Ürdün ve Suudi Arabistan, Filistin ve İsrail sınırlarını yeniden açtı

Ürdün Krallığı, Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek için mart ayı ortasında kara ve hava sınır kapılarını kapatmış, sadece mal ve eşya taşıyan kargoların geçişine izin vermişti

Suudi Arabistan geçen haziran ayı başlarında iç hat uçuşlarının tekrar başlamasına izin verdi / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Ürdün, Kovid-19 salgını sebebiyle yaklaşık 7 aydır kapalı olan Suudi Arabistan, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria ile olan kara sınır kapılarını yeniden açtı.

Ürdün devlet televizyonu, "üç kara sınır kapısının, aylarca süren kapanmanın ardından dün (Perşembe) çalışmalarına ve yeniden yolcu kabul etmeye başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, bu geçişlerin el-Mudavara Sınır Merkezi (Suudi Arabistan'a açılan kapı), Kral Hüseyin ve Şeyh Hüseyin Köprüleri'yle (Filistin ve İsrail topraklarına açılan kapı) sınırlı tutulduğu ve her bir kapıya özel yolcu sayısı ve geçiş prosedürleri uygulandığı bilgisine de yer verildi.

Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) haberine göre, Suudi Arabistan'ın güneyindeki el-Mudavara Sınır Kapısı ve ülkenin kuzey batısındaki Şeyh Hüseyin Köprüsü üzerinden günlük olarak 100 yolcu kabul edilmesi, ülkenin batısında bulunan Kral Hüseyin Köprüsü'nün ise günlük 150 yolcu kabul etmesi kararlaştırıldı.

Bu geçiş noktaları üzerinden Ürdün Krallığı'na girenlerin "Visit Jordan" olarak adlandırılan özel bir elektronik platformda kayıt altına alınması gerekiyor. Ayrıca yolcuların Krallığa giriş yapabilmeleri ve "QR kod" onayı alabilmeleri amacıyla Krallığa gelmeden 5 gün önce koronavirüs testi (BCR) yaptırmış olmaları gerekiyor.

Ürdün'e gelen bir yolcu, Suudi Arabistan'a ulaştığında yeniden teste tabi tutulacak ve eğer sağlıklıysa bir hafta süreyle ev karantinasına tabi olacak. Şayet enfeksiyon taşıyorsa, ev karantinası süresi 10 olacak.

Ürdün Krallığı, Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek için Mart ayı ortasında kara ve hava sınır kapılarını kapatmış, sadece mal ve eşya taşıyan kargoların geçişine izin vermişti. Ürdün, Eylül ayında havalimanlarını yeniden açtı. İlkbahar ve yaz aylarındaki enfeksiyon vakalarını azaltmayı başardıktan sonra Ürdün, Eylül ayının başından bu yana enfeksiyon vakaları bakımından rekor sayıda bir artışa tanık oldu.

Ürdün Krallığı'nda yeni tip koronavirüs nedeniyle dün 40  kişi hayatını kaybederken 3 bin 443 yeni vaka kaydedildi. böylece ülkede toplam vaka sayısı 65 bin 385'e yükselirken enfeksiyondan vefat edenlerin toplam sayısı da 740'a çıktı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU