IŞİD, Nice saldırısından bir gün önce paylaştığı videoda Fransa'ya karşı intikam çağrısı yapmış

Bir IŞİD mensubunun yayımladığı grafik şiddet içeren video, güvenli mesajlaşma uygulaması Telegram'da geniş çapta paylaşıldı

Fransız polisi ve olay yeri inceleme ekipleri, saldırının hemen sonrasında Notre Dame önünde görülüyor (AP)

IŞİD'in önde gelen bir üyesinin, bıçaklı bir saldırganın Nice'teki kilisede bir kadının kafasını kestiği ve iki kişiyi daha öldürdüğü saldırıdan yalnızca bir gün önce, Fransız hükümetinin Peygamber Muhammed'le ilgili karikatürlere dair duruşuna karşılık takipçilerine şiddet kullanmalarını ve kafa kesmelerini söyleyerek intikam çağrısında bulunduğu anlaşıldı.

Tercuman Esavarati, 28 Ekim'de güvenli mesajlaşma uygulaması Telegram aracılığıyla "Kafalarını uçurarak O'nu (Peygamber Muhammed'i) savunun" başlıklı, grafik şiddet içeren bir video yayımladı ve görüntüler diğer IŞİD sempatizanları arasında yaygın bir şekilde paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda 18 yaşındaki Abdullah Anzorov bir kahraman olarak selamlanıyor. Anzorov, bu ay ders verdiği sınıfta Peygamber'le ilgili karikatürleri tartışan öğretmen Samuel Paty'nin kafasını kesmişti. Videoda Esavarati diğerlerinin de Anzorov'u örnek almasını tavsiye ediyor.

Esavarati'nin videosu, bir kez daha Fransız yetkililerin bu karikatürlerin gösterilmesini savunması nedeniyle sosyal medyayı kullanarak Fransa'ya ve Fransız çıkarlarına karşı yurt içinde ve yurt dışında kanlı saldırılar düzenlenmesini teşvik eden El Kaide destekçilerinin pazar günü paylaştığı silaha sarılma çağrısının hemen ardından geldi.

Esavarati videosunda Batı'yı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u özellikle Peygamber'e karşı "savaş ilan etmekle" suçluyor ve Macron'u eylemlerinden "pişman" olacağını söyleyerek uyarıyor.

IŞİD'in ve onun başlıca rakibi El Kaide'nin destekçilerinin birçok Müslüman ülkede geniş çapta öfkeyi körükleyerek aşırılık yanlısı hedeflerine destek toplamak için süregelen uğraşlarının bir parçası olan çağrı endişe yarattı.

Söz konusu videoda Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun ofislerine 2015'te düzenlenen saldırının görüntüleri de kullanılıyor, sonrasındaysa geçen günlerde öldürülen Paty'ye dair bir televizyon haberi geliyor.

Videodaki bir ifadede "Allah'ın elçisi Muhammed'le alay etmek… İslam'a ve Müslümanlara karşı topyekûn bir savaş ilanıdır" sözleri yer alıyor.

Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerde öfkeli protestocular Fransa'yı kınamak için sokağa dökülmüştü. 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU