Dışişleri’nden Yunanistan’a: Her NAVTEX duyurusunun ardından faaliyetlerimize itiraz etmesi nafile bir çaba

Bakanlık Sözcüsü Aksoy, Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerine devam edeceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

Aksoy, “Yunanistan’ın maksimalist iddialarına dayanarak her NAVTEX duyurusunun ardından faaliyetlerimize itiraz etmesi nafile bir çabadır. Ülkemiz uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerine devam edecektir” dedi.

Türkiye’nin Yunanistan’la iş birliğine ve sorunları diyalog yoluyla çözmeye hazır olduğunu ifade eden Aksoy, “Elbette ülkemizin ve KKTC’nin meşru hak ve çıkarlarının korunmasına da kararlılıkla devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

Aksoy şöyle devam etti:

Yunanistan’dan beklentimiz, dayanaksız iddialarla Türkiye’yi suçlamak ve her zaman yaptığı gibi üçüncü taraflara şikayet etmek yerine, bölgede gerginliği arttırıcı adımlardan kaçınması, müzakereler için uygun ortamın yaratılmasına katkıda bulunması ve görüşmelere hazır olduğunu açıklamasıdır. Bu vesileyle, Yunanistan’ı, gerek Doğu Akdeniz deniz yetki alanları meselesinin, gerek iki ülke arasında birbiriyle bağlantılı diğer meselelerin ele alınması için ülkemizle önkoşulsuz diyaloğa bir kez daha davet ediyoruz.

Yunanistan kınamıştı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yürüttüğü faaliyetlerin uzatılmasını öngören yeni NAVTEX ilanını kınamıştı.

Bakanlık, bu adımın Türkiye’nin uluslararası hukukun temel kurallarını görmezden gelmeye devam ettiğini bir kez daha teyit ettiğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU