ABD’de başkanlık seçimleri için 71 milyondan fazla oy kullanıldı; anketlere göre Biden önde, Trump arayı kapatıyor

Ulusal çaptaki anketlerde, Joe Biden, rakibi Donald Trump'ın 7,2 puan önünde yer alıyor. ABD'deki seçimlerin kaderini, "salıncak eyalet" olarak nitelendirilen eyaletler belirleyecek

Fotoğraf: Reuters

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine günler kala birçok eyalette başlayan erken oy kullanma sürecinde şu ana kadar 71 milyondan fazla kişi oyunu kullandı.

Ülkede ulusal çaptaki anketlerde, eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat Başkan Adayı Joe Biden, rakibi mevcut Başkan Cumhuriyetçi Donald Trump'ın 7,2 puan önünde görünüyor. 

Pazartesi günkü anketlerde Biden'ın 7,9 puan önde olduğu dikkate alındığında, Trump'ın rakibi ile arayı kapattığı görülüyor.

Milyonlarca kişi erken oy kullandı

Erken oylama bilgilerini derleyen internet sitesi "ABD Seçimler Projesi"ne göre, posta ve sandık başında oy kullanma yoluyla şimdiye kadar 71 milyon 63 bin 593 kişi oy kullandı.

Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 48 milyona yaklaşırken, 23 milyondan fazla kişi de seçim merkezlerinde oylarını elden bırakma yolunu tercih etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

California 7 milyon 912 bin, Teksas 7 milyon 803 bin ve Florida 6 milyon 440 binden fazla oyla ülkede erken oylamanın en fazla yapıldığı eyaletler olarak öne çıkarken, posta yoluyla oylama için ülke genelinde seçmenlerin 91 milyondan fazla oy pusulası talep ettiği belirtildi.

İnternet sitesinin yöneticisi Florida Üniversitesi’nden seçim uzmanı Profesör Michael McDonald, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok eyalette posta yoluyla veya sandık başında erken oylamaya izin verilmesinin, bu seçimlerde sayının yükselmesinde ana etken olduğunu ifade etmişti.

McDonald, erken oylama oranlarına bakarak seçimlerde 150 milyon oy kullanılabileceği tahmininde bulunmuş, bunun da ülke seçmeninin yüzde 65'ine tekabül edeceğine ve 1908'den bu yana seçimlerde en yüksek seviyede katılımın beklendiğine dikkati çekmişti.

Anketler

Siyasi analiz sitesi "Real Clear Politics"in derlediği güncel anketlere göre, yapılan birçok ulusal anketin ortalaması alındığında Biden'ın, Trump'ın 7,2 puan önünde olduğu görülüyor. Pazartesi günkü anketlerde Biden'ın 7,9 puan önde olduğu dikkate alındığında, Trump'ın rakibi ile arayı kapattığı görülüyor.

Seçimin kaderini "salıncak eyaletler" belirleyecek

Ülkedeki seçimlerin kaderini, her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet (swing state)" olarak nitelendirilen eyaletler belirleyecek.

En kritik eyaletlerin başında gelen Florida'da, Biden 26 Ekim Pazartesi günü Trump'ın 1,5 puan önündeyken, bugün bakıldığında Trump'ın rakibine karşı 0,4 puan avantaj elde ettiği görülüyor. 

Pennsylvania'da pazartesi günkü anketlerde, Trump'ın 5,3 puan önünde olan Biden'ın şu anda 3,8 puan üstünlüğü bulunuyor.

Ayrıca pazartesi günü Biden'ın 1,2 puan önde olduğu Kuzey Carolina'da fark 0,7'ye gerilerken, Arizona'da Biden 2,4 puan üstünlüğünü korudu. 

Anketlere göre Biden, Michigan ve Wisconsin'de arayı açmayı sürdürüyor. Biden, pazartesi günü 8,1 puan önde olduğu Michigan'da şu anda 8,7, 5,4 puan önde olduğu Wisconsin'de ise şu anda 7,8 puan önde. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU