Güney Kore köpek eti çiftliklerini kapatmaya başladı

Eski köpek eti çiftçisi, "Köpek etinde hiç bir gelecek yok, halihazırda ölmekte ve tamamen dağılacak" diyor

Humane Society International, çiftlikteki yaklaşık 200 köpeği kurtardı (Humane Society International/Facebook)

Güney Kore'de gittikçe daha fazla insan köpek eti tüketiminin yasaklanmasını desteklerken bir yardım kuruluşu ülkedeki 17. köpek eti çiftliğini kapattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington merkezli hayvan hakları grubu Humane Society International, köpek eti ticaretinde kesilmek üzere üretilip yetiştirilen yaklaşık 200 köpeğin bulunduğu bir çiftliği kapattığını duyurdu.

Çoğu Koreli jinx ve çoban köpeği olan köpekler kurtarıldı ve evlat edinilmek üzere ABD'ye götürüldü.

Çiftlik sektörde yaklaşık 40 yıldır çalışan Kim Il-hwan adlı bir çiftçi tarafından işletiliyordu. Çiftliği kapatması karşılığında kendisine HSI tarafından maddi tazminat ve kariyer desteği verildi.

Kim, sektörün küçüldüğünü ve son 10 yıldır işlerin zorda olduğunu söyledi.

Çiftçi, sektör hakkında "Köpek etinde hiç bir gelecek yok, halihazırda ölmekte ve tamamen dağılacak. Köpek çiftçiliği fiziksel olarak da zor ve ben yaşlanıyorum, bu yüzden işi bırakmak istiyorum. 40 yıl önce farklıydı ama artık köpek çiftçiliğinin sonu geldi" ifadelerini kullandı.

HSI tarafından yaptırılan bir kamuoyu yoklaması, Kim'in haklı olduğuna işaret ediyor: Ankete katılanların yüzde 84'ü köpek yemediğini ya da yemeyeceğini ve neredeyse yüzde 60'ı ticaretin kanunen yasaklanmasına destek verdiğini söyledi.
 


Nielsen tarafından yürütülen anket de, Güney Korelilerin yüzde 57'sinin köpek eti tüketiminin ülkenin imajına leke sürdüğüne inandığını ortaya koydu. Bu oran 2017'deki yüzde 37'ye göre bir artışa işaret ediyor.

HSI'ın Güney Kore'deki köpek eti karşıtı kampanya sorumlusu Nara Kim şunları söyledi:

Güney Kore'de daha fazla insan hayvan refahı ve çevreyle ilgileniyor, dolayısıyla haberlerde kapattığımız köpek çiftliklerine ait görüntülerde hayvanların acı çektiğini ve pis koşullarda bulunduğunu gördüklerinde veya Koreli başka grupların köpek etine dair ifşaatlarını okuduklarında gerçekten şok olup üzüyorlar. Satışlardaki kaçınılmaz düşüş, daha fazla köpek çiftçisini onların yeni bir hayata başlamasına yardımcı olmaya itiyor. Ama zamanla Kore hükümetinin de köpek eti endüstrisini aşamalı olarak tamamen ortadan kaldırmak için bu tür bir yaklaşımı benimseyeceğini umuyoruz.

Bu çiftlikten kurtarılan köpekler cuma günü ABD'ye varacak ve Washington D.C. ile Montreal, Kanada'daki geçici barınaklara alınacak.

HSI CEO'su Kitty Block'a göre, köpekler birkaç hafta sonra halk tarafından evlat edinilmeleri için Maryland, Ohio ve Pensilvanya'daki ortak hayvan barınaklarına gidecek.

Block "Bu HSI'nin kapanmasına yardımcı olduğu 17. köpek eti çiftliği ve köpek eti çiftçilerine, Güney Kore hükümetine ve Güney Koreli insanlara hepimiz için, insanlar ve hayvanlar için daha iyi bir yol olduğunu, insan-hayvan bağını en özel şekillerde kutlayacak bir yol olduğunu göstermeyi amaçlayan kampanyamızın bir parçası" diye ekledi.

Köpek eti uzun zamandır Güney Kore mutfağının bir parçası ve her yıl yaklaşık bir milyon köpeğin yenildiğine inanılıyor. Bununla birlikte etin popülaritesi azaldı ve genç nesiller arasında köpek eti tüketmek tabu haline geldi.

2018'de Bucheon'daki bir şehir mahkemesi köpeklerin et tüketimi için öldürülmesinin yasadışı olduğuna hükmetti. Karar, bunun köpek eti tüketiminin tamamen yasaklanmasının önünü açabileceğini söyleyen aktivistler tarafından alkışlarla karşılandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU