi kaybetmesi halinde Beyaz Saray’ı terk etmeyeceğine ve böyle bir durumda orduya görev düşebileceğine dair açıklamalar yapmıştı.


Independent Türkçe, AP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU