AFAD ile Kandilli'nin deprem değerleri ''algoritma'' yüzünden farklı çıkıyor... Bilim insanları: AFAD hiç 'revize' yapmıyor

Her büyük depremde AFAD ile Kandilli Rasathanesi'nin deprem büyüklüğüne ilişkin açıklamalarının farklı olması kafaları karıştırıyor. Deprem uzmanları Gündoğdu ve Erdik bu farklılığı ''algoritmaya'' ve AFAD'ın revize yapmamasına bağlıyor

Ege depremiyle birlikte İzmir'de 17 bina ağır hasar aldı / Fotoğraf: AA

Kandilli Rasathanesi… Türkiye'de yaşayanların büyük bir kısmı bu isme 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana aşina. 

Herhangi bir depremde gözler-kulaklar Kandilli'ye çevrilir, oradan gelecek bir haber beklenirdi.

Depremlerden hemen sonra gazeteciler Kandilli'nin yolunu tutardı.

Depremin büyüklüğü, fayların nasıl etkilendiği, herhangi bir depremin tetiklenip tetiklenmeyeceği hep oradan sorulurdu. 

Bütün bunlarda rasathanenin Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı olmasının getirdiği bir prestij ve müdürü Ahmet Mete Işıkara'ya duyulan güven yatıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Koordinasyon ve yetki AFAD'a verildi

2004 yılında İstanbul'da yapılan Deprem Şurası'nda bir karar alındı.

Bu kararla, Türkiye'de meydana gelen depremlerin Ulusal Deprem İzleme Ağı sistemiyle ele alınması gerekti vurgulandı.

2014'te çıkarılan bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla deprem gözlemi yapan tüm kurumların verilerini söz konusu merkeze aktarılması talimatı verildi.

Artık depremlerle ilgili her türlü çalışmayı yapacak tek resmi kuruluş AFAD'dı.

Elazığ'da da değerler farklıydı

Ancak son yıllarda meydana gelen depremlerde, Kandilli Rasathanesi ile AFAD'ın deprem büyüklüğüne ilişkin açıklamaları hep farklı oldu.

24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana gelen ve 44 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremde de farklı rakamlar vardı.

AFAD, Elazığ depreminin büyüklüğünün 6,8, Kandilli ise 6,5 olduğunu açıkladı. 

Bu farklılık İzmir'de meydana gelen depremle de kendini gösterdi. 

AFAD depremin büyüklüğüne 6,6 derken, Kandilli ise önce 6,8 sonra 6,9 açıklaması yaptı. 

Bu durumda gazetecilerin de kafası karıştı. 

Sabah, Yeni Şafak, Türkiye, Akşam, Karar ve Yeni Akit  sadece AFAD'ın, Hürriyet, Cumhuriyet ve Milli Gazete ise her iki kurumun değerlerini okuyucularına aktardı. 

Bilim insanları AFAD'ın deprem istasyonlarının daha yaygın olduğunu belirtse de aradaki farkta Kandilli'yi haklı buluyor.

"Revize işlemi normal ama AFAD sabit tutuyor"

Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Kandilli'nin depremin büyüklüğüyle ilgili önce ''6,8'' ardından ''6,9'' açıklamasını yaptığını hatırlatarak, ''Revize işlemi normal. Ama AFAD 6,6'da sabit tutuyor'' dedi ve ekledi: "Kandilli değerinde haklı, AFAD'ın neden ısrar ettiğini anlayamadım."

Prof. Erdik: Algoritmalar farklı, 6,6 ile 7 arasında 10 kat enerji farkı var

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'ün önceki müdürlerinden Prof. Dr. Mustafa Erdik de Gündoğdu ile benzer bir açıklama yaptı.

Kandilli ile AFAD'ın algoritmalarının değişik olduğunu belirten Erdik, "Dünyada deprem büyüklüğü veren kurumlar daha sonraki verilere göre ilk açıklamalarını revize ederler. Kandilli'de bunu yapıyor ama AFAD ilk değere sadık kalıyor" dedi. 

Erdik, 6,6 ile 7 arasında 10 kat enerji farkının olduğunu belirtse de bu tartışmayı çok da anlamlı bulmadığını ifade ediyor.

''Asıl tartışma bu olmamalı''

"Depremin büyüklüğünden çok verdiği hasar önemlidir'' diyen Erdik, ''Üzerinde duracağımız, tartışacağımız, enerjimizi harcayacağımız konu depremin gerçek şiddetinin ne olduğu değil binalarımızın neden hasar gördüğüdür" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU