Suudi Arabistan Hac Bakanlığı: Umre'ye ülke dışından günde 10 bin ziyaretçi geliyor

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek için tedbir amaçlı olarak geçtiğimiz mart ayında askıya alınan umre ziyaretleri, dört aşamalı bir programla yeniden düzenlenmeye başlandı

Harem-i Mekki’de cuma namazı kılan umre ziyaretçileri / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Yardımcısı Dr. Abdulfettah Meşşat, yurt dışından umre ibadetini gerçekleştirmek üzere her gün 10 bin kişinin geldiğini, günlük yaklaşık 20 bin kişinin ibadetlerini yerini getirmesine olanak sağlandığını açıkladı.

Söz konusu sayının üst sınır olduğuna dikkat çeken Meşşat, bu durumun devamının umre ziyaretçilerine vize verilmesi de dahil olmak üzere uygulanan bir dizi prosedürün tamamlanmasına bağlı olduğunu söyledi.


Dr. Meşşat tarafından yapılan açıklama, Mescid-i Haram'da umre yapmak için kademeli olarak geri dönüş aşamalarını tamamlayan Suudi Arabistan'ın üçüncü etaba başlaması öncesinde geldi.

Buna göre yarından itibaren günde 20 bin umre ziyaretçisi kabul edilecek. Namaz kılmak isteyen vatandaş sayısı 60 bine yükseltilecek. Bölgede ikamet edenlerden 19 bin 500 kişinin de ziyarette bulunmasına izin verilecek.


Suudi Bakan Yardımcısı, Şarku'l Avsat'a özel yaptığı açıklamada ilk uçağın yarın Endonezya'dan havalanarak Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'na ineceği bilgisini verdi.

Meşşat'ın açıklamasında göre, Suudi Arabistan dışından gelen tüm uçaklarla Hac ve Umre Bakanlığı'nın yeni kurulan ofisi yardım sağlayacak.

Bakan Yardımcısı ayrıca söz konusu ofisin, umre ziyaretçilerinin güvenliğini korumak için Mekke'ye gitmeden önce tüm sağlık prosedürlerinin uygulanmasını denetleyeceğini bildirdi.


Dr. Meşşat prosedürlerin hacıların geldiği ülkelerdeki salgının boyutuna, başa çıkma kabiliyetine ve yanıt hızına, virüsten iyileşme oranına ve her ülke için ayrı alınan sağlık tıbbi önlemlerine bağlı lduğunu vurguladı.  

Ayrıca uyum düzeyini ölçmek için Sağlık ve Enfeksiyon Kontrol Bakanlığı ile koordineli olarak belirlenen dört aşamalı bir prosedür uygulanacağına dikkat çekti.

Meşşat, son yıllarda umre yapmak için Suudi Arabistan'a gelenlerin çoğunun Endonezya, Pakistan ve Arap Körfezi ülkelerinden olduğu bilgisini verdi.


Hac ve Umre Bakan Yardımcısı, umre ziyaretçilerinin Suudi topraklarında kalması için mevcut süre hakkında, geçmişte olduğu gibi olağan vize süresinin 30 gün olarak belirlenmesinin tahmin edildiğini söyledi.

Ziyaretçilerin Mekke, Medine ve Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'na varış süresinin 10 günü geçmediğine işaret etti.

Bakan Yardımcısı yürütülen başlıca  hazırlıklara ilişkin şunları söyledi:

Hacılarla iletişim ve temas ekipmanları tüm alanlarda eksiz bir şekilde tamamlandı. Hacıların seyahat etmek için kullandıkları otobüsleri hazırlamak ve iyileştirmek için erken tespit operasyonlarını gerçekleştiren izleme ve takip ekipleri bulunuyor.

Ayrıca oteller, Suudi Arabistan dışından gelen herkes için umreden 3 gün önce önlemlerini almaya ve uygulamaya hazır. Bakanlık, Suudi Havayolları ile tarifeli uçuşlarla gelen hacıları karşılamak için Terminal 1'de 24 saat çalışan bir ofis hazırladı. Harem-i Mekki ve Mescid-i Nebevi'deki hazırlıklar üst seviyeye çekildi.


Hac ve Umre Bakanlığı ve ilgili makamlar tarafından yarın uygulamaya konulacak programa göre umre ziyaretçileri Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nda karşılanarak özel otobüslerle Mekke'deki otellerine taşınacak.

Umre ziyaretçilerinin barınması için uygun otellerin işletme kapasitesinin yüzde 10'u, son tıbbi gelişmeler ve hacıların durumu doğrultusunda, 3 gün önceden karantinaya alınması gereken ve ya şüpheli vakaları belirlemek için tahsis edildi.


Bunun ardından ziyaretçi grupları yurt içi ve yurt dışından gelen umre ziyaretçileri için uygulanan planın üçüncü aşamasına göre Mekke'ye harekete edecek.

Dr. Meşşat'a göre, ziyaretçi guruplarının her biri 3 bin 300 kişi olacak. Yaklaşık bin 666'sı yurt dışından gelen hacı adayların oluşacak.

Her grubun, Haremeyn-i Şerifeyn İşleri Genel Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile doğrudan koordinasyon içinde Hac ve Umre Bakanlığı'nca kurulan toplanma merkezlerinden girerek işlemlerin uygulanmasını sağlamak ve umre ritüellerini gerçekleştirmek için 3 saati olacak.

Gruplandırma 'Eatmarna' uygulamasındaki verilere dayalı zamanlamaya göre yapılacak.


Hac ve Umre Bakanlığı, ilgili makamlarla birlikte hayat geçirilen sağlık uygulamaları ve protokoller sonucunda herhangi bir virüs enfeksiyonu kaydedilmeyen önceki deneyimlerin (Hac, umrenin birinci ve ikinci safhaları) başarılarına güvenecek.

Bu, sağlık ve seyahat gecikme sigortasını da içerecek kapsamlı bir sigorta hizmeti sayesinde herhangi bir ziyaretçide koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmesi durumunda bakım ve tedavi sağlama kapasitesini ve sağlık sektörünün gücünü artırıyor.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek için tedbir amaçlı olarak geçtiğimiz mart ayında askıya alınan umre ziyaretleri, dört aşamalı bir programla yeniden düzenlenmeye başlandı.

İlk aşama geçtiğimiz 4 Ekim tarihinde yüzde 30 operasyonel kapasite ile (günde 6 bin hacı) başlamıştı.

İkinci aşama 18 Ekim'de operasyonel kapasitenin yüzde 75'i ile (günde 15 bin umre ziyaretçisi ve namaz için gelen kişi sayısı 40 bin) devam etti.

Üçüncü aşamada ise yarından itibaren yurt içi ve yurt dışından gelecek olan umre ziyaretçileri ile kapasitenin yüzde 100'ünün kullanılması planlanıyor.

Dördüncü aşama ise koronavirüs salgınının sona erdiği ve tehlikenin ortadan kalktığı ilan edildikten sonra başlayacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU